Trump a blocat preluarea de 117 miliarde de dolari a Qualcomm de către Broadcom, din motive de securitate

Trump a blocat preluarea de 117 miliarde de dolari a Qualcomm de către Broadcom, din motive de securitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2018

Președintele american Donald Trump a blocat luni, printr-un ordin executiv, preluarea ostilă a Qualcomm de către Broadcom, o tranzacție de 117 miliarde de dolari care a fost analizată de o comisie specială din cauza riscurilor de securitate, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trump a acționat la recomandarea Comisiei pentru Investiții Străine a Statelor Unite (CFIUS), care analizează achizițile de companii americane de către investitori străini, scrie News.ro.

Decizia președintelui a fost anunțată la câteva ore după ce Hock Tan, directorul general al grupului Broadcom, din Singapore, s-a întâlnit cu oficiali de la Pentagon, într-un ultim efort de a salva acordul, care ar fi fost cel mai  mare realizat vreodată în industria tehnologiei.

”Există dovezi credibile care m-au făcut să cred că Broadcom, prin achiziția Qualcomm, ar fi putut să pună în pericol securitatea națională a SUA, prin acțiunile sale”, a afirmat Trump în ordinul publicat luni seara, la Washington.

VIDEO Un startup vrea să folosească printarea 3D pentru a construi case mai ieftine CITEȘTE ȘI VIDEO Un startup vrea să folosească printarea 3D pentru a construi case mai ieftine

Ordinul scoate în evidență poziția fermă a administrației Trump față de prealuarea de companii americane de tehnologie de către investitori străini.

În septembrie, Trump a blocat vânzarea companiei Lattice Semiconductor unui investitor sprijinit din China.

Este pentru a patra oară în ultimii 25 de ani când un președinte american blochează o preluare străină a unei companii americane, din motive de securitate.

Cel puțin șase acorduri de preluare din sectorul tehnologiei au eșuat în timpul administrației Trump, din cauza obiecțiilor legate de securitate națională ridicate de CFIUS.

Broadcom a anunțat într-un comunicat că analizează ordinul președintelui american și că ”respinge cu tărie că achiziția Qualcomm ridică orice fel de problemă de risc pentru securitatea națională”.

Reprezentanții Qualcomm nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Ordinul prezidențial a marcat o intervenție fără precedent a Casei Albe pentru a opri o ofertă din partea unei companii. Broadcom nu avea un acord de preluare a companiei Qualcomm, din San Diego ci încerca să obțină sprijinul acționarilor Qualcomm pentru a controla consiliul de administrație al acesteia. CFIUS a deschis investigația pentru a analiza riscurile legate de securitatea națională fără să aștepte ca acordul să aibă loc.

Pe 4 martie, Trezoreria SUA a ordonat Qualcomm să amâne un vot al acționarilor cu 30 de zile, afirmând că preluarea de către Broadcom pune în pericol poziția de lider a companiei americane în dezvoltarea viitoarei generații de tehnologie wireless. Guvernul american a arătat că este îngrijorat că Broadcom va reduce investițiile în cercetare și dezvoltare, pentru a mări profitul pe termen scurt. Acest fapt ar fi putut să permită companiilor din China, în special Huawei Technologies, să devină principalul furnizor.

Ordinul lui Trump a venit în timp ce Broadcom se afla în procesul de transferare a sediului central din Singapore în SUA, care fusese anunțat în noiembrie, după o întâlnire a lui Tan cu Trump, la Casa Albă. După întâlnirea respectivă, CFIUS a aprobat preluarea de către Broadcom a Brocade Communications Systems, condiționată de transferarea sediului central în SUA, potrivit Broadcom.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
broadcom
qualcomm