ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională: ordonanța de urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor este neconstituțională

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională: ordonanța de urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor este neconstituțională
scris 18 feb 2020

Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor este neconstituțională. "Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor", arată CCR, menționând că aplicarea prevederilor privind achiziția de cartele prepay a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care OUG e publicată în Monitorul Oficial din 3 septembrie, "fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării".

În vara anului trecut, Guvernul a decis că vânzarea cartelelor de telefon prepay fără act de identitate va fi interzisă din acest an, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice.

Astăzi, însă, plenul Curții Constituționale s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, excepție ridicată direct de Avocatul Poporului, scrie Agerpres.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice este neconstituțională, în ansamblul său", a transmis CCR.

Surpriză: Un startup londonez fondat de doi români obține 1,2 milioane lire sterline de la investitori puternici, printre care cel mai mare furnizor de tehnologie de securitate cibernetică din Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Surpriză: Un startup londonez fondat de doi români obține 1,2 milioane lire sterline de la investitori puternici, printre care cel mai mare furnizor de tehnologie de securitate cibernetică din Orientul Mijlociu

Curtea afirmă că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.

"Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării", au arătat reprezentanții CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Avocatului Poporului.

În septembrie 2019, Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate cu privire la Ordonanța de Urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor. ”Nu se justifică situația extraordinară și nici urgența”, a transmis Avocatul Poporului care atrăgea atenția că nu se rezolvă urgent o stuație excepțională, întrucât actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. În plus, Avocatul Poporulu susține că ”actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată”.

”Având în vedere competența și vocația constituțională a Avocatului  Poporului de apărare a drepturilor și libertăților persoanelor fizice, ținând seama de interdicția constituțională a adoptării ordonanțelor de urgență care afectează drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice”, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Instituția precizează că, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 ”afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești”.

”Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește.  Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată” a transmis Avocatul Poporului.

În plus, Avocatul Poporului consideră că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă și prin reglementarea anterioară.

”În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.  În ceea ce privește completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanță de urgență, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale. De altfel, urgența reglementării nu se justifică nici prin prevederile conținute, întrucât Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 nu  cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situație extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluției legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020”, a mai transmis Avocatul Poporului.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

”Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.  În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgeță”, se mai arată în comunicatul tansmis de avocatul Poporului.

La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care obligă operatorii de telefonie să colecteze și furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea constituționala
cartele prepay