ULTIMA ORĂ OTE va plăti aproape 60 milioane euro pentru participația de 30% deținută de Orange la Telekom Mobile. Valoarea Telekom România Mobile Communications - 109 milioane euro. Condiție pentru vânzarea rețelei fixe către francezi

ULTIMA ORĂ OTE va plăti aproape 60 milioane euro pentru participația de 30% deținută de Orange la Telekom Mobile. Valoarea Telekom România Mobile Communications - 109 milioane euro. Condiție pentru vânzarea rețelei fixe către francezi
scris 5 aug 2021

Grupul elen OTE estimează că va plăti 59,5 milioane de euro pentru cumpărarea unui pachet de 30% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (TKRM - fosta Cosmote) deținut în prezent de Orange, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vânzarea a fost agreată cu Comisia Europeană, fiind o condiție pentru autorizarea cedării de către OTE a participației de 54% la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România.

După finalizarea tranzacției, OTE va deține aproape 100% din TKRM.

Valoarea Telekom România Mobile Communications este estimată la 109 milioane de euro (reprezentând 100% din TKRM). Valoarea participației de 30% s-ar situa, astfel, la 32,78 de milioane de dolari. Prețul de vânzare include însă ajustări privind datoriile nete și capitalul de lucru.

TikTok va avea Stories CITEȘTE ȘI TikTok va avea Stories

Context

În luna noiembrie, informațiile Profit.ro vizând faptul că Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez au fost confirmate oficial. Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE. La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom. 

Valoarea economică totală a companiei este 497 milioane  euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți fix-mobil. Aceasta corespunde însă unui preț de achiziție pentru Orange de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, având în vedere că Orange nu preia 100%, ci 54% din acțiuni. 

La finele lunii trecute, Comisia Europeană a avizat vânzarea de către OTE a participației de 54% la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România. Aprobarea este însă condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC, fostul Cosmote), care este un concurent direct al Orange. Operațiunea a fost propusă chiar de Orange.

Părțile au agreat și să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Comisia Europeană a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom mobile
orange
tkrm
ote