ULTIMA ORĂ Zhang Yiming demisionează din poziția de CEO al ByteDance, care deține TikTok

ULTIMA ORĂ Zhang Yiming demisionează din poziția de CEO al ByteDance, care deține TikTok
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 20 mai 2021

Zhang Yiming, cofondator al ByteDance, compania chineză care deține TikTok, a demisionat din postul de CEO, retrăgându-se în favoarea lui Liang Rubo, de asemenea cofondator al  companiei-mamă TikTok.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar compania-mamă, ByteDance, a făcut profit de miliarde de dolari anul trecut, marea majoritate a acestuia provenind din venituri din publicitate. TikTok se confruntă însă în ultima perioadă cu numeroase probleme, printre care cu o plângere în instanță depusă de fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield, cu privire la modul în care platforma colectează și utilizează datele copiilor. Demisia este însă într-un context de accentuare a presiunii Beijingului asupra grupurilor tehnologice și de acuzații de spionaj în alte state.

Anul trecut, TikTok a fost interzis în India și SUA. În acest an, noul președinte SUA, Joe Biden, a cerut suspendarea interdicției.

Mai este interesant: În România, Guvernul a decis să folosească aplicația TikTok pentru promovarea campaniei de vaccinare anti-Covid-19.

Într-o scrisoare internă către angajați, Zhang, în vârstă de 38 de ani, a susținut că face tranziția pentru a petrece mai mult timp pe „strategia pe termen lung, cultura corporativă și responsabilitatea socială” ale companiei.

Zhang va lucra alături Liang, în prezent directorul departamentului de resurselor umane al ByteDance și colegul său de facultate, în următoarele șase luni, pentru a asigura o tranziție lină. Zhang va rămâne ca membru al consiliului la ByteDance.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

„Inovația și succesul își au rădăcinile în ani de explorare și imaginare a ceea ce este posibil. Cu toate acestea, puțini oameni au o perspectivă reală asupra viitorului, preferând să modeleze realizările actuale și trecute. Oamenii sunt uimiți de succesul mașinilor electrice, dar uită că Tesla are 18 ani și a experimentat mai întâi bateriile laptopului pentru a alimenta vehiculele sale. Sunt mai interesat să analizez principiile organizaționale și de piață și să valorific aceste teorii pentru a reduce în continuare activitatea de management, mai degrabă decât să gestionez efectiv oamenii. În mod similar, nu sunt foarte social, prefer activități solitare, cum ar fi să fiu online, să citesc, să ascult muzică și să visez cu ochii deschiși despre ceea ce ar putea fi posibil”, spune CEO-ul în scrisoarea către angajați.

La acest moment el este creditat de Forbes cu o avere de 36 miliarde dolari.

Reclamația menționată mai sus a fost depusă în numele a milioane de copii din Marea Britanie și UE care au folosit aplicația extrem de populară în rândul tinerilor. Dacă instanța va da verdict favorabil acestei plângeri, copiii afectați ar putea primi despăgubiri de mii de euro fiecare.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Pe de altă parte, TikTok spune că plângerea nu are temei și că va lupta împotriva acesteia.

Potrivit plângerii, TikTok colectează date personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără transparență, fără a obține consimțământul necesar cerut de lege și fără ca minorii sau părinții să știe ce se face cu aceste informații.

În replică, TikTok a spus: „Confidențialitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a-i proteja pe toți utilizatorii, în special pe adolescenți. Credem că revendicările nu au temei și intenționăm să ne apărăm energic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
date copii