TikTok, „șocată” de ordinul executiv prin care Trump interzice aplicația, amenință că va contesta în justiție decizia președintelui

TikTok, „șocată” de ordinul executiv prin care Trump interzice aplicația, amenință că va contesta în justiție decizia președintelui
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2020

TikTok, care s-a arătat „șocată” de ordinul executiv prin care Donald Trump interzice aplicația dacă aceasta nu va fi vândută unei entități americane în decurs de 45 de zile, amenință că va contesta în justiție decizia președintelui american, relatează Variety.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Trump a semnat ordinul executiv joi noapte, scrie News.ro.

TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a transmis că ordinul lui Trump reprezintă „un precedent periculos privind conceptul de exprimare liberă și piețe deschise”.

Facebook elimină o rețea de conturi din România care sprijineau campania lui Trump CITEȘTE ȘI Facebook elimină o rețea de conturi din România care sprijineau campania lui Trump

„Suntem șocați de recentul ordin executiv”, a transmis TikTok vineri. „Timp de aproximativ un an, am încercat să ne angajăm cu guvernul SUA în oferirea unei soluții constructive privind îngrijorările care au fost exprimate. În schimb, ne-am lovit de faptul că Administrația nu a acordat atenție faptelor, a dictat termene ale unui acord fără a trece printr-un proces legal standard și a încercat să se implice în negocieri dintre companii private”.

Impulsionată de amenințările guvernului american că o va închide dacă rămâne sub patronajul ByteDance, TikTok negociază vânzarea către Microsoft. Microsoft a transmis că are în vedere achiziționarea TikTok SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă, însă, aparent, acum ar vrea să cumpere toate operațiunile platformei.

Trump a invocat în ordinul său International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), lege americană care îl autorizează pe președinte să reglementeze o chestiune de comerț internațional după ce declară stare de urgență ca răspuns la orice amenințare neobișnuită față de SUA.

Un ordin identic a fost emis în cazul WeChat, deținută de Tencent. Ambele ordine, în care sunt citate probleme securitate națională, interzic orice tranzacție cu WeChat sau TikTok din partea oricărei părți sau care implică o proprietate din jurisdicția americană.

TikTok a mai transmis că „va urmări toate căile de atac disponibile pentru a ne asigura că statul de drept nu este înlăturat și că utilizatorii și compania noastră sunt tratați corect - dacă nu de Administrație, atunci de curțile de justiție din SUA”.

Săptămâna trecută, American Civil Liberties Union a criticat amenințarea lui Trump de a interzice TikTok ca fiind dăunătoare exprimării libere și a pus sub semnul întrebării legalitatea unei astfel de acțiuni.

TikTok a mai subliniat că Trump nu a citat dovezi concrete pentru a motiva de ce, potrivit Administrației, aplicația - populară mai ales în rândul adolescenților și tinerilor - „continuă să amenințe securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”.

Condusă de Kevin Mayer, fost director la Disney, TikTok este folosită de circa 100 de milioane de americani. Compania a reinterat că „nu a împărtășit vreodată informații despre utilizatori cu guvernul chinez și nici nu a cenzurat conținutul la cererea acestuia”.

În ordinul lui Trump mai este precizat că India a interzis TikTok, la fel alte câteva zeci de aplicații chineze, în luna iunie, în mijlocul unei dispute dintre cele două țări.

Și echipa de campanie a lui Joe Biden, candidat democrat la alegerile prezidențiale, a interzis folosirea TikTok ca măsură de securitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
trump
aplicatie