Un singur ofertant pentru controlul prin satelit al unei părți din cererile fermierilor pentru acordarea subvențiilor

Un singur ofertant pentru controlul prin satelit al unei părți din cererile fermierilor pentru acordarea subvențiilor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 4 oct 2016

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a primit o singură ofertă pentru furnizarea de servicii de control prin teledetecție (satelit) a cererilor depuse de fermieri la acordarea plăților, contractul fiind estimat la 8,85 milioane de lei, fără TVA, cu o durată până la 1 august 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ofertantul este Gauss SRL Timișoara, al cărei subcontractant este Primul Meridian SRL Slatina (județil Olt), potrivit datelor instituției.

Suprafața generală propusă pentru control prin teledetecție este de aproximativ 30.000 kilometri pătrați, repartizată în toate județele țării.

“Întrucât termenul de realizare a proceselor anuale de verificare a solicitărilor de sprijin pe suprafață din cadrul fluxului anual de activități ale APIA este relativ scurt, verificările trebuie să fie realizate într-o modalitate foarte eficientă și în perioada programată. Gestionarea solicitărilor de sprijin pe suprafață include întregul flux de lucru al Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), începând cu primirea dosarelor de solicitări de sprijin, procesarea solicitărilor, prelucrarea datelor, realizarea de controale administrative și controale pe teren, până la executarea plăților. APIA a decis să folosească pentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri, atât controlul prin măsurători clasice pe teren, cât și controlul prin teledetecție, în vederea acordării plăților conform legislației în vigoare”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Instituția estimează că 85.000 de fermieri vor putea fi controlați prin teledeteție (CwRS) în acest an.

EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi

“Scopul controlului prin teledetecție este acela de a controla suprafața, categoria de folosință, cultura agricolă și respectarea eco-conditionalității pe parcelele agricole incluse în  cererea de sprijin. Foto-interpretarea asistată de calculator (CAPI) corelată cu prelucrarea imaginilor satelitare, reprezintă activitatea principala a CwRS, atât pentru verificările asupra culturii, cât și pentru cele privind eligibilitatea suprafeței. În cazul în care verificarea culturii are la bază o clasificare automată, toate parcelele declarate care nu au fost clasificate automat fac, de regulă, obiectul CAPI”, se mai spune în caietul de sarcini.

APIA funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii. Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanțate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

Subvențiile sunt acordate sub formă de plăți directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și în cadrul măsurilor de piață pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

Astfel, APIA administrează sistemul de certificate de export-import și garanții pentru importul și exportul produselor agricole, elaborează și implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenție pentru produsele agricole.

viewscnt
Afla mai multe despre
apia
licitatie
oferta
satelit
cereri
control