SUA și TikTok cer justiției o procedură accelerată de judecare a contestațiilor privind legea care ar putea interzice platforma

SUA și TikTok cer justiției o procedură accelerată de judecare a contestațiilor privind legea care ar putea interzice platforma
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2024

Departamentul de Justiție al SUA și TikTok au cerut vineri unei curți de apel americane să stabilească o procedură rapidă de judecare a contestațiilor legale privind o nouă lege care impune ca grupul chinez ByteDance să cedeze activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie, sau se va confrunta cu o interdicție, transmite Reuters, preluată de News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

TikTok, ByteDance și un grup de creatori de conținut de pe TikTok s-au alăturat Departamentului de Justiție pentru a solicita Curții de Apel din Districtul Columbia să se pronunțe până pe 6 decembrie, pentru a putea solicita o revizuire la Curtea Supremă, dacă va fi necesar, înainte de termenul limită al SUA.

Marți, un grup de creatori de pe TikTok au depus o acțiune pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicația folosită de 170 de milioane de americani, spunând că a avut ”un efect profund asupra vieții americane”.

Săptămâna trecută, TikTok și compania-mamă ByteDance au depus un proces similar, susținând că legea încalcă Constituția SUA din mai multe motive, inclusiv încălcarea protecției liberei exprimare a Primului Amendament.

”În lumina numărului mare de utilizatori ai platformei TikTok, publicul larg are un interes semnificativ în soluționarea promptă a acestei chestiuni”, au spus Departamentul de Justiție al SUA și petiționarii TikTok.

Potrivit TikTok, prin procedură rapidă poate fi rezolvată contestația fără a fi nevoie să solicite măsuri preliminare de urgență.

Legea, semnată de președintele Joe Biden pe 24 aprilie, acordă ByteDance timp până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau se va confrunta cu o interdicție.

Casa Albă spune că dorește ca proprietatea din China asupra TikTok să înceteze, din motive de securitate națională, dar nu și interzicerea TikTok.

Părțile au cerut instanței să stabilească termenul pentru argumentele orale cât mai curând posibil în calendarul cauzei din septembrie.

Departamentul de Justiție a spus că poate depune la instanță materiale clasificate pentru a susține justificările de securitate națională.

La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Justiție a declarat că legea TikTok ”abordează preocupările critice de securitate națională într-un mod care este în concordanță cu Primul Amendament și cu alte limitări constituționale”.

Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple și Google Alphabet să ofere aplicația TikTok și interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance renunță la TikTok.

Concepută din cauza îngrijorărilor parlamentarilor americani că China ar putea accesa date despre americani sau să-i spioneze cu ajutorul aplicației, legea a fost adoptată în majoritate covârșitoare în Congres, la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
titk tok
justitie