Washingtonul ia noi măsuri împotriva companiilor chineze de telecomunicații. China avertizează despre ''o cortină de fier tehnologică''

Washingtonul ia noi măsuri împotriva companiilor chineze de telecomunicații. China avertizează despre ''o cortină de fier tehnologică''
scris 23 nov 2019

Administrația Trump a anunțat vineri interdicția de folosire a fondurilor federale pentru achiziția de noi echipamente produse de companiile chineze Huawei și ZTE și examinarea unor modalități de înlocuire a echipamentelor acestor companii deja instalate în SUA, potrivit AFP.

''În cadrul eforturilor continue de asigurare a securității și integrității rețelelor de comunicații ale țării, agenția federală de reglementare a comunicațiilor a interzis utilizarea fondurilor sale pentru servicii universale (USF), în valoare de 8,5 miliarde de dolari pe an, pentru achiziția de echipamente și servicii de la societăți ce constituie o amenințare pentru securitatea națională'', menționează într-un comunicat Comisia Federală pentru Comunicații (Federal Communications Commission - FCC), scrie Agerpres.

Într-un alt proiect de reglementare, FCC ''propune să se solicite companiilor care primesc fonduri ale USF (...) ca acestea să retragă și să înlocuiască echipamentele și serviciile existente'' produse de respectivele două companii și achiziționate cu astfel de subvenții. FCC cere de asemenea sugestii asupra modalităților de finanțare a retragerii și înlocuirii acestor echipamente.

Google crește valoarea recompenselor pentru descoperirea problemelor de Android CITEȘTE ȘI Google crește valoarea recompenselor pentru descoperirea problemelor de Android

Aceeași comisie mai anunță că va culege informații pentru a determina proporția echipamentelor Huawei și ZTE folosite în rețelele companiilor americane vizate și pentru a evalua costurile implicate de înlocuirea lor.

Departamentul american al Comerțului a pus în luna mai pe lista neagră compania Huawei, despre care Washingtonul susține că desfășoară operațiuni de spionaj pentru statul chinez.

Noile decizii ale autorităților americane complică și mai mult sarcina negociatorilor chinezi și americani, ce încearcă să finalizeze un acord care să pună capăt războiului comercial dintre țările lor.

Realizarea rețelelor 5G, pentru care Huawei este lider mondial în materie de echipamente, se află în centrul rivalității tehnologice dintre SUA și China.

În acest context, ''o cortină de fier tehnologică riscă să afecteze viitorul umanității'', a avertizat, tot vineri, președintele chinez, Xi Jinping.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
zte
sua
china