YouTube testează afișarea clipurilor video pe bază de algoritm, iar creatorii de conținut sunt revoltați

YouTube testează afișarea clipurilor video pe bază de algoritm, iar creatorii de conținut sunt revoltați
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 29 mai 2018

YouTube a rulat în secret un experiment care a nemulțumit creatorii de conținut: afișarea video-urilor din lista de abonamente folosind un algoritm artificial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creatorii de conținut pentru YouTube au suspectat că Google pune la cale ceva, fără să-i anunțe, în momentul în care au observat că unele dintre filmările proprii lipsesc din lista de abonamente – listă care, în mod normal, afișa în ordine cronologică toate postările canalelor la care un utilizator s-a abonat.

Aceștia sunt furioși pentru că Google nu a făcut nici ce-l mai mic efort pentru a-i anunța că intenționează să schimbe modul de afișare din pagina de abonări și se tem că afișarea pe bază de algoritm le va reduce vizibilitatea și, automat, veniturile.

Spre deosebire de pagina principală a YouTube, care funcționa și până acum pe baza unui algoritm ce afișează ceea ce crede că ar vrea să vadă fiecare utilizator în parte, lista de abonări afișa tot conținutul canalelor la care un utilizator este abonat în ordine cronologică, de la cele mai noi la cele mai vechi.

Google și Facebook, date în judecată pentru aplicarea incorectă a normelor GDPR CITEȘTE ȘI Google și Facebook, date în judecată pentru aplicarea incorectă a normelor GDPR

YouTube se apără spunând că este vorba doar de un experiment, ca multe altele pe care le desfășoară, și că nu are de gând să renunțe la afișarea cronologică a abonamentelor. Eventual, afișarea pe bază de algoritm ar putea fi implementată ca alternativă la cea cronologică.

Cei de la YouTube mai spun că, în urma experimentului, au observat că timpul de vizionare a crescut – utilizatorii petrec mai mult timp urmărind filmările.

Timpul de vizionare este cel mai important criteriu de performanță pentru YouTube. Spre deosebire de afișări, acesta arată mai bine succesul unui clip. Google încurajează astfel creatorii de conținut să producă clipuri cât mai lungi, care să țină utilizatorii cât mai mult în cadrul platformei.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
youtube