Zgonea, ANCOM: Sectorul de poștă și curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în 2024/2025

Zgonea, ANCOM: Sectorul de poștă și curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în 2024/2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Sectorul de poștă și curierat este în plină dezvoltare și ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în 2024 sau în 2025, a declarat, miercuri, Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la un eveniment de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Această zonă, acest sector al economiei este în plină dezvoltare. Noi estimăm că poate în 2024, poate în 2025 va atinge aproape un miliard de euro cifră de afaceri și analizând datele pe care colegii că le-au colectat de la dumneavoastră am să vă spun ceea ce gândim noi că autoritate de reglementare, ce avem în vedere următoarea perioadă și cum vedem noi dialogul cu dumneavoastră pentru a face serviciile să fie mai bune în România. În primul rând, vreau să vă comunic că am această oportunitate de a reînnoi angajamentul pe care îl are Autoritatea de a oferi un cadru de reglementare să spunem predictibil și favorabil investițiilor dezvoltării pieței în condiții de concurență sănătoasă cu scopul de oferi servicii de calitate utilizatorilor finali. Reprezentanților celor mai importante companii pe care le văd azi în sală vreau să le mulțumesc în numele Autorității pentru deschiderea de care au dat dovadă în furnizarea și comunicare informațiilor cu privire la activitatea care o desfășoară. Aceste informații ne ajută pe noi, cei din Autoritate, să ne adaptăm reglementările și strategiile la realitățile pieței", a spus Valeriu Zgonea, la a 11-a ediție a Courier&Postal Services Forum 2024, organizat de Govnet Conferences.

Taxa de pod Fetești Cernavodă și huvineta pot fi plătite direct din Mobile Banking sau Internet Banking prin CEC Bank CITEȘTE ȘI Taxa de pod Fetești Cernavodă și huvineta pot fi plătite direct din Mobile Banking sau Internet Banking prin CEC Bank

El a afirmat că, în acest an, instituția își propune să se uite cu mult mai multă atenție la acest sector și a vorbit despre deciziile pe care ANCOM le are în vedere. Astfel, în 2024 instituția intenționează să deruleze procedura pentru desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale, scrie Agerpres.

"Livrarea scrisorilor și a coletelor la fiecare adresă din România, oricât de îndepărtată, la tarife accesibile, reprezintă un element esențial al politicilor publice în domeniul serviciilor poștale. Forța pieței prin concurența poștală din România, oricât de puternică, sănătoasă și durabilă ar fi, credem că nu poate asigura încă acest obiectiv prin mecanismele proprii. În al doilea rând ne propunem să elaborăm strategia de reglementare în domeniul serviciilor poștale pe termen mediu. Vă invit să vă implicați în procesul de realizare a acesteia, în perioada în care va fi publicată pentru consultare publică. Ne dorim să avem o strategie cu obiective concrete și rezultate măsurabile pe piața în care activați. Demersul va avea la bază în mod special evoluțiile din piață, ținând cont de diversificarea ofertei de servicii poștale, de soluțiile inovatoare și sustenabile utilizate, cum ar fi livrarea la sistemele automate de livrare, tip lockere, și distribuirea cu vehicule electrice, fapt ce demonstrează capacitatea pieței de a se reinventa și de a răspunde provocărilor și oportunităților prezentului", a spus Valeriu Zgonea.

El a afirmat că, dacă ne uităm la cifre, vom remarca investițiile de peste 360 milioane lei realizate în anul 2022 în acest sector, reprezentând 8% din venituri.

"Susținerea traficului de colete a fost principalul determinant al investițiilor, materializate de altfel prin creșterea cu aproape 80% a numărului de sisteme automate de colectare sau livrare, până la aproape 4.500. Din analizele noastre, am constatat că peste 30 de milioane de trimiteri poștale, reprezentând 13% din volumul total, au fost livrate sau colectate prin intermediul acestor sisteme. Acest lucru subliniază schimbarea modului în care consumatorii interacționează cu serviciile poștale. Consumatorii preferă soluțiile mai rapide și mai eficiente. Preferința spre rapiditate și comoditate a utilizatorilor poștali se întâlnește cu eficiența furnizorilor poștali, deseori prin utilizarea sistemelor automate", a declarat președintele ANCOM.

El a menționat că în zona cu cea mai rapidă creștere a sectorului poștal, adică pe segmentul coletelor și pachetelor mici, concurența este sănătoasă și durabilă, realizându-se în simbioză cu dinamica comerțului online.

"În traficul național de colete, cel mai mare competitor are sub 30% din trafic, iar o situație similară se înregistrează în traficul internațional de colete. Digitalizarea economiei și societății a generat avântul platformelor online care activează simultan în multiple piețe, cum sunt platformele de ride-sharing și food-delivery, dar care, în timp, și-au suplimentat activitatea principală cu cea de furnizare de servicii poștale. De aceste repere ținem cont în reglementările acestui sector, și anume în cazul revizuirii regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale, adoptat la finalul anului trecut", a precizat Valeriu Zgonea.

El a declarat că la nivel european se fac demersuri cu privire la modificarea cadrului de reglementare a serviciilor poștale, nemodificat substanțial în ultimii 20 de ani. În acești ani, piața a suferit schimbări majore, determinate de inovația tehnologică, digitalizarea economiei, societății și comerțului electronic. În acest sens, în calitatea sa de autoritate națională de reglementare în sectorul poștal, membră în grupul european al autorităților europene de reglementare din acest sector, ANCOM participă activ la aceste dezbateri. Redefinirea, regândirea serviciilor poștale, dar și reforma serviciului universal, depind de această reformă legislativă unională.

"Vă pot spune că, recent, Comisia Europeană a demarat un studiu prospectiv pentru a analiza evoluția sectorului poștal în urma crizelor recente și a tendințelor structurale pe termen lung. Se dorește evaluarea impactului posibilelor modificări ale cadrului juridic al UE pentru sectorul poștal. Finalizarea studiului este preconizată pentru sfârșitul acestui an", a mai spus Valeriu Zgonea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zgonea
ancom