Macron încheie contracte în valoare de peste zece miliarde de euro în Qatar privind, între altele, 12 Rafale, 50 Airbus și metroul din Doha

Macron încheie contracte în valoare de peste zece miliarde de euro în Qatar privind, între altele, 12 Rafale, 50 Airbus și metroul din Doha
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2017

Qatarul a semnat joi contracte în valoare de peste zece miliarde de euro în vederea achiziționării a cel puțin 12 avioane de luptă de tip Rafale și a 50 de avioane de tip Airbus A321, în cadrul unei vizite a președintelui francez Emmanuel Macron la Doha, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste contracte, semnate în prezența lui Macron de către emirul Qatarului șeicul Tamim ben Hamad al-Thani, includ de asemenea concesionarea metroului din Doha și a tramvaiului de la Lusail, încredințate unui consorțiu SNCF/RATP, scrie News.ro.

Achiziționarea celor 50 de avioane de tip Airbus A321 reprezintă un contract în valoare de 5,5 miliarde de euro, a precizat Elysée.

Contractul de exploatare și întreținere a metroului de la Doha și a tramvaiului de la Lusail atinge trei miliarde de euro, a precizat Guillaume Pepy, președintele direcțiunii SNCF, iar achiziționarea celor 12 Rafale va repreznta 1,1 miliarde de euro potrivit Elysée.

ANALIZĂ 60% din industria software din România e deținută de multinaționale. Deciziile fiscale și absența măsurilor de stimulare creează condiții tot mai vitrege. Cei mai importanți jucători din IT-ul local CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 60% din industria software din România e deținută de multinaționale. Deciziile fiscale și absența măsurilor de stimulare creează condiții tot mai vitrege. Cei mai importanți jucători din IT-ul local

Qatarul a achiziționat deja 24 de avioane de tip Rafale în 2015, în valoare de 6,3 miliarde de euro.

Qatarul a semnat de asemenea o scrisoare de intenție în vederea furnizării a 490 de vehicule blindate de tip VBCI de la francezii de la Nexter, un potențial contract în valoare de 1,5 miliarde de euro, a anunțat Palatul Elysée.

Autoritățile din Qatar au semnat de asemenea un contract de depoluare a lagunelor Al Karaana cu grupul Suez, estimat la aproximativ 100 de milioane de euro.

Cele două țări au semnat totodată mai multe acorduri strategice, inclusiv o ”declarație de intenție cu privire la cooperarea bilaterală în domeniul luptei împotriva terorismului, a finanțării terorismului și a radicalizării”.

Semnând asemenea acorduri cu Franța, Qatarul caută, de asemenea, să arate că nu mai este izolat pe scena internațională, în contextul în care îi înfruntă, într-o gravă criză, pe unii dintre vecinii săi arabi.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Egiptul și-au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe care l-au acuzat că susține grupări ”teroriste” și că se apropie de Iran.

Doha respinge aceste acuzații și denunță o tentativă de ”plasare sub tutelă” a unui ”cvartet” arab.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
qatar