Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl implementăm este asigurarea independenței energetice pe amplasamentele noastre

Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl implementăm este asigurarea independenței energetice pe amplasamentele noastre

Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 4 iul 2023

În contextul creșterii alarmante a consumului energetic și a impactului său asupra mediului înconjurător, eficiența energetică se conturează ca o necesitate urgentă și vitală pentru România. Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România, a explicat, într-un interviu acordat Profit, care sunt soluțiile inovatoare care pot fi implementate la nivel local, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a asigura un viitor durabil pentru generațiile următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Cum poate fi dezvoltată la această oră, într-o manieră sustenabilă, zona metropolitană a Bucureștiului, prin prisma investițiilor în infrastructura energetică și de utilități?

Energia se află în centrul tuturor provocărilor actuale. Deși o parte din consumul nostru provine încă din resurse care emit CO2, este necesar să reducem consumul de energie și să ne îmbunătățim eficiența. Aceasta este, de fapt, și baza angajamentului nostru de a ajuta orașele și industriile, prin intermediul soluțiilor ecologice, să își optimizeze achizițiile de energie și să își transforme rețelele și echipamentele.

Din punctul nostru de vedere, principalul domeniu de îmbunătățire este cel al clădirilor, pentru că rețelele de încălzire sau de răcire, încălzirea, apa caldă menajeră și aerul condiționat pot fi consumatoare importante de energie. Prin urmare, suntem implicați în exploatarea și întreținerea acestor instalații, precum și în lucrările de renovare energetică. De exemplu, pentru un cămin de bătrâni din Alba Iulia, am câștigat licitația de proiectare și construcție unui proiect "la cheie", fiind în același timp și responsabili de întreținerea instalațiilor și furnizarea de căldură, apă caldă și răcire de confort. Astfel, vom furniza o variantă inovatoare, utilizând o soluție geoexchange și pompe de căldură pentru asigurarea încălzirii, a apei calde menajere și a răcirii, pentru a reduce utilizarea cazanelor de apă caldă actuale cu un procent de nu mai puțin de 85%.

Local, unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl implementăm deja de ceva timp este asigurarea independenței energetice pe toate amplasamentele noastre, cu scopul final de a ne menține tarifele la cel mai scăzut nivel posibil, având în vedere dinamica prețului energiei. Totodată, cu o investiție de peste 2,5 milioane de euro, devenim și producători de energie regenerabilă, prin producerea de energie electrică utilizând sursa regenerabilă reprezentată de energia solară, la centrala fotovoltaică care urmează să deservească stația de pompare Sud. Țintim să fim și prosumatori, prin montarea de instalații fotovoltaice mai mici pe acoperișuri de clădiri, la stația de pompare Pantelimon și sediul Direcției Casetă din Vitan sau la stația de repompare Băneasa. 

În cele din urmă, ne concentrăm pe colaborarea cu clienții noștri pentru a crea sinergii locale. Ca parte a unei abordări de economie circulară, aceste sinergii contribuie la crearea solidarității și la asigurarea coeziunii.

Care sunt în acest moment prioritățile dumneavoastră pentru a realiza acest deziderat?

Prioritatea noastră a fost, este și va rămâne bunăstarea populației pe care o deservim, în acest caz fiind cele peste 200.000 de persoane din localitățile limitrofe Bucureștiului, ca Popești-Leordeni, Otopeni, Chitila sau Chiajna.

Utilizarea ca sursa de căldură a energiei geotermale, a biomasei  sau a cogenerării are avantajul de a se integra perfect în strategiile energetice cu emisii reduse de carbon. Dezvoltate împreună cu clienții noștri, aceste strategii favorizează utilizarea energiei regenerabile și îmbunătățesc amprenta ecologică a acestora.

Proiectele strategice pe care le implementăm vizează oferirea expertizei Grupului Veolia pentru îmbunătățirea performanței sistemelor de alimentare cu apă și canalizare,  operarea stațiilor de epurare a apelor uzate orășenești sau industriale, independența energetică pentru toate unitățile de business în care derulăm activități, valorificarea deșeurilor în scopul producerii de agent termic și/sau energie electrică, reducerea consumului de energie și reducerea amprentei de carbon pentru clienții noștri, dar și realizarea unor unități noi de producție a energiei în cogenerare.

Totodată, în zona metropolitană, deservim o serie de obiective industriale și comerciale, oferind servicii de alimentare de apă potabilă, dar și de furnizare de energie, adică, pe scurt, furnizăm servicii de creștere a performanțelor operaționale.

Cât credeți că va dura până zona metropolitană a Bucureștiului va fi dezvoltată la un nivel optim din punct de vedere al utilităților?

Este dificil de estimat cu acuratețe în acest moment un interval de timp rezonabil pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei metropolitane București, având în vedere contextul economic încă instabil, evoluția economiei locale și internaționale, care determină fluctuații de prețuri în aproape toate domeniile și palierele de activitate.

Noi ne păstrăm optimismul, ținând cont mai ales de rezultatele obținute, de profesionalismul echipelor Veolia România, de expertiza avansată pe care o pot aduce în fiecare localitate,  dar și luând în calcul faptul că Grupul din care facem parte implementează deja de zeci de ani soluții inovatoare de eficientizare energetică, potabilitate, sustenabilitate, utilizând tehnologie de ultimă oră, de care ne putem folosi și pe care o putem adapta local.

De altfel, de peste 16 ani, gestionăm cu succes pentru mai mult de 16.000 de locuitori serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare pentru orașul ilfovean Otopeni. Administrăm în Otopeni 65.5 kilometri de rețea de apă potabilă, 43 kilometri de rețea de canalizare și un Call Center disponibil 24/7. În orașul Chitila, activăm de mai bine de 7 ani, gestionând serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, administrând un total de 62 kilometri de rețea de apă, 58 kilometri de rețea de canalizare dar și stația de epurare și tratare a apelor uzate de la Rudeni, precum și un Call Center 24/7 pentru peste 13.000 de locuitori. Suntem prezenți și în orașul Popești-Leordeni, oferind servicii de furnizare a apei potabile pentru 40.000 de locuitori și servicii de canalizare pentru aproximativ 50.000 de locuitori și gestionând un total de 63 kilometri de rețea de apă si 55 kilometri de rețea de canalizare.

Specialiștii noștri au așadar capacitatea și expertiza necesare pentru planificarea, proiectarea și gestionarea integrată a sistemelor urbane de apă, termie și canalizare într-o manieră sustenabilă și durabilă, în interesul populației.

Care sunt provocările, în aceste condiții?

Provocarea majoră vizează adaptarea paletei de soluții Veolia, tehnologii de ultimă oră și expertize multiple pe nevoia fiecărei comunități, astfel încât serviciile noastre să răspundă nevoilor actuale ale consumatorilor, în concordanță cu cerințele de protejare a mediului.

De asemenea, există și o presiune semnificativă în zona limitrofă a Capitalei, determinată de dezvoltarea imobiliară accelerată în multe localități, fără a exista o corelație cu o strategie de dezvoltare a infrastructurii rețelelor.

Cu toate acestea, trebuie menționat că avem un potențial uriaș în ceea ce privește energia regenerabilă. Cu o diversitate de resurse, cum ar fi energia hidro, energia eoliană, energia solară și biomasa, țara noastră are oportunități semnificative de a-și diversifica mix-ul energetic.

Ce investiții presupune gestionarea tuturor acestor utilități?

Sunt investiții semnificative pe care noi le alocăm pentru bunăstarea și creșterea nivelului de trai a populației deservite și pe care avem de gând să le continuăm în aceeași manieră, deoarece pentru noi, soluțiile oferite în beneficiul comunităților primează. Iar acesta nu este un slogan, ci o realitate demonstrabilă prin bugete considerabile.

Soluțiile noastre eficiente și reale pentru clienții, din toate zonele, îi ajută pe aceștia să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la criza climatică.

viewscnt
Afla mai multe despre
mădălin mihailovici
veolia românia