Drepturile de autor: Comisia Europeană cere din nou României să respecte normele UE privind drepturile asupra operelor muzicale

Drepturile de autor: Comisia Europeană cere din nou României să respecte normele UE privind drepturile asupra operelor muzicale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 dec 2021

Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, considerând că normele naționale privind gestionarea drepturilor asupra operelor muzicale contravin normelor UE privind drepturile de autor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legislația românească se abate de la prevederile Directivei 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională și Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală, transmite Executivul UE.

Comisia a deschis procedura de constatare a încălcării dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere către autoritățile române în decembrie 2017, când a contestat utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

ULTIMA ORĂ Decizie a Guvernului: CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie a Guvernului: CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri

Tot atunci, Comisia a trimis România și alte trei state membre în fața Curții de Justiție a UE, din cauză că nu au notificat la timp transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Între timp, România și-a modificat legislația, în ianuarie 2019, pentru a include acordarea de licențe colective cu efect extins, mutare considerată însă insuficientă de către autoritățile de la Bruxelles.

“Comisia consideră că această modificare nu abordează pe deplin încălcarea dreptului UE identificată inițial. În plus, noile norme nu sunt conforme cu articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condițiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare de licențe colective cu efect extins”, arată Comisia.

Autoritățile române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor invocate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat, reprezentând a doua etapă în cadrul procedurii de infringement.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
gestionarea drepturilor de autor
opere muzicale
copyright
norme ue
scrisoare punere intarziere
infringement