Pas important în direcția creării unei piețe unice digitale pe deplin funcționale; negociatorii UE convin să faciliteze accesul transfrontalier online la conținutul de radio și televiziune

Pas important în direcția creării unei piețe unice digitale pe deplin funcționale; negociatorii UE convin să faciliteze accesul transfrontalier online la conținutul de radio și televiziune
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2018

Negociatorii Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord politic în ceea ce privește proiectul legislativ vizând drepturile de autor pentru programele de televiziune și de radio.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Comisiei, noile norme vor facilita punerea la dispoziție online de către radiodifuzorii europeni a anumitor programe de televiziune în direct sau în reluare și vor simplifica distribuirea unui număr mai mare de canale de radio și de televiziune de către operatorii de servicii de retransmisie.

Acordul marchează un pas important în direcția creării unei piețe unice digitale pe deplin funcționale.

VIDEO Rewind 2018 a devenit al doilea cel mai nepopular video din toate timpurile de pe YouTube CITEȘTE ȘI VIDEO Rewind 2018 a devenit al doilea cel mai nepopular video din toate timpurile de pe YouTube

“Sunt foarte mulțumit că am ajuns la încă un acord care ne apropie de o piață unică digitală funcțională. Această actualizare a normelor privind radiodifuziunea reprezintă o mare parte din ecuație. Ea ar putea permite transmisia transfrontalieră a unui volum important de conținut de radiodifuziune atât în beneficiul celor 41 % dintre europeni care vizionează programe de televiziune online, cât și al celor 20 de milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în altă țară membră a UE decât aceea în care s-au născut”, a declarat vicepreședintele CE pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.

Directiva convenită acum completează actuala directivă UE privind transmisiile prin satelit și prin cablu, care facilitează deja transmisia transfrontalieră prin satelit și retransmisia prin cablu a programelor de televiziune și radio din alte state membre.

Ce va schimba directiva în ceea ce privește difuzarea programelor de televiziune și radio:

Principiul țării de origine: directiva introduce principiul țării de origine pentru a facilita acordarea de licențe pentru anumite programe pe care radiodifuzorii ar dori să le ofere prin serviciile lor online (serviciile de transmisie simulcast, serviciile de video în reluare și alte servicii care completează difuzarea principală, cum ar fi previzionarea). Grație acestui mecanism, radiodifuzorii vor putea să pună la dispoziție online, în toate țările din UE, programe de radio, programe TV de știri și de actualități, precum și producții realizate integral din fonduri proprii.

Retransmisia: directiva prevede un mecanism de facilitare a acordării de licențe privind drepturile în cazul retransmisiei programelor de radio și de televiziune, care include serviciile de retransmisie prin internet în anumite condiții. Se preconizează că această măsură va contribui la o distribuire mai largă a canalelor de radio și de televiziune.

Introducerea directă: introducerea directă este un proces din ce în ce mai utilizat de către radiodifuzori pentru a-și transmite programele către public. Noile norme vor garanta că titularii drepturilor de autor sunt remunerați în mod corespunzător atunci când operele lor sunt utilizate în programe transmise prin introducere directă. De asemenea, vor oferi siguranță juridică radiodifuzorilor și distribuitorilor implicați în acest proces.

Acordul politic încheiat acum va trebui să fie confirmat în următoarele săptămâni de Parlamentul European și de Consiliul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi autor
televiziune
radio
directiva
piata unica digitala