Purtătorul de cuvânt al PE: Va fi elaborat un plan pentru a contracara știrile false înainte de campania pentru alegerile europarlamentare

Purtătorul de cuvânt al PE: Va fi elaborat un plan pentru a contracara știrile false înainte de campania pentru alegerile europarlamentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2018

Jaume Duch Guillot, director general Comunicare și purtător de cuvânt al Parlamentului European, a anunțat că organismul va elabora un plan pentru a contracara știrile false înainte de începerea campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La o întâlnire cu jurnaliști din România, care a avut loc luni la Bruxelles, Guillot a făcut o trecere în revistă a alegerilor europarlamentare din 2004 până în 2014 și a punctat că cele de anul viitor sunt văzute ca unele de impact pentru întreaga Europă.

Cei peste 100 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot își vor alege reprezentanții în Parlamentul European în perioada 23 - 26 mai, scrie News.ro.

DOCUMENT Plan pentru interzicerea oricărei publicități comerciale în școli: Campaniile de promovare transformă școala în talcioc CITEȘTE ȘI DOCUMENT Plan pentru interzicerea oricărei publicități comerciale în școli: Campaniile de promovare transformă școala în talcioc

Vor fi primele alegeri europarlamentare la care Marea Britanie nu va participa, având în vedere că statul urmează să părăsească blocul comunitar la finalul lunii martie 2019.

Astfel, cetățenii din 27 de țări, state membre ale UE, vor alege, prin vot direct, 705 deputați care vor forma noul Parlament. În prezent, PE are 751 de membri.

La cele mai recente alegeri europarlamentare, din 2014, și-au exprimat opțiunile 42,61% dintre cetățenii cu drept de vot ai celor 28 de state membre.

Cât privește România, aici au ales 32,44%, cifră în creștere spun reprezentanții PE. Cea mai scăzută prezență la vot a fost înregistrată în Slovacia, cu 13% participare la scrutin în 2014.

În 2019, în țara noastră, alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai. Înaintea lor, în timpul campaniei, va fi lansată platforma dedataastavotez.eu.

La nivel european, una dintre marile probleme în campania electorală și nu numai este reprezentată de știrile false. „Pentru că aceste alegeri vor fi foarte importante, poate cele mai importante din ultimii ani, la nivel european, dar și național, stim că această problemă a știrilor false nu este una doar teoretică. Este o problemă tot mai prezentă. Elaborăm un plan pentru a contracara știrile false. Ele au existat mereu, ce s-a schimbat acum este intensitatea. Succesul știrilor false este că aduc în atenția publicului subiecte pe care acesta nu le prea poate verifica ușor”, a spus diplomatul.

În ultimele luni au avut loc numeroase întâlniri și au fost demarate inițiative, discuții la nivel înalt. Comisia Europeană a organizat o consultare privind posibilitatea adoptării unei legi europene împotriva știrilor false, iar concluzia a fost ca „înainte de a decide o posibilă reglementare - după modelul francez - la nivel european, ar fi mai bine să convingem fiecare stat membru să ia propriile decizii și să reglementeze presei, platformele social media”. Dacă acest lucru nu va funcționa, a spus Guillot, va fi aleasă varianta unei noi legislații.

Parlamentul european își propune să ajute oamenii să găsească sursele bune, de încredere, să stabilească o încredere între media și instituții și să ajute inițiativele care sunt legate de verificarea faptelor. „Când lupți cu știrile false, de fapt, reacționezi”, a explicat el. Corectarea unei știri false este o bătălie pierdută, a mai spus purtătorul de cuvânt, iar o soluție o reprezintă acțiunea, nu reacțiunea.

„Participarea la vot este o problemă națională. Dacă urmăriți rezultatele din anii precedenți veți vedea că există un tipar”, a mai spus el. Guillot a mai punctat că oamenii trebuie să vadă alegerile europarlamentare ca pe oricare altele și că este de părere că anul viitor va crește prezențala vot.

Activitatea celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European se va încheia pe 18 aprilie 2019.

Între momentele cheie din activitatea PE se numără dezbaterea cu președintele român Klaus Iohannis, programată pentru 23 octombrie, cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, în prima jumătate a lui noiembrie, și cu Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, stabilită pentru decembrie. În plus, în perioada următoare, partidele europene își vor desemna candidații „cap de listă”.

În ianuarie, România va prelua președinția Consiliului, iar la începutul anului Parlamentul va vota cu privire la acordul de retrage a Marii Britanii din UE.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare va începe în martie, iar în aprilie și mai vor avea loc dezbaterile dintre candidații „cap de listă”. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada 23 - 26 mai, iar sesiunea plenară inaugurală a noului Parlament ales va fi pe 2 iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
stiri false
alegeri
europarlamentare