Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține în România postul de radio Europa FM și o participație la Metro, preia Royal Mail

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține în România postul de radio Europa FM și o participație la Metro, preia Royal Mail
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Consiliul de Administrație al companiei International Distributions Services (IDS), firma mamă a operatorului poștal britanic Royal Mail, a anunțat că a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 3,57 miliarde lire sterline (4,2 miliarde de euro) lansată de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Preluarea IDS trebuie însă validată de acționarii companiei.

Abatorul Periș instalalează o nouă conducere, după schimbarea acționariatului și preluarea Grupului Cathedral CITEȘTE ȘI Abatorul Periș instalalează o nouă conducere, după schimbarea acționariatului și preluarea Grupului Cathedral

Echipa de conducere de la IDS a subliniat că, dacă acordul cu Daniel Kretinsky va fi aprobat, Royal Mail va continua să își ofere serviciile, își va păstra identitatea și cartierul general în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, oferta lui Kretinsky a generat polemici în mediul politic, în condițiile în care Partidul Laburist, considerat favorit la alegerile din 4 iulie, a trimis o scrisoare miliardarului ceh în care îi cere „garanții”, în special că sediul Royal Mail va rămâne în Marea Britanie, unde va plăti impozite.

„Royal Mail face parte din structura socială britanică de mai multe secole. EP group are cel mai mare respect pentru istoria și tradiția Royal Mail și sunt conștient că deținerea acestei companii antrenează responsabilități enorme”, a dat asigurări Daniel Kretinsky, într-un comunicat de presă publicat miercuri. Miliardarul ceh are deja mai multe investiții în Marea Britanie, inclusiv participații la clubul londonez de fotbal West Ham United și la lanțul de supermarketuri Sainsbury’s.

Omul de afaceri ceh, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 9,3 miliarde de dolari, este cunoscut de mai mulți ani că intervine în salvarea marilor companii europene, în special din domeniul energiei, dar și din sectoarele distribuției și media. Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa. Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe țări, inclusiv în Franța. Kretinsky deține, de asemenea, distribuitorul francez Casino și este prezent și pe segmentul media și al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis și o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1.

Daniel Kretinsky deține în România postul de radio Europa FM, precum și o participație la retailerul german Metro AG.

În luna aprilie, conglomeratul german Thyssenkrupp a vândut un pachet de 20% din afacerea sa cu oțel holdingului energetic controlat de miliardarul ceh Daniel Kretinsky.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel kretinsky
royal mail