Ministerul Sănătății lansează campania de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Până astăzi s-au înscris 57.000 români, doar 7 au găsit donatori compatibili din România

Ministerul Sănătății lansează campania de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Până astăzi s-au înscris 57.000 români, doar 7 au găsit donatori compatibili din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2018

Ministerul Sănătății anunță lansarea campaniei de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, la care poate participa orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani. Până în prezent, 57.000 de români s-au înscris în acest registru, înființat în 2013, iar 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, din care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat, luni, la lansarea campaniei de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții ministerului, preluat de news.ro.

"Campania «Donează o șansă la viață» reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși", a declarat Sorina Pintea, citată în comunicat.

FOTO Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat în România un mall CITEȘTE ȘI FOTO Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat în România un mall

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor, care se serbează în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat campania de înscriere online "Donează o șansă la viață". Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă. În filmulețul care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se explică ce trebuie să știe și cum poate deveni cineva donator.

Conform sursei citate, peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57.000 numărul celor înregistrați în România. De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice CITEȘTE ȘI Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice

"La fiecare trei minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70% singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice", scrie în comunicat.

Registrul Național este conectat la întreaga lume și, cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori.

Campania "Donează o șansă la viață!" este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate "Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale".

viewscnt
Afla mai multe despre
stem
celule
spital