O companie israeliană a venit în România susținând că poate prezice cutremure cu 8 ore înainte

O companie israeliană a venit în România susținând că poate prezice cutremure cu 8 ore înainte
Ana Iliescu
Ana Iliescu
scris 30 nov 2019

Compania israeliană IONOTERRA, în parteneriat cu Universitatea Politehnică București, va realiza în România, în a doua parte a anului 2020, o sesiune experimentală de monitorizare a zonei seismice Vrancea, emițând alerte de cutremur în medie cu 8 ore înainte de producerea acestora, conform informațiilor transmise de reprezentanți în cadrul unei conferințe științifice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania a decis să prezinte în România o primă sesiune demonstrativă non-comercială, solicitând instituțiilor statului potențial beneficiare ale rapoartelor sprijinul în ceea ce privește reacția post-prognoză și evaluarea planului de răspuns în caz de eveniment-catastrofă. 

„Suntem capabili să prognozăm cutremurele. În a doua jumătate a anului 2020, împreună cu Universitatea Politehnică, vom organiza un <<proof of work>>, vom monitoriza zona Vrancea pentru că este o zonă foarte importantă. Împreună cu statul român trebuie să creionăm un plan de răspuns, pentru că nu sunt suficiente doar alertele. Alertele vor fi furnizate doar autorităților române, nu vor fi făcute publice pentru a nu panica populația. Fără un plan de răspuns din partea statului român, alertele pe care noi le vom da nu vor avea niciun efect”, a spus Mihail Lala, investitor IONOTERRA.

De altfel, Mihnea Costoiu, Rector al Universității Politehnice București, susține că, dacă pot fi anticipate cutremurele, trebuie să învățăm cum să ne organizăm, iar responsabilitatea socială devine foarte importantă.

Fosta Clever Taxi trece la Free Now prin curse gratuite sau la preț redus CITEȘTE ȘI Fosta Clever Taxi trece la Free Now prin curse gratuite sau la preț redus

„Eu aș spune eu să anticipăm măcar cu 4 ore un cutremur. Ce am putea face în 4 ore dacă știm că se va produce un cutremur? Pare suficient timp să cobori din bloc și să-ți salvezi viața, să închidem reactoarele de la Cernavodă, un timp suficient pentru spitale și pentru oamenii aflați pe mesele de operație, pentru companiile de gaze și electricitate, pentru școli și universități, pentru muzee pentru a salva operele de artă. În schimb, este puțin timp dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Dacă acest proiect este unul care va reuși, responsabilitatea socială devine extrem de importantă. Acum ceva timp aveam 30 secunde înainte ca unda seismică să se simtă în București. Am putem avea 4 ore. Suntem convinși că vom putea extinde parteneriatul dincolo de cele 6 luni de teste și furnizare a informațiilor în spațiul public”, mai spune Costoiu.

Compania susține că a efectuat, în septembrie, o sesiune de monitorizare a zonelor seismice situate în Vestul Turciei și Estul Greciei, cu o rată de succes de peste 90%, folosind un sistem de predicție minimal. Astfel, în intervalul 5 septembrie 2019 – 25 septembrie 2019, pe perioada activă de monitorizare, IONOTERRA a emis 75 de alerte de cutremur, 68 dintre acestea fiind confirmate de EMSC/CSEM.

„Un cutremur nu este un eveniment spontan, ci apare pe parcursul sau la sfârșitul unui proces. Cutremurele sunt diferite de alte dezastre precum tsunami-uri sau uragane pentru că nu ai timp să anunți populația. Scopul nostru este să creăm un sistem prin care să avertizăm autoritățile despre cutremure, iar ele să ia decizii dacă să evacueze sau să ajute într-un alt fel populația”, spune Doron Angelovitch, CEO IONOTERRA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionoterra
cutremure
sistem
alerte