Oleg Deripaska a acceptat ca Roman Abramovich să vândă o participație de 1,5 miliarde de dolari la Norilsk Nickel

Oleg Deripaska a acceptat ca Roman Abramovich să vândă o participație de 1,5 miliarde de dolari la Norilsk Nickel
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2018

Oleg Deripaska, proprietarul grupului rus Rusal, a acceptat ca rivalul său miliardar Roman Abramovich să vândă o participație de 1,5 miliarde de dolari la grupul Norilsk Nickel, cu condiția ca vânzarea să fie anulată dacă un judecător din Londra va constata ulterior că un acord de acționariat nu permite operațiunea, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Judecătorul Christopher Butcher a aprobat joi acordul, care include și acordul dat de un al treilea miliardar rus, Vladimir Potanin, scrie News.ro.

Problema dacă acordul este permis de acordul de acționariat va fi dezbătută la un proces al cărui termen a fost stabilit pentru 14 mai.

Acordul aduce o pauză scurtă într-un conflict care datează de un deceniu între Deripaska, care va renunța la funcția de președinte al Rusal, și Potanin, pentru controlul asupra companiei cunoscute sub numele de Nornickel. Cei doi au ajuns la un armistițiu în 2012, după o intervenție a președintelui rus Vladimir Putin și introducerea lui Abramovich ca acționar mediator. Obiectivul proprietarului de club de fotbal de a-și revinde participația miliardarilor aflați în conflict a inflamat mai mult tensiunile.

După 12 ani, frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, își relansează afacerea cu cartofi prăjiți și pregătesc restaurante în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI După 12 ani, frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, își relansează afacerea cu cartofi prăjiți și pregătesc restaurante în centrul Bucureștiului

Problemele au început în februarie, când Potanin, cel mai mare acționar al producătorului de nichel și al doilea cel mai bogat om din Rusia, a propus achiziția participației pentru 1,5 miliarde de dolari, cu peste 20% ,ai mult față de prețul mediu din piață aferent ultimelor 90 de zile.

Abramovich a venit cu o contraofertă de vânzare la un preț similar, către Potanin și Deripaska. Ambii au acceptat, pentru a-și menține influența, dar Deripaska a soliciat un  ordin de restricție pentru a preveni vânzarea.

Prin intermediul companiilor lor, Deripaska deține o participație de circa 27,8% la Nornickel, care operează unele dintre cele mai bogate mine de platină, paladiu și nichel, în timp ce Potanin controlează 30,47% din acțiuni.

Acordul cu Abramovich, care deține acțiunile prin intermediul companiei sale Crispian Investments, ar urca aceste participații la 29,73%, respectiv 32,56%.

viewscnt
Afla mai multe despre
oleg deripaska
roman abramovich