Piața de factoring s-a stabilizat la nivelul de 5 miliarde de euro în 2019

Piața de factoring s-a stabilizat la nivelul de 5 miliarde de euro în 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2020

Piața locală de factoring s-a menținut anul trecut la 5 miliarde euro, reprezentând aproximativ același nivel ca în anul precedent, cu o ușoară scădere, un rezultat de stabilizare apreciat ca unul pozitiv, peste aștepările jucătorilor din piață. Datele reies din studiul de piață anual realizat de către Asociația Română de Factoring (ARF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Factoringul presupune un pachet complex de servicii, care are la bază procesul de achiziție a creanțelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii (finanțare flexibilă, administrarea și colectarea creanțelor, preluarea riscului de neplată).

Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring în 2019, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (43%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 35% din piață, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creantelor cesionate in factoring.

Compania canadiană Medicago anunță producerea cu succes a unui vaccin candidat viabil pentru COVID-19 CITEȘTE ȘI Compania canadiană Medicago anunță producerea cu succes a unui vaccin candidat viabil pentru COVID-19

“După ce în ultimii ani am înregistrat constant creșteri de două cifre ale pieței de factoring, anul trecut piața și-a dovedit maturitatea, reușind să atingă un nivel similar cu anul 2018, în condițiile unui început de an mai dificil. Evolutța anului 2019 ar fi fost probabil mai convingătoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum a fost cazul Ordonanței 114, adoptată la sfârșitul anului 2018. În plus, întrucât analiza rezultatelor pieței se realizează în euro, un impact suplimentar al cifrelor raportate a fost dat și de devalorizarea leului în raport cu cele mai importante valute, în special euro. În același timp, trebuie să subliniem aspectele pozitive ale evoluției pieței. Dintre acestea, unul din elementele de bază ale ofertei de factoring, cu impact puternic în piață în ultimii ani, factoring-ului revers, a înregistrat o creștere de 7%, atingând aproape 1,4 miliarde de euro. Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultmii ani, fiind foarte bine primit de piață, și asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituția finanțatoare”, spune Bogdan Roșu, președinte ARF.

Anul trecut, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 3,9 miliarde de euro, la același nivel ca în 2018. O creștere consistentă s-a înregistrat la nivelul factoringului extern, pe zona de import, unde procentual s-a înregistrat o creștere de 38%, în cifre absolute, nivelul operațiunilor trecând de 129 milioane de euro. 

Din punct de vedere al principalelor sectoare de activitate, în care activează companiile care accesează finanțări prin factoring, sectorul FMCG rămâne și în 2019 pe locul 1, cu un volum de 987 milioane de euro, la același nivel ca și în 2018. Pe locul 2 se află sectorul „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare”, cu 905 milioane de euro creanțe gestionate prin factoring. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, se situează domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operațiuni de 629 milioane  de euro, in crestere cu 20% fata de anul 2018. O radiografie la nivel de produse ne arata ca factoringul domestic este dominat de sectorul FMCG si „Electronice si IT&C” (21%, respectiv 15% din totalul acestor tranzacții), în timp ce în cadrul tranzacțiilor internaționale, „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare” contribuie cu peste 53%.

viewscnt
Afla mai multe despre
factoring
asociația română de factoring