ANALIZĂ Cum evoluează chiriile pe zone în București

ANALIZĂ Cum evoluează chiriile pe zone în București
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2020

Prețurile medii ale chiriilor în București au început să crească începând cu a doua jumătate a anului 2015 și au continuat în pantă ascendentă până în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Pandemia a lovit însă în cererea de închiriere, fapt care a provocat o scădere graduală a prețurilor în a doua jumătate a anului 2020, mai ales pe unele segmente.

Dezvoltatorul Wallberg Properties, controlat de omul de afaceri Valentin Morar, obține autorizația de construcție pentru clădirea Sunnyville Plus, a treia fază de dezvoltare a proiectului Sunnyville din Brașov CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul Wallberg Properties, controlat de omul de afaceri Valentin Morar, obține autorizația de construcție pentru clădirea Sunnyville Plus, a treia fază de dezvoltare a proiectului Sunnyville din Brașov

Garsoniere

În ceea ce privește garsonierele, la nivelul întregii Capitale, prețul mediu al chiriilor a scăzut cu circa 10% în 2020 față de 2019. În perioada iunie - august, chiria medie pentru garsoniere a fost de 260 euro, față de media de 280 de euro a anului precedent.

Apartamente 2 camere

Prețurile apartamentelor de 2 camere au scăzut similar cu zona de garsoniere, scăderile fiind de aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului precedent (de la o chirie medie de 410 euro la o chirie medie de 380 de euro în prezent)

Apartamente 3 camere

Prețul mediu al unui apartament cu 3 camere în București este de aproximativ 800 euro, înregistrând o scădere de aproximativ 5% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar și față de trimestrul precedent.

Apartamente 4 camere +

Prețul mediu al unui apartament de 4 camere in București este tot de aproximativ 800 de euro - în scădere de aproximativ 5% față de aceeași perioadă a anului precedent (40-50 de euro in medie).

Case/Vile

Prețul mediu al vilelor în ultima perioadă a scăzut cu peste 10% față de aceeași perioadă a anului precedent. Dacă pe zona rezidențială prețul vilelor a crescut, în schimb segmentul office a scăzut puternic. O bună parte dintre vilele din oraș sunt destinate birourilor, prin urmare prețurile medii au fost afectate de perioada pandemiei și de Work from Home.

Evoluția chiriilor pe zone

Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa este de 345 euro, iar al apartamentelor cu 2 camere  este de 581 euro. În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 826 euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.200 euro, în timp ce casele și vilele se situează în jurul valorii de 1.500 euro.

Ca variație, se remarcă o scădere a prețului mediu de închiriere al garsonierelor pe zona de nord din ultima perioada, atât față de aceeași perioadă a anului trecut (- 10%), cât și față de trimestrul precedent (-7%). Apartamentele de 2 camere din zona de nord rămân la un nivel similar în acest trimestru față de perioada aprilie - iunie, scăderea din luna iulie fiind compensată de o creștere în luna august. Față de anul precedent, însă, prețurile medii de închiriere sunt mai mici cu 10%. În cazul apartamentelor de 3 camere din nordul Capitalei, chiria medie din acest trimestru este în creștere ușoară față de trimestrul precedent, mențînându-se diferența de 10% față de aceeași perioada a anului precedent. Apartamentele de 4 camere și vilele își continuă trendul de creștere atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioada din 2019.

Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce privește prețurile de închiriere, cu o excepție marcantă: vilele și apartamentele mari au avut prețuri de promovare mai mici la închiriere față de perioada precedentă. Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca și Dorobanți se învârte în prezent în jurul sumei de 302 euro (scădere ușoară față de aceeași perioada a anului trecut și constanța față de trimestrul precedent), în timp ce chiria pentru 2 camere ajunge la 429 euro (scădere de 2% față de aceeași perioada din 2019, scădere de 6% față de maximul atins în martie). Chiria medie pentru 3 camere este de 835 euro, în creștere cu peste 8% față de aceeași perioada a anului trecut, însă în scădere cu aproape 25% față de maximul atins în martie, Apartamentele de 4 camere din Floreasca au avut în vară o chirie medie  1700 euro - constantă față de trimestrul precedent și în scădere cu 20% față de vârful atins în februarie. Vilele din zonă au avut o scădere în continuare, prețul mediu de 1400 de euro fiind mai mic decât cel din trimestrul precedent, respectiv de anul trecut.

Un pattern similar poate fi observat și în centrul Capitalei, în ceea ce privește vilele, si apartamentele 3 si 4 camere. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 3 si 4+ camere au suferit creșteri de preț, explicația fiind legată de o ușoara revenire a închirierii pentru birouri. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate Unirii – este de aproximativ 300 euro, în ușoară scădere față de trimestrul precedent. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 460 Euro - fără variații față de trimestrul precedent, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 500 euro - scădere marcantă față de trimestrul respectiv, pentru 4 camere – 650 euro - scădere de 30% față de perioada aprilie - iunie, în timp ce casele și vilele ajung la media de 1.300 euro (scădere de 25% față de trimestrul precedent).

Gheorghe Copos își face vilă lângă complexul rezidențial de lux al lui Ion Țiriac din Pădurea Băneasa CITEȘTE ȘI Gheorghe Copos își face vilă lângă complexul rezidențial de lux al lui Ion Țiriac din Pădurea Băneasa

Berceni este unul dintre cartierele care și-a menținut constante prețurile, chiar existând o creștere a prețului mediu pentru apartamentele de 2 camere. În schimb, cartierele mari din vestul și estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere și apartamente. Practic, în aceste zone prețurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unități disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, pentru perioada iunie - august, este de 220 euro - usoara scădere față de trimestrul precedent, scădere de 7% față de vârful atins în martie; pentru apartamentele cu 2 camere – 320 euro (constantă), pentru 3 camere – 390 euro (ușoară scădere față de aprilie - iunie), în timp ce pentru 4 camere este de aproximativ 490 euro (ușoară crestere față de trimestrul precedent). Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 euro.

Pentru Titan – Dristor, pentru perioada iunie - august, valoarea medie a chiriei pentru garsoniere ajunge la 240 euro, scădere ușoara față de trimestrul precedent, scădere de 11% față de anul trecut. Pentru apartamentele cu 2 camere - 340 euro, constantă față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de vârful atins în ianuarie 2020. Pentru 3 camere – 420 euro - constantă atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut. Pentru apartamentele cu 4 camere, media atinge valoarea de 600 euro, în crestere de peste 20% față de aceeași perioadă a anului precedent. Numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către 0. În lipsa acestor date nu putem specifica o chirie medie a acestor tipuri de proprietăți.

Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajunge la 270 euro - scădere de aproximativ 10% față de vârful atins în februarie, însă similar cu aceeași perioada a anului trecut. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 330 euro - în ușoară scădere față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele cu 3 camere au o chirie medie de 400 euro - constanța atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut. Apartamentele cu 4 camere din zona Militari ating 460 euro - scădere cu peste 200 de euro față de anul precedent.

Datele sunt bazate pe prețurile medii de promovare din fiecare zonă, însă în realitate există o mult mai mare flexibilitate de negociere. Prețurile de tranzacție pot fi, prin urmare, mai mici.

Evoluția prețurilor este analizată pe baza proprietăților publicate și promovate în portalul imobiliar Titirez.ro în perioada 2019 - 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
bucuresti
titirez.ro