Banii de pensii ai românilor pot ajunge indirect și în imobiliare, în timp ce străinii își măresc pensia prin investiții în proprietăți românești de mai mulți ani

Banii de pensii ai românilor pot ajunge indirect și în imobiliare, în timp ce străinii își măresc pensia prin investiții în proprietăți românești de mai mulți ani
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 12 mar 2020

Fondurile private de pensii din România ar putea investi circa 400 milioane de euro în acțiunile unor companii listate la bursă, a căror activitate vizează și piața imobiliară, plasamentele directe în bunuri imobiliare fiind considerate, în continuare, ilegale. Numărul redus de companii imobiliare listate la Bursa de Valori București (BVB) determină brokerii să aprecieze că și acești bani ar putea fi direcționați către alte piețe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O modificare a Legii pensiilor private, realizată în noiembrie anul trecut, permite administratorilor de fonduri de pensii să investească banii contribuabililor în acțiuni tranzacționate pe bursă emise de companii cu activități imobiliare în limita a maximum 3% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

La finalul anului trecut, cele șapte fonduri de pensii private din România dispuneau de active nete de 13 miliarde de euro provenite de la 7,46 milioane de contribuabili. Astfel, noile reguli permit fondurilor de pensii private să aloce circa 400 milioane de euro investiției indirecte în imobiliare. Totuși, impactul așteptat de specialiștii din piață este unul redus, deoarece nu sunt suficiente companii listate la BVB. Principalul avantaj îl au companiile listate cu activitate imobiliară, cum ar fi Impact Developer & Contractor, care pot beneficia prin simplificarea investițiilor direcționate către ele de către fondurile de pensii private.


„Speranța este că va crea lichiditate pentru companiile listate pe bursa de la București și pentru cele care folosesc emisiunile de obligațiuni listate ca sursă de finanțare – nu sunt multe, însă. S-ar putea să încurajeze companii să se listeze ca un pas doi. Totuși, legea nu limitează investițiile la companii românești listate, ceea ce înseamnă că acest capital va fi, cel mai probabil, investit în alte piețe, mai mature, cu mai multe produse care se pretează acestor fonduri“, a declarat, pentru Profit.ro, Silviana Petre Badea, managing director JLL Romania.


Între timp, cele mai mari fonduri de pensii din Canada, Africa de Sud, Danemarca și Polonia au făcute plasamente imobiliare de sute de milioane de euro în România, direct sau prin intermediul investitorilor imobiliari ai căror acționari sunt. Aceștia au fost motivați de randamentele de circa 7% ce pot fi obținute în România, indicatori superiori celor de pe piețele mature.

„Pasul următorul ar fi să se permită investiția directă în active imobiliare. Evident, o eventuală deschidere în acest sens trebuie să vină cu restricții care să limiteze riscul pe care fondurile de pensii și le pot asuma. În mod ideal, ar trebui permise investiții în clădiri cu contracte de închiriere instituționale, pe termen cât mai lung, cu un cash flow sănătos, cu management serios și responsabil, și nu în dezvoltări, construcții etc.. În acest fel s-ar găsi produse în țară, banii ar fi reinvestiți, sectorul ar beneficia în mod direct de acest capital, iar randamentele fondurilor de pensii ar fi mult mai bune“, completează managerul JLL Romania.

Semnal puternic: Sud-africanii MAS REI, cu cel mai mare fond de pensii din Africa, vând tot ce au în Occident pentru România. „Dacă vreți bani, faceți ca noi. În Europa de Est sunt cetățeni care devin tot mai bogați!“ CITEȘTE ȘI Semnal puternic: Sud-africanii MAS REI, cu cel mai mare fond de pensii din Africa, vând tot ce au în Occident pentru România. „Dacă vreți bani, faceți ca noi. În Europa de Est sunt cetățeni care devin tot mai bogați!“

Până atunci, banii de pensii ai românilor ajung în titluri de stat, acțiuni, depozite bancare și oligațiuni corporative cu un randament mediu de 8,35%, anualizat de la lansarea din 2008 și până acum.

Prezența directă a fondurilor de pensii private pe piața imobiliară este deosebit de importantă, spune Silviana Petre Badea, deoarece asigură o lichiditate a pieței și o viziune pe termen lung a deținerilor, lucru care este benefic pentru maturizarea pieței locale.

Printre fondurile de pensii cu plasamente în proprietăți românești se numără fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, Government Employees Pension Fund (GEPF) - cel mai mare fond de pensii din statul african, Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) - cel mai mare fond de pensii canadian, ambele investite în Globalworth; PFA Pension - cel mai mare fond de pensii din Danemarca, care susține Cromwell Property Group (proprietarul a trei parcuri logistice în jurul Bucureștiului); Aviva și PZU, două dintre cele mai mari fonduri de pensii din Polonia, sunt acționari ai Globe Trade Centre (GTC); Lancashire County Pension Fund din Marea Britanie, care susține Mid Europa Partners, proprietarul rețelei de supermarketuri Profi.

Banii de pensii ai românilor pot ajunge indirect și în imobiliare, în timp ce străinii își măresc pensia prin investiții în proprietăți românești de mai mulți ani

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
plasamente imobiliare
bvb
jll romania