C&W Echinox: Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 43% în primul semestru, la 530 milioane euro

C&W Echinox: Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 43% în primul semestru, la 530 milioane euro
scris 17 aug 2017

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din România a ajuns la 530 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 43% față de aceeași perioadă din 2016, piața fiind susținută în special de tranzacțiile cu spații comerciale, arată un raport publicat joi de compania de consultanță C&W Echinox.

În primele șase luni au fost consemnate șase tranzacții care au implicat portofolii de spații comerciale, potrivit raportului, citat de News.ro.

”Astfel, în primele șase luni au fost consemnate nu mai puțin de șase tranzacții care au implicat portofolii de spații comerciale, amintind aici participația de 50% achiziționată de grupul Atterbury din patru centre comerciale Iulius Mall, achizițiile grupului Mitiska (50% dintr-un portofoliu de opt parcuri comerciale, respectiv un portofoliu format din alte 11 parcuri comerciale), vânzarea ultimelor patru spații în care mai funcționau hipermarketuri Real, vânzarea spațiilor Praktiker din Ploiești și Constanța, respectiv vânzarea spațiilor XXL Megadiscount din Sibiu și Galați”, se arată în raport.

Această evoluție a venit pe fondul unei evoluții bune a economiei și a creșterii consumului. Economia României a înregistrat în primele șase luni ale anului o creștere de 5,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape un sfert dintre tranzacțiile imobiliare au avut loc în București, potrivit C&W Echinox.

LCS Imobiliar vinde 16 imobile și terenuri și aprobă achiziții de 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI LCS Imobiliar vinde 16 imobile și terenuri și aprobă achiziții de 5 milioane de euro

”Piața din București a atras doar 24% din volumul total de investiții, în Capitală fiind tranzacționate în special clădiri de birouri, precum Green Court C, Polona Business Center, ART Business Center 7 sau Cascade Offices. În afara Bucureștiului, pe lângă proprietățile de retail au fost tranzacționate spații logistice și industriale în preajma orașelor Sibiu și Pitești”, se arată în raport.

Interesul investitorilor față de activele imobiliare din România va aduce un plus de lichiditate în piață, consideră unul dintre partenerii C&W Echinox, Tim Wilkinson.

“Există o evidentă schimbare pozitivă cu privire la interesul investitorilor față de activele imobiliare, în special de la începutul anului 2017. Acest fapt va aduce o lichiditate suplimentară în piață, dar nu va avea un impact asupra randamentelor pe termen scurt, în condițiile în care investitorii sunt în continuare foarte atenți în procesul de selecție a activelor țintă”, a declarat Wilkinson.

Printre jucătorii nou intrați în piața locală în prima jumătate a acestui an sunt sud-africanii de la Atterbury, al patrulea grup din Africa de Sud care intră pe piața imobiliară din România, și Hili Properties, grup care și-a făcut intrarea prin achiziția clădirii ART Business Center 7 din nordul Capitalei.

Piața ne oferă un nou balon imobiliar CITEȘTE ȘI Piața ne oferă un nou balon imobiliar

Potrivit raportulului “CEE Investment Market”, realizat de compania de consultanță imobiliară JLL, valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din România a ajuns la 485 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 44% față de aceeași perioadă din 2016.

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International, valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din România a depășit 400 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 156% față de aceeași perioadă din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
c&w echinox
spatii comerciale