Comisia Europeană și-a dat acordul: Costurile adiționale cauzate de OUG 114 la proiectele cu finanțare europeană vor fi eligibile

Comisia Europeană și-a dat acordul: Costurile adiționale cauzate de OUG 114 la proiectele cu finanțare europeană vor fi eligibile
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 16 dec 2019

Comisia Europeană a emis deja un acord verbal Guvernului Orban pentru acceptarea eligibilității creșterilor cheltuielilor datorate schimbărilor de legislație, mai exact celor produse de Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, a anunțat luni premierul Orban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prim-ministrul a arătat că prevederile OUG 114 au condus la creșterea costurilor în domeniul construcțiilor, multe din administrațiile publice refuzând să semneze suplimentarea contractelor publice cu costuri adiționale.

Sectorul construcțiilor a încetinit CITEȘTE ȘI Sectorul construcțiilor a încetinit

Orban a arătat însă că Guvernul a primit asigurări de la Bruxelles că astfel de consturi adiționale vor fi eligibile pentru finanțarea europeană. 

”Comisia Europeană trebuie să accepte eligibilitatea cheltuielilor care rezultă din creșterea contractelor care sunt semnate pe programe cu finanțare europeană, a costurilor suplimentare apărute prin ordonanță. Comisia Europeană ne-a dat deja un acord verbal pentru acceptarea eligibilității creșterilor cheltuielilor datorate, evident, schimbărilor de legislație. Nu avem încă un răspuns scris”, a anunțat Orban.

El a amintit, totodată, că, potrivit legislației în vigoare, costurile adiționale nu pot fi mai mari de 10% din valoarea contractului.

Alexandru Cumpănașu, fost candidat la prezidențiale, pus sub acuzare de DNA pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA CITEȘTE ȘI Alexandru Cumpănașu, fost candidat la prezidențiale, pus sub acuzare de DNA pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA

Guvernul Dăncilă a adoptat, pe finalul anului trecut, prin OUG 114, o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt scutite de la plata impozitului pe salarii, exceptate de la plata CASS până în 2028, iar cota CAS este redusă de la 25% la 21,25%. Pentru a accesa aceste facilități, însă, o firmă trebuie să aibă peste 80% din cifra de afaceri provenită din construcții sau alte activități precizate de autorități, în special producția unor materiale de construcții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constrructii
contracte
finantare
ue
european
eligibil
cost
aditional
comisia europeana
guevrn
orban