CONFIRMARE FOTO Investiție de aproape 3 miliarde euro în cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking

CONFIRMARE FOTO Investiție de aproape 3 miliarde euro în cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2020

Proiectul de transformare a centrului expozițional Romexpo, administrat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), într-un complex multifuncțional de anvergură cu locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice, în parteneriat cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, anunțat în exclusivitate de Profit.ro la finele anului trecut, presupune o valoare totală a investiției de peste 2,87 miliarde de euro, care va fi realizată etapizat, a transmis astăzi Mihai Daraban, președintele CCIR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declarația de acum care confirmă informațiile Profit.ro de anul trecut vin cu o zi înaintea unui vot în Comisia economică a Senatului privind trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expozițional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în scopul dezvoltării și modernizării zonei.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Profit.ro a anunțat, în decembrie, cu mult înainte pe Profit Insider, că planul este gândit să fie ridicat pe un teren de 33 de hectare aflat în proprietatea statului român.

Conform datelor Profit.ro, acesta ar urma să fie cel mai mare proiect imobiliar din București și unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare realizate până acum în România, comparabil cu Palas Iași și Iulius Town Timișoara, ale lui Iulian Dascălu, care au presupus investiții de peste 250 milioane de euro, fiecare.

FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților CITEȘTE ȘI FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților

Complexul presupune o suprafață construită de 230.000 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1,3 milioane de metri pătrați. Arhitecții au proiectat clădiri cu o înălțime de 179,6 metri, echivalentul a 41 de etaje. Spre comparație, Sky Tower, cea mai înaltă clădire comercială din România, are o înălțime de 137 de metri și 37 de etaje. Coeficientul de Utilizare al Terenului, propus de Romexpo, este de 4, iar Procentul de Ocupare al Terenului este de 70%.

Beneficiarii investiției intenționează să dezvolte cel mai mare spațiu destinat producătorilor și comercianților autohtoni de alimente proaspete, de tip Fresh Market; cel mai mare spațiu de coworking din România, în parteneriat cu cele mai renumite companii internaționale, un centru de conferințe asociat unui hotel de 5 stele cu SPA; clădiri de birouri de ultimă generație care să atragă sute de companii și să genereze peste 20.000 de locuri de muncă; un centru cultural care să cuprindă bibliotecă, mediatecă sau muzeu; o grădină publică și cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri și o suprafață desfășurată de peste 420.000 de metri pătrați.

Aici va fi primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuși. Totodată, pavilionul central va fi reconfigurat în Sala multifuncțională „George Enescu”. Proiectul integrează pavilioanele expoziționale Romexpo, pe care le reconfigurează și modernizează într-un Centru de Conferințe și Congrese. Noul parc, care va ocupa 30% din suprafața proiectului, va face o legătură directă cu Parcul Regele Mihai I al României și va realiza o conexiune verde de la Piața Charles de Gaulle.

Va fi și Muzeul de Istorie Monetară, o inițiativă în premieră națională, dar și cel mai mare Oceanariu din țară, un parc acvatic care va reprezenta un nou punct de interes turistic..

Centrul de expoziții va rămâne în pavilioanele B și în pavilionul central (celebra cupolă), dar va mai fi completat de un mall, birouri, hoteluri și blocuri cu apartamente.

„Proiectul propus reprezintă materializarea unei noi viziuni de dezvoltare pentru întreaga țară, care să ne reprezinte dincolo de granițe și să ne aducă aproape de Europa. Este un demers care depășește tot ceea ce am realizat până acum în materie de revitalizare urbană și care suntem convinși că va deveni un etalon internațional. Dezvoltarea aceasta este despre comunitate, simboluri românești și potențial autohton”, spune acum Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.
 

„Sunt o serie de condiționări date de avizele pe care urmează să le mai luăm. În plus, acum se lucrează la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al întregului Sector, care s-ar putea să dea alți coeficienți urbanistici. Prin acest PUZ vrem să vedem ce condiționări vor da autoritățile proiectului propus de CCIR și Iulian Dascălu. Noi sperăm să se aprobe cât mai multe elemente din cele propuse. Proiectul, ca idee generală, este avangardist și planurile sunt de viitor. Sperăm să ajungem acolo. Anul viitor, probabil, PUZ-ul ar trebui aprobat de către Primăria Generală, după care urmează autorizarea fiecărei clădiri în parte: de demolare și de construcție. Avem, în continuare, o colaborare deschisă cu Iulian Dascălu“, a declarat în decembrie, pentru Profit.ro, Mihai Costriș, directorul general al Romexpo. 

Tranzacție: Globalworth continuă extinderea pe sectorul industrial și intră în parteneriat cu grupul maltez Zacaria pentru patru proiecte din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Globalworth continuă extinderea pe sectorul industrial și intră în parteneriat cu grupul maltez Zacaria pentru patru proiecte din România

În toamna anului 2017, Iulian Dascălu a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte, pe costul și în proprietatea sa exclusive, un proiect imobiliar mixt comercial de anvergură. Calculele antreprenorului arată că investiția într-un asemenea complex presupune un termen semnificativ de amortizare și exploatare, care depășește durata dreptului de folosință gratuită acordat de stat CCIR, adică încă aproximativ 35 de ani.

Dascălu s-a angajat ca, dacă CCIR reușește să obțină dreptul real de proprietate asupra terenului Romexpo, să realizeze pe cheltuiala sa planurile urbanistice necesare pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, plus demersurile de avizare și proiectare.

Prin două hotărâri emise de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“, camera de comerț primind dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska

Zona Expoziției din cartierul Grivița a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, George Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, clădiri de birouri și hoteluri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC și Atenor, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.

În 2018, Iulian Dascălu a încasat de pe urma celor cinci malluri dezvoltate de el venituri cu circa 5% mai mari față de 2017, adică 82,1 milioane euro,  ceea ce i-a conferint locul doi în topul proprietarilor de malluri cu cele mai mari venituri, după NEPI Rockcastle. Dascălu a dezvoltat și 13 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 170.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul trei în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte mallurile Iulius din Timișoara, Cluj, Suceava și Iași, plus cinci clădiri de birouri din Cluj și Timișoara, cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
iulian dascalu
romexpo
ccir