EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare

EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 dec 2019

Centrul expozițional Romexpo, administrat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), și-a finalizat planul de dezvoltare, în parteneriat cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, plan care prevede un complex multifuncțional de anvergură cu locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice, gândit să fie ridicat pe un teren de 33 de hectare aflat în proprietatea statului român.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider


Realizat de echipa de arhitecți a lui Bogdan Bogoescu, una dintre cele mai prestigioase din țară, planul, care presupune transformarea totală a centrului expozițional Romexpo din nordul Bucureștiului, vine cu o serie de premiere. Acesta ar urma să fie cel mai mare proiect imobiliar din București și unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare realizate până acum în România, comparabil cu Palas Iași și Iulius Town Timișoara, ale lui Iulian Dascălu, care au presupus investiții de peste 250 milioane de euro, fiecare.

Complexul presupune o suprafață construită de 230.000 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1,3 milioane de metri pătrați. Arhitecții au proiectat clădiri cu o înălțime de 179,6 metri, echivalentul a 41 de etaje. Spre comparație, Sky Tower, cea mai înaltă clădire comercială din România, are o înălțime de 137 de metri și 37 de etaje. Coeficientul de Utilizare al Terenului, propus de Romexpo, este de 4, iar Procentul de Ocupare al Terenului este de 70%.

Beneficiarii investiției intenționează să dezvolte cel mai mare spațiu destinat producătorilor și comercianților autohtoni de alimente proaspete, de tip Fresh Market; cel mai mare spațiu de coworking din România, în parteneriat cu cele mai renumite companii internaționale, un centru de conferințe asociat unei structuri hoteliere de 5 stele și SPA; clădiri de birouri de ultimă generație care să atragă sute de companii și să genereze peste 20.000 de locuri de muncă; un centru cultural care să cuprindă bibliotecă, mediatecă sau muzeu; o grădină publică și cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri și o suprafață desfășurată de peste 420.000 de metri pătrați.

Centrul de expoziții va rămâne în pavilioanele B și în pavilionul central (celebra cupolă), dar va mai fi completat de un mall, birouri, hoteluri și blocuri cu apartamente.


„Sunt o serie de condiționări date de avizele pe care urmează să le mai luăm. În plus, acum se lucrează la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al întregului Sector, care s-ar putea să dea alți coeficienți urbanistici. Prin acest PUZ vrem să vedem ce condiționări vor da autoritățile proiectului propus de CCIR și Iulian Dascălu. Noi sperăm să se aprobe cât mai multe elemente din cele propuse. Proiectul, ca idee generală, este avangardist și planurile sunt de viitor. Sperăm să ajungem acolo. Anul viitor, probabil, PUZ-ul ar trebui aprobat de către Primăria Generală, după care urmează autorizarea fiecărei clădiri în parte: de demolare și de construcție. Avem, în continuare, o colaborare deschisă cu Iulian Dascălu“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Costriș, directorul general al Romexpo. 

Tranzacție: Globalworth continuă extinderea pe sectorul industrial și intră în parteneriat cu grupul maltez Zacaria pentru patru proiecte din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Globalworth continuă extinderea pe sectorul industrial și intră în parteneriat cu grupul maltez Zacaria pentru patru proiecte din România

În toamna anului 2017, Iulian Dascălu a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte, pe costul și în proprietatea sa exclusive, un proiect imobiliar mixt comercial de anvergură. Calculele antreprenorului arată că investiția într-un asemenea complex presupune un termen semnificativ de amortizare și exploatare, care depășește durata dreptului de folosință gratuită acordat de stat CCIR, adică încă aproximativ 35 de ani.

Dascălu s-a angajat ca, dacă CCIR reușește să obțină dreptul real de proprietate asupra terenului Romexpo, să realizeze pe cheltuiala sa planurile urbanistice necesare pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, plus demersurile de avizare și proiectare.

Prin două hotărâri emise de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“, camera de comerț primind dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska

Zona Expoziției din cartierul Grivița a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, George Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, clădiri de birouri și hoteluri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC și Atenor, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.

În 2018, Iulian Dascălu a încasat de pe urma celor cinci malluri dezvoltate de el venituri cu circa 5% mai mari față de 2017, adică 82,1 milioane euro,  ceea ce i-a conferint locul doi în topul proprietarilor de malluri cu cele mai mari venituri, după NEPI Rockcastle. Dascălu a dezvoltat și 13 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 170.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul trei în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte mallurile Iulius din Timișoara, Cluj, Suceava și Iași, plus cinci clădiri de birouri din Cluj și Timișoara, cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
iulian dascalu
romexpo
ccir