EXCLUSIV Amortizarea investiției imobiliare vizate de Iulian Dascălu în cadrul Romexpo ar depăși 35 de ani. Se fac demersuri pentru scoaterea terenului din proprietatea statului

EXCLUSIV Amortizarea investiției imobiliare vizate de Iulian Dascălu în cadrul Romexpo ar depăși 35 de ani. Se fac demersuri pentru scoaterea terenului din proprietatea statului
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 mar 2019

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face demersuri pe lângă guvern pentru a obține dreptul real de proprietate asupra terenului de peste 42 de hectare pe care este amplasat centrul expozițional Romexpo. Terenul constituie baza unui parteneriat cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu prin care se vizează dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt comercial de anvergură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prin două hotărâri date de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“, camera de comerț primind dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

Profit.ro a anunțat, în toamna anului 2017, că Iulian Dascălu a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte pe teren, pe costul și în proprietatea sa exclusive, un proiect imobiliar mixt comercial de anvergură. Calculele antreprenorului arată că investiția într-un asemenea complex presupune un termen semnificativ de amortizare și exploatare, care depășește durata dreptului de folosință gratuită acordat de stat CCIR, adică încă aproximativ 35 de ani.

Dascălu s-a angajat ca, dacă CCIR reușește să obțină dreptul real de proprietate asupra terenului Romexpo, să realizeze pe cheltuiala sa planurile urbanistice necesare pentru dezvoltarea proiectului imobiliar, plus demersurile de avizare și proiectare. Dascălu și CCIR urmează să semneze în aprilie un acord de confirmare a asocierii pe o durată de un an, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

După articolul Profit.ro, statul renunță să mai confiște bani de la dezvoltatorii imobiliari CITEȘTE ȘI După articolul Profit.ro, statul renunță să mai confiște bani de la dezvoltatorii imobiliari

„Deocamdată nu putem oferi detalii despre proiect. Este doar o intenție care va fi dezvoltată pe parcurs. CCIR face demersuri pe lângă Guvern pentru a obține proprietatea terenului printr-o hotărâre. Condițiile parteneriatului dintre CCIR și Iulius sunt deocamdată confidențiale. Nu avem un orizont de timp în care să obținem terenul în proprietate. Anul trecut abia am început exploatarea a doua noi pavilioane expoziționale. Acestea și pavilionul Central vor rămâne în picioare și vor suferi eventuale modernizări. Iulius ar urma să utilizeze spațiile rămase disponibile. Calculele legate de costurile de dezvoltarea ale proiectului și de amortizare a acestuia au fost făcute de CCIR și Iulius. Nu vă pot oferi un ordin de mărime al investiției“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Costris, directorul general al Romexpo. 

Intenția CCIR este aceea de a introduce Romexpo în circuitul expozițional internațional, însă nu deține resursele financiare necesare pentru o astfel de dezvoltare. Din acest motiv a apelat la Iulian Dascălu, care a dezvoltat complexul Palas Iași, concesionând de la Primăria Iași terenul de 12 hectare de la poalele Palatului Culturii.

Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții CITEȘTE ȘI Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții

În primăvara lui 2018, antreprenorul ieșean a cumpărat de la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC)  un teren de 10.535 de metri pătrați, pe care investitorul străin planificase construcția cartierului de locuințe Green Dream, care ar fi trebuit să aibă șapte blocuri cu 225 de apartamente. Terenul achiziționat poate fi dezvoltat de sine stătător, dar, fiind chiar lângă pavilioanele Romexpo, poate deveni parte integrantă din proiectul pe care Iulian Dascălu îl pregătește în cadrul centrului expozițional.

Zona Expoziției din cartierul Grivița a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, George Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC și Atenor, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.

În 2017, Iulian Dascălu a încasat de pe urma celor cinci malluri ale sale venituri cu 9,2% mai mari față de 2016, adică 78,2 milioane euro, ceea ce i-a conferint locul doi în topul proprietarilor de malluri cu cele mai mari venituri, după NEPI Rockcastle. La finalul lui 2017, Dascălu a devenit al doilea antreprenor român intrat în topul celor mai mari proprietari de spații de birouri. Cele zece clădiri administrate de el îi oferă poziția a cincea în clasament, după Liviu Tudor. Dascălu împarte mallurile Iulius din Timișoara, Cluj, Suceava și Iași, plus patru clădiri de birouri din Cluj și Timișoara, cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.

EXCLUSIV Amortizarea investiției imobiliare vizate de Iulian Dascălu în cadrul Romexpo ar depăși 35 de ani. Se fac demersuri pentru scoaterea terenului din proprietatea statului

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian dascalu
romexpo
ccir
teren
proiect imobiliar mixt