CONFIRMARE FOTO One United Properties a finalizat achiziția de la Auchan a fostei Fabrici Ford, prima fabrică de automobile din România. Apare One Gallery

CONFIRMARE FOTO One United Properties a finalizat achiziția de la Auchan a fostei Fabrici Ford, prima fabrică de automobile din România. Apare One Gallery

One Floreasca City. În față se poate vedea o parte din hala Ford

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2023

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a finalizat achiziția fostei

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fabrici Ford, monument istoric care va fi transformat de companie într-o dezvoltare comercială, One Gallery, tranzacție
încheiată cu Auchan România.

În primăvara anului trecut, Profit.ro a anunțat că One United Properties intenționează să cumpere hala Ford de la grupul francez de retail Auchan.

Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului

Tranzacția constă într-un teren cu suprafața totală de 10.880 mp, hala de producție a fostei Fabricii Ford construită pe acesta, aflată într-un stadiu avansat de degradare, precum și 56 de locuri de parcare situate la subsolul 1 al One Floreasca City.

La momentul finalizării, One Gallery va avea o Suprafață Închiriabilă Brută de aproximativ 13.500 mp și 400 de locuri de parcare construite pe 2 etaje subterane. Valoarea brută de dezvoltare (GDV) estimată la finalizare este de aproximativ 90 de milioane de euro.

Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe CITEȘTE ȘI Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe

One United Properties și Auchan România au plătit circa 25 de milioane de euro, în 2016, fondului grec de investiții Global Finance pentru achiziția terenului de 2,8 hectare din cartierul bucureștean Floreasca, ce aparținuse, în trecut, fabricii Automatica București. Acesta a fost cel mai scump teren vândut în 2016. Global Finance cumpărase lotul zece ani mai devreme pentru suma de 19,7 milioane de euro.

Pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați din acest teren se află ruina halei Ford, prima fabrică de automobile din România care producea vehicule în număr mare și prima linie de montaj operațională a concernului american în Europa de Est. Auchan intenționa să restaureze și să modernizeze fosta hală Ford, devenită monument istoric, și să o transforme într-un spațiu de retail operat sub brandul Auchan, unde să fie expuse și modele de epocă ale mărcii Ford, unele produse chiar în perioada interbelică la București.

Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

 

Planurile retailerului însă s-au modificat, iar sursele Profit.ro spuneau atunci că One United Properties urmează să cumpere proprietatea francezilor și să înceapă renovarea. 

Restul terenului a fost ocupat de dezvoltatorul imobiliar cu ansamblul rezidențial One Mircea Eliade, care cuprinde 247 de apartamente exclusiviste dispuse în două turnuri a câte 15 etaje fiecare și unul de 20 de etaje, și cu imobilul de birouri One Tower. Cele două componente, plus hala Ford, fac parte din ansamblul imobiliar mixt One Floreasca City pentru dezvoltarea căruia s-a anunțat o investiție de 100 de milioane de euro.

Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

În 1931, Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru, autorul lui ”Vlaicu Vodă”, și nepotul lui Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar modern, a devenit reprezentantul companiei Ford în România, iar, în 1 martie 1935, Ford România înainta Ministerului Industriei și Comerțului o propunere pentru construirea unei uzine de montaj în Calea Floreasca pentru automobile de lux. Societatea Ford Română cerea statului aplicarea avantajelor legii pentru încurajarea industriei; un acord încheiat pe 10 ani; un import anual de 2.500 de unități de piese detașate și posibilitatea de a crește dacă cererea pieței o presupunea; impozitarea pe piese detașate, nu pe produs finit, și altele.

Acțiunea de industrializare a României dintre anii 1922-1927 și cea începută în anul 1934 au transformat Bucureștiul într-un adevărat centru industrial și comercial. Ford era printre cele mai cunoscute fabrici din București în anii 1930-1940, nu numai pentru că îi „motorizase pe români“ sau datorită „fordismului“, ci și pentru „palatul de sticlă și beton“ care era uzina în sine.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

În 1935, uzina Ford avea 250 de lucrători dintre care 5 maiștri specialiști străini, 5 tehnicieni români și un desenator tot român.

După 1948, în regimul comunist, fabrica a devenit Automatica, iar acum spațiul este în paragină.


EXCLUSIV FOTO Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din București, se asociază cu Florin Ababe, proprietarul unei rețele de bijuterii, și pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din București, se asociază cu Florin Ababe, proprietarul unei rețele de bijuterii, și pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București


One United Properties este a treia cea mai mare companie antreprenorială listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, precum și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața de capital locală.

SURSA FOTO pentru colaj: 4tuning.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
hala ford
auchan