EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA

EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA

Boemia Apartments

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 iun 2019

Dezvoltatorul Prima Residence, cel mai mare din Oradea - cu peste 2.000 de apartamente livrate și circa 700 în construcție, a intrat pe piața bucureșteană cu investiții de aproape 80 milioane de euro în două proiecte rezidențiale și vizează accesarea sectorului clădirilor de birouri.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorul orădean a intrat pe piața din Capitală prin două tranzacții importante cu terenuri. A cumpărat 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești 125, lângă Seminarul Teologic, cu circa 2 milioane de euro de la asociația de parașutism TNT Brothers și 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești cu circa 12 milioane de euro de la firma cu capital spaniol Delorian Group, potrivit informațiilor Profit.ro.

Lotul din Sistești este aproape de cele 48 de hectare deținute de Vastint, divizia imobiliară a IKEA, unde se vrea dezvoltarea unui proiect predominant rezidențial.

„În ciuda unor păreri mai pesimiste, apetitul dezvoltatorilor de rezidențial rămâne ridicat, o serie de tranzacții de mari dimensiuni fiind acum în lucru. Vedem atât dezvoltatori regionali care iau cu asalt Capitala, cât și dezvoltatori din București ce ies în orașele regionale. Pentru locațiile bune vedem și creșteri de preț, dezvoltatorii beneficiind de o oarecare acumulare de capital de care piața nu se bucura în 2010-2015“, explică Ionuț Stan, director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera

Prima Residence a accesat piața bucureșteană prin intermediul unor parteneri locali, care le coordonează proiectele. Unul dintre aceștia, inginerul Andrei Moanță, a lucrat cu investitorul orădean prin firma sa de proiectare structuri de rezistență. Un alt partener este Adrian Stoichină, specializat în managementul de proiect. Atracția pentru piața rezidențială din București vine din faptul că prețurile nu au ajuns încă la nivelul de dinainte de criză, spre deosebire de piețele din Timișoara, Arad sau Oradea, unde au ajuns la nivelul celor din 2008, iar în Cluj chiar le-au depășit, spun reprezentanții investitorilor.

Pe terenul din Mărășești, cei trei parteneri lucrează deja la structura de rezistență a unui bloc cu 75 de apartamente premium care se vând cu 1.800 de euro/metru pătrat. Proiectul de 8,5 milioane de euro, care include și costul terenului, urmează a fi predat cumpărătorilor în luna mai 2020. Până acum au fost vândute 18 apartamente din proiectul denumit Boemia Apartments.

Totuși, cel mai ambițios proiect al Prima Residence, care acționează ca principal partener în asociere, va fi Alizee din Sisești. Investitorul este în curs de autorizare a unui ansamblu cu 1.000 de apartamente, grupate în blocuri de cinci etaje, a cărui cost de dezvoltare este estimat la circa 70 milioane de euro. Începerea lucrărilor este programată pentru primăvara anului viitor și vor fi trei faze a câte 330 de apartamente. Proiectul se va derula pe 3-5 ani, în funcție de vânzări. O notă distinctă a ansamblului este că, din cele aproape 5 hectare de teren, circa 3,5 hectare vor fi spații vezi. Fostul proprietar al terenului, Delorian Group, avea în plan realizarea unui proiect similar înainte de criză, însă l-a abandonat.

„Siseștiul e dominat de dezvoltatori mici care vor să vândă la prețuri mari, de 95.000 de euro, iar noi ne dorim ca la un apartament cu două camere să avem un preț de lansare de 70.000 de euro și să ajungem la 75.000 de euro“, a declarat Adrian Stoichină pentru Profit.ro.



Extindere pe birouri

Investitorii sunt interesați să intre curând și pe partea de dezvoltări de clădiri de birouri, pe segmentul de până în 10.000 de metri pătrați, în apropierea unei stații de metrou.

„Suntem în discuții incipiente pentru achiziția de noi terenuri. Analizăm în continuare terenuri mari în București. E greu să mai găsești terenuri mici la prețuri competitive. Terenurile mari nu sunt accesibile tuturor dezvoltatorilor și mai degrabă ne orientăm către acestea, dacă se încadrează în bugetul nostru. Căutăm terenuri în zona inelului median al orașului. Ne uităm la terenuri care au deja Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau care sunt într-un Sector care are un PUZ coordonator aprobat“, explică managerul.

În eventualitatea unei crize, spune Stoichină, Prima Residence ar putea fi protejată de modelul de afaceri pe care l-a adoptat. Totuși, el nu crede că este posibilă scăderea prețurilor la locuințe cu 20-25%, cum vehiculează anumiți economiști, pentru că marjele de profit ale dezvoltatorilor sunt de 30%.

EXCLUSIV FOTO Fostul constructor Conpref Carpați devine jucător în „cartierul milionarilor“. Pregătește un proiect imobiliar pe un teren la care a renunțat omul de afaceri Remus Bența CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul constructor Conpref Carpați devine jucător în „cartierul milionarilor“. Pregătește un proiect imobiliar pe un teren la care a renunțat omul de afaceri Remus Bența

„Noi, la bază, suntem constructori, și acționăm mai mult ca un antreprenor general în proiect, decât ca un dezvoltator. Din acest motiv credem că suntem mai ancorați la piață. Când scade cererea de apartamente, scad și prețurile materialelor de construcție, însă cu o oarecare întârziere. Dacă ai un antreprenor general, prețurile sunt fixate la început, iar dacă apartamentele trebuie vândute mai ieftin, marchezi o pierdere. Noi vom corela ritmul de vânzare cu partea de construcție. Vom lua pulsul pieței pentru a vedea cum se vând apartamentele. Avem această flexibilitate“, conchide Stoichină.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut nouă luni consecutive, din iulie 2018 în martie 2019, cu procente cuprinse între 15% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primul trimestru al acestui an au fost încheiate peste 116.000 de tranzacții, cu 22% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,7% față de luna anterioară, de la 1.237 la 1.228 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
prima residence
ikea
delorian group
tnt brothers
boemia apartments
alizee