EXCLUSIV Dan Șucu vinde către CTP centrul logistic al Mobexpert din București. „Vrem să scădem gradul de îndatorare.“

EXCLUSIV Dan Șucu vinde către CTP centrul logistic al Mobexpert din București. „Vrem să scădem gradul de îndatorare.“
scris 27 nov 2020

Omul de afaceri Dan Șucu a vândut către dezvoltatorul imobiliar CTP centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. Mobexpert rămâne chiriașul CTP pe termen lung.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Într-o perioadă volatilă, precum cea pe care o traversăm, este preferabilă o scădere a gradului de îndatorare, de aceea am ales să încheiem această tranzacție cu CTP, care este avantajoasă pentru ambele părți“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu, președintele Mobexpert.

Centrul logistic de la kilometrul 21 al Autostrăzii A1, București – Pitești, are o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați și a fost construit în 2009 în urma unei investiții de 10 milioane de euro. Cele patru corpuri ale depozitului sunt construite pe un teren de circa 6,2 hectare.

„Am convenit o cooperare strategică, pe termen lung, prin care CTP a achiziționat centrul logistic existent și a pus la dispoziție alt depozit pentru a satisface nevoile suplimentare de extindere ale Mobexpert“, spune pentru Profit.ro și Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP. Mai exact, Mobexpert va continua să funcționeze în spațiul actual și i se pune la dispoziție, la nevoie, spațiu adiacent în alt proiect al CTP.

Pentru CTP, întreaga afacere a costat circa 25 milioane de euro, sumă care include, pe lângă achiziția propriu-zisă, teren adițional extinderii proprietății cumpărate și alte cheltuieli, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Blue Air își pregătește intrarea pe piața imobiliară printr-un proiect grandios CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blue Air își pregătește intrarea pe piața imobiliară printr-un proiect grandios

Mobexpert operează o rețea de 26 de magazine și opt fabrici, cu un total de 2.300 de angajați. Retailerul mai are o platformă logistică la Târgu Mureș, inaugurată în 2007 după o investiție de 28 milioane de euro.

O tranzacție de tip „sale and lease back“ a vizat și Iulian Stanciu pentru depozitul eMag din comuna Joița, însă a renunțat la idee deoarece chiria propusă de potențialii cumpărători era peste așteptările vânzătorului.

CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, este într-o perioadă de extindere agresivă pe piața locală. Recent, a cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească, prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

În prima jumătate a acestui an, CTP a livrat cinci depozite noi cu o suprafață de aproape 80.000 de metri pătrați, însă planul companiei este să crească suprafața la peste 160.000 de metri pătrați până la finalul anului. De altfel, investitorul și-a propus pentru acest an o creștere de 42% a portofoliului din România, echivalentul a circa 450.000 de metri pătrați, cel mai alert ritm din grup. CTPark Bucharest West din Bolintin-Deal va deveni cel mai mare parc logistic din Europa Centrală și de Est până la finalul anului 2020, cu o suprafață închiriabilă de 660.000 de metri pătrați, iar până în 2022 ar putea crește la un milion de metri pătrați.

EXCLUSIV FOTO Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu s-a asociat cu Vladimir Cohn pentru construcția unui ansamblu rezidențial peste drum de mall-ul Băneasa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu s-a asociat cu Vladimir Cohn pentru construcția unui ansamblu rezidențial peste drum de mall-ul Băneasa

În primăvară, compania a plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties.

La începutul lunii octombrie, CTP a făcut o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen. Surse citate de Bloomberg au declarat că CTP a început discuțiile cu privire la o ofertă publică inițială care ar putea avea loc anul viitor și că vrea să obțină o evaluare de aproximativ 6 miliarde de euro. Bursa de la Amsterdam este printre posibilele locații pentru listare.

La sfârșitul primului semestru, portofoliul românesc al CTP era evaluat la aproape 800 de milioane de euro, al doilea cel mai valoros din grup, după cel din Cehia, și avea împrumuturi de peste 430 milioane de euro. Veniturile din chirii generate în prima jumătate a anului în România au fost de 23,5 milioane de euro, iar profitul realizat, înainte de aplicarea taxelor, a fost de 42,7 milioane euro. Compania are în dezvoltare proiecte locale în valoare de peste 70 milioane de euro.

EXCLUSIV Tranzacție de 12 milioane euro în retail. SIF Banat-Crișana a bătut palma cu Kaufland și Lidl pentru o fostă fabrică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție de 12 milioane euro în retail. SIF Banat-Crișana a bătut palma cu Kaufland și Lidl pentru o fostă fabrică

La începutul pandemiei în România, CTP a demarată lucrările de construcție la un nou parc logistic de anvergură în Ștefăneștii de Jos, pe un teren de 21 de hectare cumpărat de la Willbrook. Planul prevede ridicarea a 10 hale în 5 faze de construcție, care vor avea la final peste 100.000 de metri pătrați, o investiție estimată la 65 milioane de euro. Primii 20.000 de metri pătrați vor fi finalizați în această toamnă, jumătate din spațiu urmând a fi ocupat de logisticeanul DSV Group.

CTP deține în România depozite cu o suprafață totală de 1,2 milioane de metri pătrați. Proprietățile românești au o pondere de 20% în portofoliul global al dezvoltatorului.

Și compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, a anunțat piața, după declanșarea stării de urgență, că are deschiderea să achiziționeze depozite de dimensiuni medii în România, potrivit unor surse din piața imobiliară. Perioadele de criză pot aduce oportunități sub forma unor active „distressed“, spun sursele Profit.ro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dan sucu
ctp
mobexpert