EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

CTPark Bucharest

scris 4 iun 2020

Grupul australian Cromwell Property Group, printre ai cărui acționari se numără BlackRock și Vanguard – cei mai puternici manageri de active din lume, se pregătește să iasă de pe piața imobiliară românească. Compania negociază vânzarea halelor din A1 Business Park de lângă București către compania CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cromwell Property Group are ca acționar principal fondul ARA Asset Management, cu active în administrare de circa 60 miliarde de dolari, dar participații are și BlackRock, care gestionează active de două ori mai valoroase decât întreaga rezervă de aur a României, și Vanguard, al doilea cel mai mare administrator de fonduri din lume.

Compania a intrat pe piața imobiliară românească în 2015, prin achiziția Valad Europe de la gigantul american Blackstone, într-o tranzacție internațională de 145 milioane de euro. Un an mai târziu, a facilitat ieșirea Aviva Investors de pe piața imobiliară românească prin preluarea participației pe care aceștia o aveau în proiecte comune cu Cromwell. În urmă cu doi ani, australienii au decis însă să se retragă de pe piața românească, pe care aveau două parcuri logistice cu o suprafață de circa 116.000 de metri pătrați, insuficiente pentru a fi un jucător relevant. Anul trecut, au vândut cu 3,5 milioane de euro Domnești Distribution Park, în suprafață de 17.200 de metri pătrați, unui investitor privat român, tranzacție intermediată de JLL România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Acum se află în plin proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru vânzarea A1 Business Park din Dragomirești Vale către CTP, într-o tranzacție estimată la circa 25 milioane de euro. A1 Business Park are o suprafață de 98.500 de metri pătrați și ca principali chiriași companiile Augsburg International și Ceva Logistics.

„Ne-am mai uitat și în trecut la această proprietate și acum din nou. Are sens să o cumpărăm pentru că este amplasată lângă dezvoltările noastre (CTPark Bucharest, n.red.). Trebuie să luăm în considerare și situația actuală a pieței, dar ar fi bine dacă am putea încheia această tranzacție în 2020. Tranzacția ar putea fi făcută în combinație cu alte active pe care Cromwell le deține în alte țări. Se discută și acest lucru“, a declarat, pentru Profit.ro, Remon Vos, CEO și unul dintre fondatorii CTP.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului

Luna trecută, Cromwell a mai vândut un portofoliu cu șase proprietăți din Helsinki, ocazie cu care Eppu Pesonen, asset manager al companiei în Finlanda, a anunțat că „deși pandemia riscă să scadă activitatea generală a pieței, vom continua să monitorizăm îndeaproape piețele și să realizăm vânzări și achiziții în conformitate cu inițiativele noastre strategice“.

Grupul Valad, susținut de fonduri de pensii ca ING sau Aviva, a intrat pe piața românească în 2007 prin achiziția fondului britanic Teesland iOG. Planul companiei era să construiască în parteneriat cu italienii de la Cefin între cinci și șapte centre logistice în orașe cu peste 100.000 de locuitori, plan care nu a mai fost pus în practică.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au semnat o nouă investiție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au semnat o nouă investiție

CTP a investit până acum circa 500 milioane de euro în cei peste un milion de metri pătrați de spații industrial-logistice amplasate în 15 parcuri din România. Investitorul mai are la dispoziție teren pentru extindere, a cărui valoare se ridică la circa 25 milioane euro.

Planul CTP este să își extindă rețeaua de parcuri din capitalele Europei Centrale și de Est de la circa 6 milioane de metri pătrați, cât e în prezent, la 10 milioane de metri pătrați până în 2023 a anunțat Vos.

Investitorul a mai cumpărat anul acesta parcului Equest Logistic Center din vestul Bucureștiului, tranzacție prezentată de Profit.ro în exclusivitate, și a anunțat că va dezvolta un parc logistic de circa 90.000 de metri pătrați, cu o valoare de circa 60 milioane de euro, în Ștefăneștii de Jos.

Randamentul aferent investițiilor din România ale CTP este de 8%, la o chirie medie paracticată de investitor de 4,1 euro pe metru pătrat, potrivit reprezentanților dezvoltatorului. Gradul de îndatorare cu care lucrează grupul este de 54%, iar la nivel local indicatorul ajunge la 48%.

CTP împarte piața industrial-logistică din România cu WDP și P3, cu o cotă de piață de circa 27%. Cei trei jucători acoperă o mare parte din stocul de 4,6 milioane de metri pătrați disponibil la nivel național.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
cromwell property group
ctp
a1 business park
valad europe
blackrock
vanguard