EXCLUSIV Fiul cel mare și fiica lui Victor Pițurcă își pregătesc intrarea pe piața imobiliară, într-o zonă cu potențial ridicat din București. Zonă unde a fost o uzină a industriașului Budich

EXCLUSIV Fiul cel mare și fiica lui Victor Pițurcă își pregătesc intrarea pe piața imobiliară, într-o zonă cu potențial ridicat din București. Zonă unde a fost o uzină a industriașului Budich

Alexandru Pițurcă și Claudia Naboiu alături de terenul fostei fabrici UMUC

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 13 nov 2023

Alexandru Pițurcă (40 de ani) și Claudia Naboiu, fiul cel mare și fiica fostului selecționer al naționalei de fotbal Victor Pițurcă, pregătesc un proiect rezidențial pe un teren din apropierea parcului Carol, din Sectorul 5 al capitalei, cumpărat la licitație de la fosta Întreprindere Mecanică de Utilaj Chimic București (UMUC), intrată în faliment, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Copiii lui Pițurcă au înființat, în primăvara anului trecut, o firmă specializată în producția energiei electrice, prin intermediul căreia au participat la licitația organizată în iunie 2022 de administratorul judiciar al falimentarei UMUC și au cumpărat un teren cu o suprafață de circa 1.900 de metri pătrați, la un preț de 500.000 de euro, fără TVA, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu

Proprietatea imobiliară tranzacționată a fost până în 1973 sediul Uzinei Mecanice de Utilaj Chimic, înființată de industriașul Paul Budich în 1899 sub denumirea de Feld et Budich.

În 2016, când UMUC a intrat în faliment, valoarea de piață a proprietății a fost calculată la 638.300 de euro, având, însă, o valoare de lichidare de 481.789 de euro. După 12 licitații fără oferte, firma familiei Pițurcă a depus singura ofertă. Pe teren se află clădiri demolabile cu o suprafață la sol de 972 de metri pătrați.

Pițurcă Jr. și Claudia Naboiu planifică acum două blocuri cu subsol, parter și 5 etaje, respectiv 8 etaje. Calculele Profit.ro, bazate pe indicatorii urbanistici din zonă, arată că s-ar putea construi circa 60 de apartamente în acest proiect.

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu

Soțul Claudiei, Mihai Naboiu, este cel care gestionează afacerile imobiliare ale familiei Pițurcă. Cel mai recent, el a fost implicat în dezvoltarea ansamblului Catedral Residence, din zona Palatului Parlamentului, alături de Cosmin Sztankovics, proprietarul dezvoltatorului Ideal Residence. Acest proiect are 130 de apartamente și două spații comerciale.

Alexandru Pițurcă a jucat fotbal pe postul de atacant până în 2011. Ultimul club pentru care a evoluat a fost Universitatea Craiova, când tatăl său era antrenor al acestei echipe.

EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

Tot mai mulți oameni din sport investesc pe piața rezidențială din București și împrejurimi. În cartierul Pipera din Voluntari au proiecte rezidențiale familia lui George Becali, fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir, fostul antrenor Ioan Andone, fotbalistul Florin Tănase (fost căpitan al FCSB), fosta mare sportivă Elisabeta Lipă (președinte al Federației Române de Canotaj), Eduard Stăncioiu (fost portar al echipei de fotbal CFR Cluj), fotbalistul Florin Dan (care a jucat pentru CFR Cluj și FCM Târgu Mureș), dar și omul de afaceri spaniol Francisco Rubio Garcés, fostul președinte al echipei de fotbal Numancia din Spania.

Lor li se adaugă și Cosmin Olăroiu, unul dintre cei mai bine cotați antrenori români de fotbal, care a finalizat, recent, două proiecte cu apartamente de lux în Constanța și București.

Producătorul de utilaje pentru industria chimică, petrochimică, refinării și construcții navale UMUC a fost privatizată în 2004, când pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Metacom Group din Constanța. Printre acționarii minoritari ai uzinei se numără și SIF Muntenia. Tot în procedura de faliment a fost vândută și fabrica UMUC de pe platforma industrială Berceni.

Zonă în dezvoltare

Zona în care se află proprietatea familiei Pițurcă a atras tot mai mulți dezvoltatori imobiliari care au în diferite stadii de execuție câteva mii de apartamente.

Constantin Căpățână și Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence, construiesc ansamblul format din 5 blocuri Central Address Residence pe un teren cumpărat de la Telekom; omul de afaceri Liviu Tudor pregătește un ansamblu rezidențial pe un teren al Prefabricate Vest; Evergent Investments (fost SIF Moldova) pregătește un ansamblu rezidențial în locul terenului de 1,1 hectare al fabricii Țesătoriile Reunite, iar dezvoltatorul imobiliar Novum Business Invest, controlat de Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre, va dezvolta un proiect rezidențial, cu peste 500 de unități, pe un teren de 1,5 hectare, cumpărat în 2021.

EXCLUSIV FOTO Gabi Zaharia, unul dintre fondatorii frufru, partener al industriașului Rainer Heubach, pregătește demolarea fostului sediu Conban pentru un proiect imobiliar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gabi Zaharia, unul dintre fondatorii frufru, partener al industriașului Rainer Heubach, pregătește demolarea fostului sediu Conban pentru un proiect imobiliar

Și Dedeman deține aici fostele platforme industriale Comatchim și Industria Iutei, care totalizează o suprafață de circa 5,7 hectare. De asemenea, omul de afaceri Dragoș Vasile, unicul distribuitor al tabletelor Vonino în România, a cumpărat la licitație terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din aceeași zonă.

Cel mai mare proiect care se realizează în zonă este ISG Residence IV, dezvoltat de Cristian Haja în locul primei fabrici Pepsi din România, care va avea circa 700 de apartamente; antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin au în lucru un alt ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor; peste drum de
Primăria Sector 5, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrici de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri; de asemenea, frații Ioan și Viorel Micula dețin pe Șoseaua Viilor fosta fabrică Trimond, al cărei teren, de 12.430 de metri pătrați, este de vânzare de mai mulți ani.

Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
victor piturca
alexandru piturca
claudia naboiu
umuc