EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.”

EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.”
scris 10 ian 2023

First Property Group, fond britanic de investiții și gestionare a activelor imobiliare, listat pe piața principală a bursei de la Londra, și-a regândit strategia de business pe piața locală.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dacă în urmă cu jumătate de an Profit.ro anunța că grupul a început exit-ul din România prin vânzarea ultimului depozit pe care îl mai deținea în țară, acum, Ben Habib, CEO-ul First Property Group, a declarat pentru Profit.ro că strategia este de a continua investițiile pe piața locală.

FOTO Un grup de israelieni lansează un proiect uriaș unde fostul primar George Pădure a intrat în faliment CITEȘTE ȘI FOTO Un grup de israelieni lansează un proiect uriaș unde fostul primar George Pădure a intrat în faliment

Motivul, potrivit acestuia, este că piața imobiliară prezintă acum oportunități semnificative de achiziție, dat fiind faptul că prețurile proprietăților au început să înregistreze scăderi importante.

„În urmă cu 6-7 luni, când anunțam începerea procedurii de exit, inflația și dobânzile abia începeau să crească. Acum însă s-a ajuns la valori ale inflației și dobânzilor extrem de mari, iar economia globală a înregistrat un regres major. Așa că nu mai căutam activ să ne vindem restul proprietăților pe care le deținem în România. Ci dimpotrivă, căutăm să cumpărăm mai multe proprietăți.

Cu o piață care este în scădere e mai interesant acum să cumperi decât să vinzi. Acum e o perioadă bună să cumpărăm mai multe proprietăți în România”, a declarat pentru Profit.ro, Ben Habib, CEO First Property Group, adăugând că pentru cine are bani și este optimist este o perioadă bună acum să facă investiții.

EXCLUSIV FOTO Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul, transformată de Guvernul Petre Roman, și intră pe un nou segment de piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul, transformată de Guvernul Petre Roman, și intră pe un nou segment de piață

Grupul vrea să continue investițiile în România tot în clădiri de birouri, spații comerciale, depozite sau chiar în achiziția de retaileri.

„Nu avem discuții momentan cu nimeni. Suntem cumpărători oportuniști. Dacă găsim ceva interesant, cumpărăm. Momentan nu am găsit nimic care să ne intereseze. Dacă e un deal bun, investim oricât”, continuă el.

Ben Habib mai spune și că din 1987, de când este el activ în mediul de business, nu a mai văzut asemenea condiții de piață. În niciuna din crizele din ultimele aproape patru decenii nu a văzut ca economia să sufere asemenea schimbări majore atât de rapid.

„Nu am văzut nici în recesiunile din 1991, din 1998 și în cea din 2001 și nici în criza globală din 2008 asemenea schimbări cum am văzut în 2022. Piața s-a schimbat practic peste noapte”, adaugă acesta.

În vara anului trecut, Profit.ro anunța că First Property Group își pregătește ieșirea din România, pe motiv că veniturile obținute din proprietățile deținute pe piața locală sunt mult prea mici, comparativ cu veniturile generate de cele din Polonia.

EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Adobe își revizuiește strategia de dublare a centrului din România, cel mai mare din zona EMEA

First Property Group deține și administrează proprietăți în Marea Britanie (53), Polonia (19) și România (3), în total 75 de active imobiliare în valoare de 663 milioane de euro. În ceea ce privește divizia de asset management, First Property Group gestionează activele a 13 fonduri din cele trei țări în care este prezent, iar în 10 dintre ele deține și participații.

În România, Grupul mai deține o clădire de birouri de 3.000 de metri pătrați, pe strada Doctor Felix 87, în zona Pieței Victoria, și centrul de afaceri Maestro Business Center din Cluj-Napoca, achiziționat în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
ben habib
first property group
maestro business center