Omul de afaceri Mircea Cotigă, fost bancher cu o experiență de peste 15 ani în sistemul financiar, s-a asociat cu dezvoltatorul imobiliar ialomițean Constantin Mihali și împreună au fondat holdingul Rock Development, care urmează să gestioneze proiecte rezidențiale cu sute de apartamente în București și investiții estimate la 200 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectele vor fi dezvoltate prin companii distincte, deținute integral de holding, care la rândul său este deținut în proporție de 90% de Constantin Mihali și 10% de Mircea Cotigă, conform datelor extrase din termene.ro.
„În curând, vom ajunge să dezvoltăm prin holding proiecte cu o valoare de 150-200 de milioane de euro“, a declarat, pentru Profit.ro, Mircea Cotigă, CEO și co-fondator al Rock Development Holding.
El a lucrat peste 15 ani în sistemul bancar și de leasing. Până în decembrie 2018, a fost CEO al UniCredit Leasing, după care a fost recrutat de grupul CITR/Impetum.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Rock Development Investment, deținută integral de ialomițeanul Constantin Mihali, s-a implicat în trei proiecte imobiliare din București: ansamblul rezidențial Politehnica Park Residence – în care s-au investit 17 milioane de euro și s-au încasat 27 de milioane de euro, în proiectul Avrig Park Residence de lângă Primăria Sectorului 2 și în fostul centru comercial Doldora Bazaar, construit în cartierul Rahova în 2010.
Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.
Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING, Unicredit Bank și Coface, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Centrul comercial a fost preluat de Mihali de la UniCredit Leasing pentru circa 10 milioane de euro, echivalentul datoriei pe care instituția financiară o avea de recuperat de pe urma unei afaceri a fostului fotbalist Gică Popescu și partenerilor acestuia, Marius Roateș și George Șaguna. Spațiile de retail au fost reamenajate și transformate în actualul Mega Center de pe strada Pucheni 42, cu spații închiriate, în principal, către Mega Image și Farmacia Tei.
Marius Roateș și George Șaguna au cumpărat în 2007, pentru 6 milioane de euro, terenul de circa 2 hectare ocupat anterior de fabrica de vopsele a Fabryo Corporation. Centrul Doldora Bazaar a ocupat doar o parte din teren, iar restul de 8.000 de metri pătrați a fost cumpărat de Mircea Cotigă, anul trecut, de la familia Roateș odată cu firma de construcții Guna & Rosh Construct.
„Terenul din Pucheni va fi inclus (după urbanizare, n.red.) în portofoliul Rock Development și va fi integrat cu centrul comercial alăturat. Eu am preluat firma care avea în proprietate terenul nedezvoltat. Suntem într-o fază preliminară de proiectare a unui ansamblu rezidențial cu trei blocuri pe acest teren, care estimăm că va avea o valoare de circa 30 de milioane de euro“, a adăugat Cotigă.
Cel mai mare proiect aflat acum în dezvoltarea holdingului este Avrig Park Residence, a cărui valoare va depăși 50 de milioane de euro, potrivit lui Cotigă. Acest proiect are două faze de construcție: prima, ce urmează a fi predată în circa 2 luni, cuprinde 135 de apartamente, precontractate aproape integral, iar a doua, care urmează a fi demarată în curând, are desenate 222 de apartamente.
Un alt proiect al Rock Development Holding este un ansamblu rezidențial cu 116 apartamente de pe strada Mătăsari din București, a cărui valoare este apreciată la circa 20 de milioane de euro și pentru care investitorul așteptată eliberarea autorizației de construire în luna noiembrie. Pentru acesta, Cotigă a lansat o campanie de tip crowdfunding cu scopul de a strânge 2,5 milioane de euro, demers despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
„Am luat o primă tranșă de bani prin Crowdestate.eu (una dintre cele mai mari platforme de crowdfunding din Europa - n.r.) și, conform convenției cu ei, urmează să începem a doua etapă de strângere de fonduri“, menționează Cotigă.
Investitorul spune că a mai inițiat discuții pentru achiziția unui teren în Sectorul 6, în cartierul bucureștean Drumul Taberei, unde speră să încheie o tranzacție în curând și să demareze procesul de urbanizare. Rock Development mai poartă negocieri și pentru alte terenuri, în cazul cărora ar putea acționa în calitate de partener de dezvoltare sau cumpărător.
Toate proiectele holdingului vor fi administrate de Mircea Cotigă și construite de firma acestuia Guna & Rosh Construct, care acționează ca antreprenor general și subcontractează lucrările, pentru un control mai eficient al costurilor.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.