EXCLUSIV Fostul bancher Mircea Cotigă, ex-CEO Unicredit Leasing România, strânge bani prin crowdfunding pe una dintre cele mai mari platforme din Europa, pentru un proiect cu peste 100 de apartamente

EXCLUSIV Fostul bancher Mircea Cotigă, ex-CEO Unicredit Leasing România, strânge bani prin crowdfunding pe una dintre cele mai mari platforme din Europa, pentru un proiect cu peste 100 de apartamente
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 4 mar 2021

Omul de afaceri Mircea Cotigă, fost bancher cu o experiență de peste 15 ani în sistemul financiar, a lansat o campanie de tip crowdfunding pe o platformă originară din Estonia cu scopul de a strânge 2,5 milioane de euro necesari demarării unui ansamblu rezidențial cu 116 apartamente pe strada Mătăsari din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Oportunitatea de finanțare a blocului cu apartamente a fost lansată pe platforma Crowdestate.eu, una dintre cele mai mari din Europa, cu peste 50.0000 de investitori activi. Cotigă oferă investitorilor platformei posibilitatea de a investi printr-un împrumut de tip senior, garantat, pentru construcții, în valoare de până la 2,5 milioane de euro, acordat în 5 tranșe, pe baza evoluției lucrărilor. Deocamdată, se strâng bani pentru o primă tranșă de 650.000 de euro, iar până acum s-au adunat circa 203.200 de euro de la 506 investitori din toată Europa.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Banii vor fi utilizați pentru finanțarea achiziției a 3 loturi de teren pe care va fi construit proiectul. Terenul a fost evaluat de SVN la 3 milioane euro, prin urmare, gradul de îndatorare (LTV) pentru prima tranșă este de 21,6%.

Cele 3 loturi de terenuri vor fi alipite și vor fi depuse documentele pentru autorizația de construire. După obținerea autorizației va fi plătită diferența rămasă pentru cumpărarea terenului mai mare, aproximativ 1 milion euro, probabil în luna mai 2021, potrivit ofertei publicate de dezvoltator.

Perioada de investiție pentru prima tranșă este de până la 24 de luni. Rata dobânzii este de 13% pe an și va fi plătită trimestrial. Împrumutul va fi garantat cu o ipotecă de rangul 1 pe cele două loturi de teren mai mici (320 metri pătrați și 336 metri pătrați), care vor fi plătite integral la semnarea ipotecii, și o ipotecă de rangul 2 pe lotul de teren mai mare de 2.376 metri pătrați, care va fi plătit parțial, respectiv 368.000 euro (proprietarul terenului va păstra ipoteca de prim rang până la achitarea prețului rămas, de 1 milion de euro).

EXCLUSIV Giganții tehnologici Finastra, Visteon și IBM îngroașă rândul corporațiilor din România care scot parte din sedii la subînchiriat. Cazurile izolate au devenit o tendință CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Giganții tehnologici Finastra, Visteon și IBM îngroașă rândul corporațiilor din România care scot parte din sedii la subînchiriat. Cazurile izolate au devenit o tendință

„Credem că la orice proiect trebuie să existe un mix de finanțare. Aveam opțiunea să finanțăm din profit, dar asta presupunea să mai așteptăm materializarea primei etape de dezvoltare. Am preferat să accelerăm puțin finanțarea, pentru că vedem un context bun de piață, și am apelat la platforma de crowdfunding. Mai aveam cunoștință de un proiect derulat în regulă de CITR prin intermediul platformei, în zona Regie, și credem că este de viitor. Pe lângă finanțarea crowdfunding, care va fi suplimentată în tranșe, vom atrage și finanțare bancară pentru dezvoltarea proiectului din Mătăsari“, a declarat, pentru Profit.ro, Mircea Cotigă.

El acționează ca manager al grupului Rock Development, companie care va dezvolta proiectul rezidențial. Totodată, compania Guna & Rosh Construct, recent achiziționată de Cotigă, va juca rolul de constructor.

VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala

Cotigă a lucrat peste peste 15 ani în sistemul bancar și de leasing. Până în decembrie 2018, el a fost CEO al UniCredit Leasing România, după care a fost recrutat de grupul CITR/Impetum.

Din postura de bancher, el a susținut financiar grupul Rock, deținut integral de ialomițeanul Constantin Mihali, în alte trei proiecte imobiliare din București: un centru comercial de 10 milioane de euro pe strada Pucheni – închiriat către Mega Image și Farmacia Tei, ansamblul rezidențial Politehnica Park Residence - în care a investit 17 milioane de euro și a încasat 27 de milioane de euro - și proiectul Avrig Park Residence din București, cu 325 de apartamente, aflat în desfășurare.

Pandemia a șters profitul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, în timp ce încasările din chirii au scăzut cu 17% la nivel local. Grupul a intrat pe pierderi CITEȘTE ȘI Pandemia a șters profitul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, în timp ce încasările din chirii au scăzut cu 17% la nivel local. Grupul a intrat pe pierderi

„Prima fază de dezvoltare a Avrig Park Residence, cu 110 apartamente, se va încheia în iulie-august și este antecontractată în proporție de peste 40%. Avem un ritm de vânzare de 8 apartamente pe lună, care dacă se păstrează, prima fază va fi integral vândută la momentul finalizării construcției“, a anunțat Mircea Cotigă.

Potrivit acestuia, piața rezidențială din România este într-o etapă favorabilă investițiilor din mai multe motive. Deoarece dobânzile au scăzut, față de criza din 2018, până la o medie de sub 5% la lei. De asemenea, raportul dintre credite și depozite a scăzut de la o medie de 170%, specifică perioadei anterioare de criză când erau mult mai multe credite acordate decât depozite atrase, la sub 70%, ceea ce se traduce prin disponibilitate de bani în piață.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment


Cotigă este de părere că investițiile în apartamente în România sunt considerate bune în ciuda unor calcule legate de randament, pentru că este o piață dominată de propritari a căror mentalitate este să lase moștenire copiilor ceva tangibil.

„Susținuți de Prima Casă, majoritatea dezvoltatorilor s-au concentrat pe construcția de apartamente mici, care nu mai sunt de dorit după experiența anului trecut. Sunt companii care vor merge pe modelul «work from home» sau mixt pe termen lung, iar casa a devenit prea mică. A apărut nevoia unei locuințe mai mari. Nevoia de spațiu a devenit mult mai intensă, de vreme ce apartamentul nu mai este doar locul unde revii de la birou ca să dormi“, explică Cotigă.

EXCLUSIV Mutări pe piața de brokeraj: CBRE se mută în One Tower, iar Cushman & Wakefield Echinox în Țiriac Tower CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mutări pe piața de brokeraj: CBRE se mută în One Tower, iar Cushman & Wakefield Echinox în Țiriac Tower

El mai spune că evoluția prețurilor de anul trecut a fost în creștere, de circa 5%, la fel și evoluția tranzacțiilor, iar apetitul băncilor de a finanța este sporit.

Folosit tot mai des ca metodă de finanțare a proiectelor din domeniul IT, crowdfundingul își face simțită prezența și pe piața imobiliară din Europa, în principal în țările Baltice. Particularitatea acestei surse de finanțare este dată de numărul mare de investitori care pot participa cu sume mici, de circa 100 de euro, pentru a susține proiecte de dezvoltare imobiliară. Investitorilor li se returnează suma pusă în joc plus un randament ce depășește de cele mai multe ori 10%. Avantajul acestui tip de investiție este că se face online și, spre deosebire de investiția într-un apartament, dispare activitatea de administrare a proprietății.

Crowdestate a intrat în România în 2019 prin recrutarea, pe funcția de director de țară, a lui Robert Butoi, fost director de sucursală în cadrul Credit Europe Bank. Primul proiect finanțat în România a fost un bloc cu 73 de apartamente dezvoltat de Maurer Imobiliare în cadrul Avantgarden 3 din Brașov. Dezvoltatorul a reușit să strângă 620.000 de euro de la 1.137 de investitori ai platformei de crowdfunding, cu o rată a rentabilității estimată la 14,7% pe an. Investiția a început în noiembrie 2019 și s-a încheiat în februarie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea cotiga
crowdestate
crowdfunding
matasari