EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu cumpără teren de la arabi pentru a construi peste 1.600 de apartamente dedicate corporatiștilor din Pipera

EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu cumpără teren de la arabi pentru a construi peste 1.600 de apartamente dedicate corporatiștilor din Pipera
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 10 ian 2020

Omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, a cumpărat de la fondul arab de investiții Emirates International Investment Company (EIIC) un teren de 4,5 hectare în Pipera, lângă showroom-ul Porsche București Nord, la un preț cuprins între 9 și 10 milioane de euro, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tranzacția a fost realizată prin intermediul companiei H4L Pipera, firmă înființată în 18 decembrie 2019, potrivit informațiilor Profit.ro. Lotul achiziționat dispune de un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 3, însă în zonă este aprobat un nou Plan Urbanistic Zonal și poate ajunge la CUT de 4,5. La indicatorul actual s-ar putea construi o suprafață de 135.000 de metri pătrați, echivalentul a peste 1.600 de apartamente.

UPDATE 9:40

„Cartierul  va avea 18 blocuri, 1.600 de apartamente și 1.900 locuri de parcare. Am gândit 1.900 de locuri de parcare, majoritatea  subterane (cel puțin unul pentru fiecare apartament) și am proiectat totul astfel încât autoturismele să fie departe de spațiile verzi și de cele 8 grădini interioare de peste 2.000 de metri pătrați fiecare. Suntem deja în discuții cu posibili  clienți pentru  spațiul comercial de 1.200 de metri pătrați, situat la parterul blocului dinspre Șoseaua Pipera, spațiu care va fi alocat pentru dezvoltarea unui supermarket. Proiectul va fi poziționat pentru clienții care lucrează în  noul Business District dezvoltat în zona de Nord, zonă care va depăși în curând peste 1.200.000 de metri pătrați de clădiri de  birouri nou dezvoltate și peste 100.000 de angajați care tranzitează această zonă. În toamna lui 2020 vom începe construcția proiectului, urmănd a fi dezvoltat în 4 faze mari de construcție“, a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Ioneanu , Co-CEO al H4L Development.

Vânzătorul terenului, compania Emirates International Investment Company (EIIC), este parte a grupului arab National Holding, un conglomerat privat din Abu Dhabi, care administrează un portofoliu de mai multe miliarde de dolari și colaborează cu guvernul din Abu Dhabi.

Prin această achiziție, Dragoș Bîlteanu se alătură unor investitori precum Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în această zonă, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac zilnic naveta circa 100.000 de angajați.

EXCLUSIV Sergio Mollo, proprietarul Mecanica Fină, se relansează pe piața imobiliară și experimentează prima emisiune de obligațiuni în euro la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sergio Mollo, proprietarul Mecanica Fină, se relansează pe piața imobiliară și experimentează prima emisiune de obligațiuni în euro la bursă

Bîlteanu este cunoscut pe piața imobiliară, în principal, prin afacerile realizate alături de investitorul grec Ioannis Papalekas. El a contribuit la achiziția și dezvoltarea proiectului Upground Estate din Pipera și a Tower Center International din centrul Bucureștiului.

După o pauză lungă, Dragoș Bîlteanu s-a reactivat în 2017, când, prin intermediul firmei sale H4L Development, a cumpărat fosta fabică de saltele Victoria din cartierul Militari, unde intenționează să dezvolte peste 1.700 de apartamente, acum fiind în etapa de obținere a autorizațiilor necesare. Dezvoltatorul se laudă cu proiecte de 750 milioane de euro realizate în ultimii 15 ani pe sectoarele rezidențial, comercial și birouri.

Omul de afaceri mai deține un teren de circa 13.000 de metri pătrați, amplasat în zona mallului Băneasa Shopping City, unde are planificată tot dezvoltarea unui ansamblu rezidențial.

La începutul anului trecut, Bîlteanu a obținut un drept de superficie asupra terenului de circa 22.000 de metri pătrați ce a aparținut fabricii Alumil din cartierul Rahova. Terenul, format din două loturi, a fost tranzacționat în 2018 cu 4 milioane de euro, cumpărător fiind firma Finrom BDC. Acesta este amplasat lângă un viitor magazin Lidl, care se construiește în locul morii Vel Pitar, și lângă Vulcan Value Centre.

Forte Partners - la un pas de a cumpăra terenul fabricii de ciorapi Adesgo CITEȘTE ȘI Forte Partners - la un pas de a cumpăra terenul fabricii de ciorapi Adesgo

Documentația realizată pentru acest proiect propune realizarea unui ansamblu cu locuințe colective, servicii, comerț și birouri cu o suprafață desfășurată de peste 100.000 de metri pătrați. Cele zece blocuri cu 11 și 12 etaje propuse pot găzuit peste 1.000 de apartamente, conform estimărilor Profit.ro.

Bîlteanu a mai cumpărat, recent, și terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului. În acest caz, așteaptă autorizația pentru construirea unui bloc cu 60 de apartamente.

Omul de afaceri a fost implicat într-un scandal penal cu SIF Banat-Crișana. În decembrie 2014, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) emiteau mandate de arestare pentru fostul președinte Dragoș Bîlteanu și libanezul El Lakis Najib, apropiat acestuia și, de asemenea, membru în boardul SIF-ului. Acuzațiile erau de delapidare, spălare de bani și manipulare a pieței de capital. Finalmente, la începutul anului 2019, instanța a pronunțat condamnări definitive de câte 3 ani cu suspendare, în condițiile recunoașterii faptelor, pentru Bîlteanu și El Lakis, în picioare rămânând numai acuzația de manipulare a pieței de capital.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 11 luni ale acestui an au fost încheiate circa 490.000 de tranzacții, cu 7,1% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dragos bilteanu
h4l
emirates international investment company