EXCLUSIV FOTO Cordia, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria, vrea să cumpere un teren pe malul lacului Floreasca de la TMK Reșița, fabrica miliardarului rus Dmitry Pumpyansky

EXCLUSIV FOTO Cordia, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Ungaria, vrea să cumpere un teren pe malul lacului Floreasca de la TMK Reșița, fabrica miliardarului rus Dmitry Pumpyansky

Grupul TMK, controlat de Dmitry Pumpyansky, deține un teren pe malul lacului Floreasca din București

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 sep 2021

Grupul ungar Cordia, deținut de antreprenorii Péter și Gábor Futó, este într-un contract de promisiune de vânzare-cumpărare cu fabrica de țevi TMK Reșița, a miliardarului rus Dmitry Pumpyansky, pentru un teren de pe malul lacului Floreasca din nordul Bucureștiului, o zonă extrem de atractivă pentru dezvoltarea de locuințe premium, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Încă din 2018, Cordia a încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare a unui teren de 10.590 de metri pătrați cu TMK Reșița, cu termen de finalizare a tranzacției până la sfârșitul anului 2020. Recent, promisiunea a fost mutată de pe o firmă pe alta din grupul Cordia, iar termenul de finalizare a fost prelungit până la sfârșitul acestui an, potrivit documentelor obținute de Profit.ro.

Lotul este amplasat pe strada Țărmului, nr. 7, într-o zonă de peninsulă în Lacul Floreasca, lângă baza de agrement și sport Floreasca II. La nord, proprietatea TMK Reșița se învecinează cu terenul de circa 2,5 hectare cumpărat de One United Properties de la Telekom cu peste 18 milioane de euro, unde se construiește ansamblul rezidențial One Peninsula cu 125 de apartamente și 8 vile de lux.

În bilanțul financiar din 2019 al TMK Reșița, ultimul raport anual publicat înainte de delistarea de la Bursa de Valori București, se precizează că firma deține un teren în valoare de 6.661.149 lei în București și este parte într-un pre-contract de vânzare-cumpărare. În raport se mai menționează că încheierea unui contract depinde de obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) cu limite de indicatori.

EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro

Cordia a primit, recent, un certificat de urbanism pentru construirea unui imobil cu locuințe colective pe terenul TMK, însă documentul nu poate fi utilizat în scopul solicitat, conform condițiilor impuse de Primăria Sectorului 1.

În Planul Urbanistic Zonal realizat anul trecut de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, terenul TMK Reșița este cuprins într-o zonă specifică bazelor de agrement și parcurilor de distracții. Spre comparație, terenul One United Properties învecinat este în subzona locuințelor individuale și colective mici cu maximum P+2.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Cordia nu au dorit să comenteze informația, iar cei ai TMK Reșița nu au răspuns până la acest moment.


TMK Reșița face parte din grupul TMK, controlat de Dmitry Pumpyansky, creditat de revista americană Forbes cu o avere de 3,3 miliarde de euro. Grupul este cel mai mare producător de țevi din Rusia, doar în 2020 livrând 2,8 milioane de tone de țevi. Unul dintre principalii clienți ai TMK este Gazprom.

Cordia România a anunțat că are un plan de investiții în valoare de 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale pe cinci loturi de teren achiziționate în zona central-nordică a Bucureștiului, care vor genera dezvoltarea pe termen mediu a 2.000 de apartamente. În plus, Cordia România are alocat un buget de 40 de milioane de euro pentru achiziția de terenuri în București.

Până acum, Cordia a cumpărat, cu 6,3 milioane de euro, două terenuri învecinate pe malul lacului Grivița de la copiii celebrului chirurg Ion Chiricuță, și a plătit circa 4 milioane de euro femeii de afaceri Veronica Gușă de Drăgan pentru un teren lângă Petrom City.

EXCLUSIV UTI Grup accesează piața imobiliară pentru a-și valorifica proprietățile acumulate. Urdăreanu: UTI nu își propune să devină dezvoltator imobiliar. Vom face alianțe cu companii specializate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UTI Grup accesează piața imobiliară pentru a-și valorifica proprietățile acumulate. Urdăreanu: UTI nu își propune să devină dezvoltator imobiliar. Vom face alianțe cu companii specializate

Cordia mai are semnată o promisiune de cumpărare cu firme deținute, printre alții, de impresarul Marcel Avram și familia lui Cristian Borcea ce vizează niște terenuri pe malul lacului Tei, potrivite pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu 250 de apartamente. Cordia a lansat un dezbatere un PUZ pentru acest amplasament chiar în mijlocul stării de urgență, în aprilie 2020.

Cordia mai lucrează la etapa a doua de construcție a proiectului rezidențial Parcului 20, aflat în zona Expoziției din București. Prima etapă de dezvoltare a proiectului a cuprins 260 de unități, iar întregul complex necesită investiții de 40 milioane de euro.

Investițiile pentru expansiunea Cordia pe piața imobiliară din România vor fi parțial finanțate utilizând o parte din fondurile obținute din emisiunea de obligațiuni din cadrul Sistemului de Finanțare a Obligațiunilor pentru Creștere al Băncii Naționale a Ungariei. Cordia a emis, în noiembrie 2019, obligațiuni în valoare de 135 milioane de euro pe 7 ani și, în septembrie 2020, obligațiuni de 105 milioane euro pe 10 ani pentru a-și finanța expansiunea internațională.

Cordia face parte din grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, revenit pe piața imobiliară din România în 2016, după ce se retrăsese odată cu venirea crizei. Grupul Futureal, pe care îl controlează cei doi investitori, este cunoscut pe piața locală pentru dezvoltarea ansamblului rezidențial Parcul Privighetorilor din București, un proiect cu 125 de apartamente care a costat 20 milioane euro, și pentru mallul Gold Plaza din Baia Mare, dezvoltat în parteneriat cu Immofinanz, o investiție de 87 milioane euro.

EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu pregătește un nou depozit de proximitate Eli Xpress lângă parcul cu depozitele Arctic, pe care l-a dezvoltat alături de frații Pavăl și pe care tocmai l-a vândut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu pregătește un nou depozit de proximitate Eli Xpress lângă parcul cu depozitele Arctic, pe care l-a dezvoltat alături de frații Pavăl și pe care tocmai l-a vândut

Cei doi proprietari ai Futureal au participat la oferta publică inițială a Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Finext Fund Management cu o participație de 1,41% din acțiunile cotate ale Globalworth în aprilie 2014.

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 42% mai mare în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 62.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
cordia
tmk
dmitry pumpyansky