EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper și partenerul său local Andrei Sandu se extind pe piața rezidențială cu un proiect inițiat de un fost milionar irlandez

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper și partenerul său local Andrei Sandu se extind pe piața rezidențială cu un proiect inițiat de un fost milionar irlandez

Peter de Cuyper (dreapta) și Andrei Sandu (stânga), alături de proiectul lor din Obor

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 feb 2024

Omul de afaceri Peter de Cuyper, propulsat în rândul milionarilor belgieni după ce a vândut 85% din producătorul de sticle din plastic Resilux, cu fabrică și în România, a început alături de partenerul său local, antreprenorul Andrei Sandu, construcția primului său ansamblu rezidențial de pe piața imobiliară românească, în locul fostei fabrici de oțet din zona Obor a Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În noiembrie anul trecut, cei doi investitori au cumpărat de la omul de afaceri Romeo Valentin Preda două terenuri lipite, cu o suprafață cumulată de circa 7.700 de metri pătrați, la un preț de circa 6,6 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Pe acest teren, amplasat pe strada Titu Maiorescu, a funcționat în trecut o fabrică de oțet. 

EXCLUSIV Sorin Ioan Blaga pleacă din conducerea Liebrecht & wooD după 8 ani. Compania a renunțat la poziția de CEO în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Ioan Blaga pleacă din conducerea Liebrecht & wooD după 8 ani. Compania a renunțat la poziția de CEO în România

„Am început lucrarile de excavații la noul proiect rezidențial, care va cuprinde 206 apartamente dispuse în două clădiri. Valoarea de vânzare a acestuia se estimează la circa 27 de milioane de euro, iar termen de finalizare planificat este de iulie-august 2025.

Ne propunem să realizăm un proiect premium, atât din punct de vedere constructiv și arhitectural, cât și din punct de vedere al calității vieții viitorilor rezidenți. Apartamentele vor beneficia, printre altele, de sistem de răcire în tavane, încălzire în pardoseală, aerisiri independente la toate băile. Complexul va avea sistem de încălzire și racire centralizat, va beneficia de panouri solare pentru acoperirea consumului electric pe spațiile comune și va avea stații de încărcare electrice. Atracția principală va fi grădina interioară de 1.500 de metri pătrați, care va fi amenajată de la început cu plante mature și cu un design deosebit“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Sandu, proprietarul grupului imobiliar Media City. 


Proiectul pentru acest ansamblu rezidențial a fost inițiat încă din 2016 de omul de afaceri Michael Whelan, care înainte de criza din 2008 era unul dintre bogații Irlandei.

INFOGRAFICE Piața chiriilor fierbe. Scoși din casă de politicieni, zeci de mii de chiriași caută acum o altă locuință CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața chiriilor fierbe. Scoși din casă de politicieni, zeci de mii de chiriași caută acum o altă locuință

Michael (Mick) Whelan, alături de partenerul său Alexander James Brett, a intrat pe piața imobiliară românească în 2005. În 2007, grupul său, Moritz, s-a asociat cu reputatul constructor irlandez Mivan și împreună au anunțat că vor dezvolta o rețea de 10 malluri sub brandul Tiago în orașe precum Oradea, Arad, Brașov, Târgu-Mureș, Ploiești, Bacău și Sibiu, pentru care a cumpărat terenuri.

Din planul de 500 de milioane de euro s-a concretizat doar mallul Tiago Oradea, care a intrat în faliment înainte de inaugurare. De altfel, criza financiară din 2008 a dus la prăbușirea ambelor grupuri irlandeze Mivan și Moritz.


În 2008, Michael Whelan figura pe lista celor mai bogați irlandezi, cu o avere estimată la circa 130 de milioane de euro, provenită din imperiul său imobiliar format în 1970 și ajuns la active de peste 500 de milioane de euro. În 2012, grupul lui Whelan a intrat în lichidare cu datorii de 300 de milioane de euro.

Fost fotbalist, golgheter al României, lansează un proiect imobiliar CITEȘTE ȘI Fost fotbalist, golgheter al României, lansează un proiect imobiliar

„În contextul unei piețe foarte competitive și al unui ritm de expansiune mai redus al dezvoltatorilor din cauza contextului creat de costul ridicat de finanțare, observăm un fenomen de reciclare a unor anumite active și creșterea volumului de tranzacții între dezvoltatori. Costul de oportunitate devine mai mare, iar jucătorii din piață renunță la anumite proiecte din pipeline pentru a fi capitalizați în proiectele lor principale“, spune Cătălin Gavrilă, partener al companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, unul dintre cei mai experimentați brokeri de terenuri de pe piață.

Planuri de extindere

Cuyper și Sandu au mai cumpărat în decembrie 2022 un teren cu o suprafață de circa 12.000 de metri pătrați amplasat lângă Parcul Teilor din Sectorul 3.

Ei așteaptă acum autorizația de construire pentru a demara în acest loc dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 400 de apartamente, o investiție calculată la circa 27 milioane euro și anunțată în premieră de Profit.ro. Media City a terminat în această zonă proiectul Titan Apartments, cu 160 de unități locative, vândute aproape integral.

Media City a mai finalizat, recent, și ansamblul Paladin Residence din Corbeanca, un ansamblu cu 160 de case individuale și duplex. A finalizat etapa întâi a ansamblului Ghica Apartments din Sectorul 2, cu 108 apartamente, și așteaptă autorizația de construire pentru faza a doua, cu 135 de unități.

Andrei Sandu mai este asociat cu dezvoltatorul orădean Prima Development Group în proiectul Alizee Residence din Sisești, unde este în curs de autorizare un proiect cu circa 1.000 de apartamente.

EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath

Familia De Cuyper, prin frații Peter și Dirk De Cuyper, a fost propulsată în rândul celor mai bogați belgieni după ce a încasat 282 de milioane de euro din vânzarea producătorului de sticle din plastic și preforme Resilux, care are o fabrică și în localitatea Dascălu din nordul Bucureștiului.

Producătorul belgian Resilux a fost cumpărat anul trecut de fondul de investiții Quva, al familiei lui Pascal Vanhalst, într-o tranzacție care a evaluat compania la 471 de milioane de euro. În urma tranzacției, Resilux a fost delistată de la Bursa Euronext din Bruxelles.

Familia De Cuyper, care a fondat Resilux și care deținea circa 57% din companie, a ajuns după această tranzacție pe locul 99 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen.

Familia De Cuyper continuă să facă parte din consiliul de administrație al Resilux.

Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

În 2017, familia De Cuyper a ratat vânzarea Resilux către fondul american Bain Capital, care a oferit 386 de milioane de euro pe companie, din cauza unor piedici puse de consiliul concurenței din Germania.

Resilux, fondată în 1994, are fabrici în Belgia, Spania, Elveția, Grecia, Rusia, Ungaria, Serbia, România și SUA.

Soldul investițiilor străine directe realizate de belgieni în România era de peste 2,6 miliarde de euro la finalul anului 2022, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 2 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Hagag a semnat o înțelegere cu antrenorul Cosmin Olăroiu. Profit de până la 19 milioane euro CITEȘTE ȘI Hagag a semnat o înțelegere cu antrenorul Cosmin Olăroiu. Profit de până la 19 milioane euro

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
peter de cuyper
andrei sandu
media city
resilux