EXCLUSIV FOTO Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, scos, din nou, la licitație. Lichidatorul: Interesul se menține crescut pentru acest activ

EXCLUSIV FOTO Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, scos, din nou, la licitație. Lichidatorul: Interesul se menține crescut pentru acest activ
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 nov 2021

Terenul fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro, a reintrat în procedura de vânzare, după două licitații eșuate și contestate în justiție. CITR adună oferte și spune că interesul pentru acest activ se menține crescut, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Prrofit Insider

CITR Filiala Ilfov, administratorul judiciar al Interagro, care deține fosta fabrică Tutunul Românesc, a reinițiat procedura de vânzare a terenului de 6,2 hectare aflat în inima noului pol de dezvoltare imobiliară Orhideea-Grozăvești din vestul Bucureștiului. Proprietatea este evaluată la 33,59 milioane euro, fără TVA.

Ionuț Șandor, partener în cadrul CITR, a declarat, pentru Profit.ro, că, deși numărul de oferte primite până acum pentru această proprietate este confidențial, poate spune că „a există mereu un interes crescut în piață pentru acest activ, interes care se menține“.

El mai spune că încă nu a fost stabilit termenul pentru organizarea unei noi licitații. CITR primește oferte până astăzi, 25 noiembrie.

Ultimele două licitații au fost contestate în justiție de compania Tabogo Property, controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, și aflată pe lista creditorilor Interagro, proces despre care Profit.ro a scris pe larg. De altfel, Tabogo Property a contestat și noile măsuri ale CITR de repunere în vânzare a terenului.

„Orice procedură de valorificare ce nu este suspendată de instanță poate să aibă loc. Atunci când procedura nu este suspendată, organizarea unei licitații este o decizie care ține de strategia de valorificare a activului“, explică Ionuț Șandor fundamentul deciziei de reinițiere a procedurii de vânzare.

EXCLUSIV Proprietarul Rădăcini Motors vinde o parte din platforma UTREC Chitila către Kaufland, iar pe restul ridică un parc de retail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul Rădăcini Motors vinde o parte din platforma UTREC Chitila către Kaufland, iar pe restul ridică un parc de retail

De la ultima licitație, din 15 mai 2020, Interagro și Ioan Niculae au fost condamnați pentru evaziune fiscală. În februarie 2021 Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Direcția Națională Anticorupție a instituit sechestru și asupra terenului Interagro din Grozăvești, procedură evidențiată și în cartea funciară a imobilului. De asemenea, în mai 2021, Interagro și-a pierdut codul TVA, ceea ce înseamnă că orice cumpărător interesat de teren trebuie să achite o taxă de 19%.

„Credem că, în următorii 2 ani, vom câștiga una sau ambele contestații, care sunt în instanță, și vom fi declarați câștigătorii licitațiilor desfășurate în 2020. Avem banii pentru a plăti prețul licitației, de 33,5 milioane de euro“, a declarat, pentru Profit.ro, Michael Topolinski, proprietarul indirect al Tabogo Property.


Terenul fostei fabrici de țigarete este grevat și de o ipotecă imobiliară în favoarea creditorului First Bank România (fostă Piraeus Bank România). Banca este înscrisă la masa credală cu 222.816.888,6 lei, iar în programul de plăți are o creanță de 162.734.230 lei.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fondatorul Interagro, intenționa să construiască pe terenul fostei fabrici un complex care includea trei turnuri de birouri cu 36, 30 și 14 etaje, locuințe, un hotel și un spital privat.

Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de CA Immo) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.

Cine este principalul cumpărător interesat

În 2019, Michael Topolinski a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, preț la care a devinit cea mai mare tranzacție cu teren a anului.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren agricol a anului. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, cel mai mare trader român de cereale, cumpără teren de la directorul APIA Dolj. Topul celor mai scumpe parcele vândute CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren agricol a anului. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, cel mai mare trader român de cereale, cumpără teren de la directorul APIA Dolj. Topul celor mai scumpe parcele vândute

El s-a mutat în România în 2006. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank. Totuși, numele său este asociat cu cele trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro, și ulterior a vândut terenul către NEPI, care a dezvolat aici Vulcan Value Centre.

În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi. Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutunul romanesc
interagro
ioan niculae
michael topolinski
citr