EXCLUSIV Familia Monceanu își lichidează afacerile în insolvență

EXCLUSIV Familia Monceanu își lichidează afacerile în insolvență
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 30 iun 2021

Familia Monceanu pregătește lichidarea activelor fabricii de construcții metalice Nimb Pipera, intrată în insolvență odată cu principala afacere a familiei, fabrica de membrane naturale pentru mezeluri Inorogul Impex. S-au evaluat activele în vederea stabilirii prețului de pornire al licitației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

UPDATE 18 august ora 13:50: Precizăm că în varianta inițială a articolului s-a precizat că George Monceanu este implicat în afacerile familie Monceanu, însă acesta s-a retras în 2017.

„S-au întocmit rapoartele de evaluare în vederea depunerii unui plan de reorganizare. Cel mai probabil, o să se propună vânzarea terenului din Pantelimon prin planul de reorganizare, deoarece sunt datorii mari. Prin luna septembrie a acestui an trebuie depus planul. Nimb Pipera mai are la Filipeștii de Pădure niște terenuri arabile pe lângă fabrica Inorogul Impex. Nimb Pipera mai desfășoară doar activitate de închiriere a spațiilor disponibile pe platforma din Pantelimon“, a declarat, pentru Profit.ro, Cristian Cîrmaciu, managing partner Aktiv Lex Insolvență, administratorul judiciar al companiei.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

În urma evaluării s-a stabilit că proprietatea industrială, ce ocupă un teren de circa 9.300 de metri pătrați de pe Șoseaua Vergului nr. 8, din cartierul bucureștean Pantelimon, are o valoare de piață de 3,3 milioane euro, din care doar valoarea terenului este de 2,5 milioane euro. Proprietățile pe care Nimb Pipera le mai deține în Filipeștii de Pădure sunt evaluate la circa 650.000 de euro. Valorile vor fi utilizate ca preț de pornire la licitație.

Firma Nimb Pipera este moștenitoarea Trustul de Instalații și Montaj București, specializată în construcții metalice. Emil Monceanu, tatăl cunoscutului cântăreț George Monceanu, deține 98,58% din firmă, potrivit datelor furnizate de termene.ro.

EXCLUSIV Fostul ministru Radu Berceanu intră în afacerea unuia dintre cei mai mari fermieri din Oltenia. A fost semnată singura tranzacție majoră cu teren agricol a acestui an. Topul celor mai mari afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul ministru Radu Berceanu intră în afacerea unuia dintre cei mai mari fermieri din Oltenia. A fost semnată singura tranzacție majoră cu teren agricol a acestui an. Topul celor mai mari afaceri

În vara anului trecut, compania a primit de la Primăria Sectorului 2 un certificat de urbanism necesar inițierii unui Plan Urbanistic Zonal pentru construcția unui ansamblu rezidențial pe terenul din Pantelimon. Această fostă zonă industrială este tot mai activă din punct de vedere imobiliar. Israelienii de la Shikun & Binui dezvoltă pe terenul fostei fabrici de sticlă Stiteh circa 800 de apartamente; o companie a SIF Banat-Crișana a intrat în procesul de vânzare a terenului de circa 3 hectare al fostei fabrici Filan către retailerii Kaufland și Lidl; tot Kaufland va construi un hipermarket pe Bulevardul Basarabia, nr. 250, pe un teren al lui Mihai Lucian Palaz, iar OMV Petrom a scos la vânzare un teren de 3,5 hectare lângă hipermarketul Cora.

Nimb Pipera a intrat în insolvență în decembrie 2019, cu datorii de peste 19 milioane de lei, în principal către Unicredit Bank, care a acordat în 2010 un credit fabricii Inorogul Impex, garantat cu o ipotecă pe terenul de pe șoseaua Vergului. În tabelul definitiv al creanțelor, Unicredit a fost acceptat drept creditor garantat cu o creanță în valoare de 15,7 milioane lei.

Un audit intern realizat în cadrul Nimb Pipera a descoperit că, în 2014-2015, o parte dintre angajați ar fi sustras fonduri bănești. Pierderile financiare, „neregulile efectuate de angajații societății Nimb Pipera SA, care ulterior și-au dat demisia, dar și liniile de credit în care SC Nimb Pipera are calitatea de fidejusor, la Banca Unicredit, au condus la pierderea clienților importanți, incapacitatea de plată la timp a ratelor bancare și, implicit, blocarea activității societății“, se arată într-un raport al primului administrator judiciar al companiei.

Videoconferința Profit.ro - Piața imobiliară în criză. Apartamentele se scumpesc cu 10% în 2021, angajații revin la birou în sistem hibrid din toamnă, iar retailerii închiși în pandemie mai au de așteptat după banii de la stat CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Piața imobiliară în criză. Apartamentele se scumpesc cu 10% în 2021, angajații revin la birou în sistem hibrid din toamnă, iar retailerii închiși în pandemie mai au de așteptat după banii de la stat

Inorogul Impex, deținută integral de Emil Monceanu, a intrat în insolvență tot în decembrie 2019 și urmează aceiași pași. În acest caz, au fost angajați evaluatorii NAI România pentru a stabili valoarea terenurilor și a echipamentelor deținute de Inorogul Impex în Filipeștii de Pădure și pe Șoseaua Vergului din București.

Compania are datorii de 45 milioane de lei, din care circa 19 milioane de lei provin din împrumutul Unicredit garantat cu terenul din Șoseaua Vergului. 

Pe terenul din Șoseaua Vergului sunt și studiourile Ino Music ale formației Body & Soul, al cărui membru este George Monceanu.

Formația, un fenomen al anilor `90 cu hituri precum Superfemei, Ne-au topit căldurile sau Băieții știu ce vor, s-a reunit în 2017 pentru a lansa câteva piese noi și a concertat alături de 3 Sud Est și Class la Zilele Sectorului 5 din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
george monceanu
body&soul
inorogul impex
nimb pipera