EXCLUSIV Immofinanz discută vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România. Miliardarul Radovan Vitek lichidează proprietăți evaluate la 2 miliarde de euro

EXCLUSIV Immofinanz discută vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România. Miliardarul Radovan Vitek lichidează proprietăți evaluate la 2 miliarde de euro

Radovan Vitek alături de Iride Business Park

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 feb 2024

Investitorul austriac Immofinanz, parte a CPI Property Group, cel mai important investitor imobiliar din România, a intrat în negocieri exclusive pentru vânzarea parțială a complexului de birouri Iride, de peste drum de stația de metrou Pipera, o tranzacție cu o valoare estimată la circa 90 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acesta este cel mai scump activ din România scos la vânzare de Immofinanz până acum, ca parte a planului acționarului majoritar al grupului, miliardarul ceh Radovan Vitek, de a lichida proprietăți de 2 miliarde de euro cu scopul achitării creditelor cu care a cumpărat Immofinanz și S Immo.

ANUNȚ Decizie a israelienilor de la Plaza Centers și AFI Europe pentru Casa Radio, unde României i se cer despăgubiri de 385 milioane euro. Guvernul a pregătit riposta pentru israelieni CITEȘTE ȘI ANUNȚ Decizie a israelienilor de la Plaza Centers și AFI Europe pentru Casa Radio, unde României i se cer despăgubiri de 385 milioane euro. Guvernul a pregătit riposta pentru israelieni

Investitorul austriac este în negocieri exclusive pentru a vinde clădiri cu o suprafață de aproape 60.000 de metri pătrați din cadrul Iride Business Park și teren aferent acestora, cu o suprafață de 12,7 hectare, care oferă un potențial de a mai dezvolta încă circa 300.000 de metri pătrați de birouri, plus 1.028 de locuri de parcare amenajate, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Valoarea tranzacției este estimată la 90 de milioane de euro.

Surse Profit.ro îl indică drept cumpărător implicat în negocieri pe omul de afaceri Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de motorină din România, și al dezvoltatorului imobiliar Akcent Development, care a construit până acum circa 15.000 de apartamente în București.

EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni

Totuși, Alin Niculae a transmis Profit.ro faptul că, momentan, nu este interesat de alte investiții pe piața imobiliară.

Întregul complex Iride cuprinde clădiri de birouri cu o suprafață de peste 83.000 de metri pătrați. Grupul medical Provita a anunțat că va deschide în cadrul complexului un spital multidisciplinar cu o suprafață de circa 25.000 de metri pătrați, închiriați pe o perioadă de 25 de ani de la Immofinanz. Tranzacția de vânzare a clădirilor Iride exclude spațiul dedicat spitalului, potrivit surselor Profit.ro.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre tranzacția în lucru, reprezentanții Immofinanz nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine

Immofinanz a început în 2014 extinderea parcului de afaceri Iride. A fost dezvoltată o clădire nouă de birouri, sub brandul myhive, denumită Metroffice, iar în 2019 a începe renovarea anumitor clădiri vechi, rezultând myhive Iride 19 și 20. Nici clădirea Metroffice nu este inclusă în pachetul aflat la vânzare, conform surselor citate.

Anul trecut, Immofinanz a vândut dezvoltatorului imobiliar One United Properties un teren de circa 9.300 de metri pătrați, destinat extinderilor viitoare ale Iride Park. Pe acest teren, One United Properties va construi o clădire de birouri de 20.000 de metri pătrați ce va găzdui sediul Infineon.

Iride este primul parc de afaceri din București și unul dintre cele mai mari din țară. El a fost realizat prin renovarea fostelor hale și clădiri administrative ale întreprinderii de cinescoape ROCIN. (Puteți viziona la finalul articolului imagini de arhivă cu vechea platformă industrială)

Immofinanz deține 8 proprietăți de biouri în România, evaluate la 243 de milioane de euro și cu o suprafață închiriabilă de 168.888 de metri pătrați.

EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath

Complexul Iride nu este singura proprietate din România scoasă la vânzare de Immofinanz ca parte din planul acționarului majoritar. La vânzare a fost scoasă și clădirea de birouri Global Business Center - fostul sediu IBM din vestul Bucureștiului, evaluată la circa 20 de milioane de euro, dar și Băneasa Airport Tower, evaluată la circa 10 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Pentru a finanța achiziția grupurilor austriece Immofinanz și S Immo, care dețin proprietăți românești de peste 1 miliard de euro, compania lui Radovan Vitek a atras credite în valoare de 2,7 miliarde de euro, de la un consorțiu de 10 bănci, care i-au crescut gradul de îndatorare la 49,9%. Planul a fost să acceseze împrumuturile temporar și să le ramburseze printr-o combinație de lichidări de active și emisiune de acțiuni pentru a reduce gradul de îndatorare sub 40%, până la sfârșitul anului 2022. CPI a rambursat peste 900 de milioane de euro până la sfârșitul lunii august 2022 și și-a constituit un portofoliu de proprietăți de vânzare care depășea 2 miliarde de euro la nivel de grup.

Până acum, CPI Property Group a semnat vânzări cu o valoare de 1,5 miliarde de euro din acest portofoliu. Grupul mai are în lucru circa 30 de tranzacții care cuprind birouri, spații de retail, hoteluri, locuințe și terenuri. Valoarea individuală a acestor tranzacții variază între 10 milioane de euro și peste 200 de milioane de euro la nivelul portofoliului internațional al grupului, inclusiv România. 

FOTO CTP pregătește în România un spațiu de depozitare uriaș, cu birouri și magazine CITEȘTE ȘI FOTO CTP pregătește în România un spațiu de depozitare uriaș, cu birouri și magazine

Vitek este acționarul majoritar al CPI Property Group, cu un pachet de acțiuni de peste 86%. Fondurile gestionat de Apollo Global Management dețin mai mult de 5%, pachet care a fost achiziționat pentru 300 de milioane de euro în noiembrie 2021.

Proprietățile companiei erau evaluate la 20,3 miliarde de euro în 30 iunie 2023, în scădere față de 20,9 miliarde de euro, cât erau la sfârșitul anului 2022.

Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

Miliardarul ceh controlează cel mai mare proprietar de birouri din România, al patrulea cel mai mare jucător de pe acest sector și al șaptelea, după cum se poate vedea din infograficul de la finalul articolului.

Radovan Vitek a ajuns să dețină peste 75% din Immofinanz. În plus, el mai are 88,37% din S Immo, care deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La finalul anului 2021, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. Investitorul a mai plătit peste 100 de milioane de euro pe complexul de birouri Expo Business Park din București, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare semnate în 2022.

Alături de fondul german Aroundtown, Radovan Vitek deține și 60,8% din Globalworth, companie cu un portofoliu românesc evaluat la circa 1,5 miliarde de euro și cel mai mare proprietar de spații de birouri din țară.

În total, proprietățile românești reprezintă 8% din portofoliul CPI Property Group, echivalentul a 1,67 miliarde de euro.

EXCLUSIV Immofinanz discută vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România. Miliardarul Radovan Vitek lichidează proprietăți evaluate la 2 miliarde de euro

Radovan Vitek are o avere evaluată de revista americană Forbes la 6,6 miliarde de dolari, ceea ce îl face al cincilea cel mai bogat ceh. Mogolul imobiliar și-a pus baza afacerii sale în anii `90 cu ajutorul cupoanelor de privatizare din Slovacia, după care s-a mutat în Cehia în 1997, unde a preluat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
radovan vitek
iride
immofinanz
cpi property group
alin niculae