EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă

EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă

Turnurile City Gate de la Romexpo

scris 29 iun 2020

Mai mulți jucători de pe piața imobiliară locală au transmis Profit.ro că Globe Trade Centre (GTC), unul dintre cei mai vechi dezvoltatori locali, se pregătește să iasă de pe piața românească, pe care deține proprietăți evaluate la peste 200 milioane euro. Contactați de Profit.ro, reprezentanții GTC spun că nu există o strategie pentru vânzarea activelor din România.

Sursele Profit.ro spun că gigantul american Lone Star a lansat vânzarea tuturor activelor imobiliare deținute de GTC în România cu puțin timp înainte de a vinde pachetul majoritar de acțiuni către Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei. Modificarea de acționariat a fost definitivată recent, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare ale acestui an la nivelul Europei Centrale.

Întrebat de Profit.ro dacă vor să meargă pe direcția trasată de Lone Star, reprezentantul Optima Investment, Gyöngyi Bujdosó, a declarat că „suntem mulțumiți de strategia GTC din trecut. Altfel, nu suntem în postura de a comenta zvonuri cu privire la operațiunile GTC“.

Małgorzata Czaplicka, director de relații cu investitorii în cadrul GTC, a transmis Profit.ro că „nu există nicio strategie de a vinde activele din România“. Trebuie menționat faptul că GTC este listată la Bursa de Valori din Varșovia, iar astfel de eventuale informații trebuie prezentate inițial acționarilor, nu anunțate în presă.

Valoarea activelor imobiliare generatoare de venituri deținute de GTC în România este de 190 milioane de euro și reprezintă 10% din întregul portofoliu al companiei, la care se adaugă terenurile pentru construcții cu o valoare totală de 15,2 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Cel mai valoros activ din România și unul dintre cele mai valoroase la nivel de grup, este complexul City Gate din fața Romexpo, evaluat la 142 milioane euro. Găsirea unui potențial cumpărător va fi dificilă, spun sursele Profit.ro, în contextul în care aproape jumătate din suprafața închiriabilă de 48.000 de metri pătrați a complexului ar urma să rămână goală dacă se mută, conform promisiunilor, Microsoft în Campus 6, Telekom în clădirea Tandem și Roche în Ana Tower. Momentan, gradul de ocupare al celor două turnuri este de 95%, iar chiria medie lunară practicată este de 19,2 euro/metru pătrat.

EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență

Sub acționariatul Lone Star, GTC a investit 51,5 milioane euro în achiziția de clădiri de birouri mai vechi din București, ceea ce îngreunează suplimentar o vânzare la pachet cu City Gate, spune o altă sursă Profit.ro. GTC a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza și Premium Point, din apropierea Pieței Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preț de 32 milioane euro. Investitorul a mai cumpărat și clădirea Cascade Office Building de la Adval Properties (administratorii averii imobiliare a lui Dinu Patriciu) pentru 9 milioane euro. Cele 5 proprietăți funcționale ale companiei au o suprafață de 67.000 de metri pătrați.

GTC mai pregătește construcția unui complex de birouri, în apropiere de City Gate, cu o suprafață comercială de circa 50.000 metri pătrați, care prespune un cost de dezvoltare de aproape 130 milioane de euro. Sursele Profit.ro spun că acest proiect se adaugă portofoliului de vânzare, sub formă de teren. Calculele GTC arătau că acest complex ar genera un venit anual din închiriere de 10 milioane de euro, la un randament de dezvoltare de 7,8%.

GTC a fost preluată în 2013 de fondul american Lone Star, care a impus vânzarea tuturor activelor neperformante. Astfel, rețeaua de patru malluri Galleria din Arad, Piatra Neamț, Suceava și Buzău, plus două terenui destinate construcției de malluri Galleria în Bistrița și București au fost vândute cu circa 25 milioane euro, marcând pierderi de zeci de milioane de euro.

EXCLUSIV Fundația Onassis, după achiziția sediului Coca-Cola: Continuăm investițiile motivați de perspectivele economiei românești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fundația Onassis, după achiziția sediului Coca-Cola: Continuăm investițiile motivați de perspectivele economiei românești

Acum, Optima se așteaptă ca achiziția GTC nu doar să crească randamentul activelor administrate de companie, dar să facă și portofoliul său mai rezistent la crize. „Această diversificare și scădere a riscului este și mai critică, având în vedere evenimentele globale din ultimele luni“, transmit reprezentanții fondului.

La sfârșitul anului trecut, valoarea activelor administrate de Optima se ridica la circa 774 milioane de euro, din care peste 180 de milioane de euro erau investiți în imobiliare.

GTC este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din România. Compania a construit primele clădiri moderne de birouri din București, respectiv America House și Europe House, City Gate, mallurile Galleria Arad, Piatra Neamț, Suceva și Buzău, și ansamblurile rezidențiale Rose Garden și Felicity din București.

Stocul de proprietăți de birouri scoase la vânzare devine tot mai mare cu companii precum NEPI Rockcastle, Skanska, Portland Trust, Atenor, River Invest, Revetas și, mai nou, GTC, în căutare de cumpărători pentru clădirile lor. De cealaltă parte, numărul cumpărătorilor care dispun de lichiditățile necesare s-a redus vizibil în ultimele luni, cu retragerea AFI Europe din tranzacția cu NEPI Rockcastle, a S Immo din tranzacția cu Skanska sau a Morgan Stanley și Shikun & Binui din tranzacția cu Atenor.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
globe trade centre
gtc
optima investment
lone star