EXCLUSIV Ministerul Finanțelor: României îi sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa în care a fost condamnat Puiu Popoviciu

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor: României îi sunt cerute la Washington despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari pentru sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa în care a fost condamnat Puiu Popoviciu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 oct 2018

Cele două firme înregistrate în Cipru care dețin participații la mai multe companii prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu derulează proiecte imobiliare și care, după cum a relatat Profit.ro în august, au înregistrat o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru, cer statului român despăgubiri de "cel puțin" 200 milioane dolari în această speță, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VIDEO&FOTO Anvelopele de iarnă Continental, rezultate de Top în cele mai complete teste europene de specialitate CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Anvelopele de iarnă Continental, rezultate de Top în cele mai complete teste europene de specialitate

Drept pârâți în plângerea depusă în august de cele două offshore-uri cipriote, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd., figurează președintele României, premierul, ministrul Justiției și cel al Finanțelor. Reclamantele sunt reprezentate de doi avocați britanici, precum și de biroul din Londra al casei americane de avocatură Shearman & Sterling, una dintre cele mai mari din lume. De cealaltă parte, statul român a angajat și el o firmă americană de renume, Hunton Andrews Kurth din Washington, precum și două societăți românești, respectiv Toader și Asociații și Cobuz și Asociații.

"Cererea societăților își are temeiul în Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, ratificat prin Legea nr.30/1993. Acestea susțin faptul că Guvernul, organele de urmărire penală și instanțele judecătorești din România le-au prejudiciat investițiile prin afectarea activelor societăților române la care primele dețin acțiuni, în principal drepturile acestora asupra unor imobile din zona Băneasa. Sunt reclamate acțiunile Direcției Naționale Anticorupție în cadrul unui dosar penal în care a fost cercetat transferul unor drepturi asupra unui teren din zona Băneasa de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și care  s-a finalizat cu condamnarea, printre alții, a lui Alecu Ioan Niculae și Popoviciu Gabriel Aurel", a transmis, la solicitarea Profit.ro, ministerul, care gestionează toate procedurile de arbitraj internațional în care este implicată România.

Potrivit sursei citate, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd. consideră netemeinic sechestrul instituit asupra bunurilor societăților române aflate într-un parteneriat cu USAMV, societăți la care societățile cipriote dețin acțiuni.

"Investitorii susțin că România a încălcat tratatul mai sus menționat prin acțiuni de intervenție arbitrară și discriminatorie din partea organelor de cercetare penală, instanțelor de judecată și Ministerului Finanțelor Publice, care susține dreptul statului asupra terenului, aceste acțiuni reprezentând încălcări ale obligației de a acorda tratament just, echitabil și nediscriminatoriu investitorilor, a obligației de a asigura investitorilor accesul la justiție consacrate în tratat, precum și a obligației de a nu expropria investițiile în mod injust", se mai arată în răspunsul remis Profit.ro de către MFP.

Studiu PwC: Creșterea salarială medie din anumite sectoare din mediul privat a fost de 6,4% în 2018 și va încetini la 4,6% anul următor CITEȘTE ȘI Studiu PwC: Creșterea salarială medie din anumite sectoare din mediul privat a fost de 6,4% în 2018 și va încetini la 4,6% anul următor

Ministerul mai spune că reclamanții susțin că au fost prejudiciați prin imposibilitatea de a-și valorifica dreptul de proprietate asupra investițiilor, acțiunile instituțiilor publice din România având ca efect exproprierea indirectă a investițiilor lor și ignorarea titlului pe care îl dețin asupra terenului din Băneasa.

"Societățile cipriote cer despăgubiri în valoare de cel puțin 200 milioane dolari", precizează MFP.

Anul trecut, România a adoptat o lege prin care toate acordurile bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de statul român cu țări membre UE, inclusiv cel cu Ciprul, își încetează valabilitatea prin acordul părților sau sunt denunțate, ca urmare a incompatibilității lor cu legislația UE. Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în martie 2018 că prevederile acestor tratate încalcă normele UE pentru că permit unor tribunale arbitrale internaționale precum ICSID să interpreteze legislația UE în litigii dintre investitori și state membre fără ca deciziile acestor structuri de arbitraj să poată fi contestate în instanțe de judecată din UE, ceea ce subminează calitatea CJUE de instanță supremă în ceea ce privește legislația Uniunii.

PEN America l-a dat în judecată pe Trump pentru atacurile la adresa presei și încălcarea Primului Amendament CITEȘTE ȘI PEN America l-a dat în judecată pe Trump pentru atacurile la adresa presei și încălcarea Primului Amendament

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și se află în prezent la Londra.

Bladon Enterprises Ltd. controlează, printre altele, firma Belvedere Development, dezvoltatorul proiectului Belvedere Residences din zona Aviației. Firma cipriotă deține o participație și la compania Meteor Investiții Imobiliare, acționarul majoritar al Metav București, care administrează parcul industrial omonim din Capitală. Cealaltă firmă cipriotă reclamantă, Germen Properties Ltd., deține acțiuni la firme precum Comaliment, Herăstrău SA sau ASD Miorița.

După cum a relatat Profit.ro la acel moment, Puiu Popoviciu se pregătea încă de anul trecut pentru eventualitatea pierderii, de către firma Băneasa Investments, pe care o controlează indirect, a terenului pus ca aport la capitalul companiei de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și pe care au fost construite mall-ul Băneasa, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și imobiliare, dar și sediul Ambasadei SUA, în procesul civil de recuperare a prejudiciilor din dosarul în care a fost condamnat omul de afaceri. Acesta se află în continuare pe rol.

Afacerile Pet Star, compania care deține cea mai mare fabrică de producție de preforme PET din regiunea balcanică, în creștere CITEȘTE ȘI Afacerile Pet Star, compania care deține cea mai mare fabrică de producție de preforme PET din regiunea balcanică, în creștere

În 2017, Guvernul menționa, în nota de fundamentare a unui HG privind exproprierile necesare pentru realizarea liniei de metrou București Otopeni, că pe o suprafață de cel puțin 60.000 mp de teren aparținând firmei Băneasa Investments, din care o bună parte aflată chiar în interiorul complexului comercial Băneasa, a fost instituit sechestru asigurător.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV. Întrucât nu s-a prezentat la Poliție și nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internațională.

El a fost reținut la Londra în 14 august 2017, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliția londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către polițiștii români, după ce aceștia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secția de poliție din Londra.

Decizie: Distribuitorii de energie nu vor mai putea taxa primăriile pentru semafoarele, semnele rutiere și camerele de supraveghere instalate pe stâlpii de electricitate. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Decizie: Distribuitorii de energie nu vor mai putea taxa primăriile pentru semafoarele, semnele rutiere și camerele de supraveghere instalate pe stâlpii de electricitate. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum

În 17 august anul trecut, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că magistrații Curții de Apel București au trimis autorităților judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate și vor decide în consecință.

Puiu Popoviciu este reprezentat inclusiv de către Louis Freeh, fost șef al FBI, care în 9 august 2017 a transmis un comunicat de presă în care se declara "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

În august 2018, Freeh a declarat pentru publicația americană Forbes că pentru România ar fi necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, cum ar fi "facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale", referința fiind la protocoalele încheiate de parchete și ÎCCJ cu SRI.

Uber introduce un “Kit de instrumente pentru siguranță” pentru pasageri, șoferi și curieri, precum butonul pentru 112 și “contacte de încredere” CITEȘTE ȘI Uber introduce un “Kit de instrumente pentru siguranță” pentru pasageri, șoferi și curieri, precum butonul pentru 112 și “contacte de încredere”

În mai anul acesta, magistrații Curții de Apel București au admis cererea avocaților lui Puiu Popoviciu de a trimite către DNA o adresă prin care sunt solicitate lămuriri privind implicarea SRI în dosarul Ferma Băneasa.

Printre spețele arbitrale de la ICSID în care statul român are calitatea de pârât se numără și cea demarată în 2016 la solicitarea Nova Group Investments BV, holdingul înregistrat în Olanda al lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, decedat în 2017. În acel moment, Dan Adamescu executa o pedeapsă cu închisoarea după ce fusese condamnat pentru mituirea unor judecători, fiind cercetat și în alte dosare penale.

Nova Group Investments BV a acuzat autoritățile românești că i-au distrus deliberat afacerile, prin procedurile judiciare declanșate împotriva acționarilor grupului, care ar fi fost motivate politic.

Curtea de Apel București a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. În baza acestui mandat, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, a fost inițiată procedura de predare a acestuia. Ulterior, la finalul lunii martie 2018, DNA anunța că Alexander Adamescu a fost arestat preventiv la Londra după ce, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, avocatul său a prezentat în instanță un document neasumat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu
dosarul ferma baneasa
oug legile justitiei
icsid
despagubiri
dna
sechestru dna
terenuri baneasa
mfp
alexander adamescu
protocoale sri parchet
baneasa investments
bladon enterprises