EXCLUSIV Puiu Popoviciu a dat în judecată statul român la Tribunalul internațional din Washington. Prin una din cele mai mari case de avocatură din lume sunt reclamați președintele, premierul, miniștri

EXCLUSIV Puiu Popoviciu a dat în judecată statul român la Tribunalul internațional din Washington. Prin una din cele mai mari case de avocatură din lume sunt reclamați președintele, premierul, miniștri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 aug 2018

Două firme înregistrate în Cipru și care dețin participații la mai multe companii prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu derulează proiecte imobiliare au înregistrat o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru în 1991.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Drept pârâți în plângerea depusă de cele două offshore-uri cipriote, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd., figurează președintele României, premierul, ministrul Justiției și cel al Finanțelor. Reclamantele sunt reprezentate de doi avocați britanici, precum și de biroul din Londra al casei americane de avocatură Shearman & Sterling, una dintre cele mai mari din lume. 

Ministerul Finanțelor, care gestionează procedurile de arbitraj internațional în care este implicată România, nu a răspuns solicitării de informații a Profit.ro până în momentul publicării acestui material. Reprezentanții celor două firme reclamante nu au putut fi contactați.

Paul Stănescu: Fotbalul ar trebui să fie un serviciu public, ca apa și canalul. Vom investi 100 de milioane în fotbal în următoarea perioadă CITEȘTE ȘI Paul Stănescu: Fotbalul ar trebui să fie un serviciu public, ca apa și canalul. Vom investi 100 de milioane în fotbal în următoarea perioadă

Anul trecut, România a adoptat o lege prin care toate acordurile bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de statul român cu țări membre UE, inclusiv cel cu Ciprul, își încetează valabilitatea prin acordul părților sau sunt denunțate, ca urmare a incompatibilității lor cu legislația UE. Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în martie 2018 că prevederile acestor tratate încalcă normele UE pentru că permit unor tribunale arbitrale internaționale precum ICSID să interpreteze legislația UE în litigii dintre investitori și state membre fără ca deciziile acestor structuri de arbitraj să poată fi contestate în instanțe de judecată din UE, ceea ce subminează calitatea CJUE de instanță supremă în ceea ce privește legislația Uniunii. 

Potrivit unor surse la curent cu speța, obiectul plângerii împotriva României depuse la ICSID de cele două firme înregistrate în Cipru l-ar constitui sechestrele instituite de procurorii români pe mai multe active imobiliare ale unor companii controlate de Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd. Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și se află în prezent la Londra.

Bladon Enterprises Ltd. controlează, de exemplu, firma Belvedere Development, dezvoltatorul proiectului Belvedere Residences din zona Aviației. Firma cipriotă deține o participație și la compania Meteor Investiții Imobiliare, acționarul majoritar al Metav București, care administrează parcul industrial omonim din Capitală. Germen Properties Ltd. deține acțiuni la firme precum Comaliment, Herăstrău SA sau ASD Miorița. 

Companiile aeriene măresc durata estimată a zborurilor pentru a evita acordarea de despăgubiri CITEȘTE ȘI Companiile aeriene măresc durata estimată a zborurilor pentru a evita acordarea de despăgubiri

După cum a relatat Profit.ro la acel moment, Puiu Popoviciu se pregătea încă de anul trecut pentru eventualitatea pierderii, de către firma Băneasa Investments, pe care o controlează indirect, a terenului pus ca aport la capitalul companiei de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și pe care au fost construite mall-ul Băneasa, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și imobiliare, dar și sediul Ambasadei SUA, în procesul civil de recuperare a prejudiciilor din dosarul în care a fost condamnat omul de afaceri. Acesta se află în continuare pe rol.

În 2017, Guvernul menționa, în nota de fundamentare a unui HG privind exproprierile necesare pentru realizarea liniei de metrou București Otopeni, că pe o suprafață de cel puțin 60.000 mp de teren aparținând firmei Băneasa Investments, din care o bună parte aflată chiar în interiorul complexului comercial Băneasa, a fost instituit sechestru asigurător.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV. Întrucât nu s-a prezentat la Poliție și nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internațională.

Ministerul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Ministerul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna viitoare

El a fost reținut la Londra în 14 august 2017, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliția londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către polițiștii români, după ce aceștia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secția de poliție din Londra.

În 17 august anul trecut, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că magistrații Curții de Apel București au trimis autorităților judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate și vor decide în consecință.

Puiu Popoviciu este reprezentat inclusiv de către Louis Freeh, fost șef al FBI, care în 9 august 2017 a transmis un comunicat de presă în care se declara "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

Recent, luna aceasta, Freeh a declarat pentru publicația americană Forbes că pentru România ar fi necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, cum ar fi "facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale", referința fiind la protocoalele încheiate de parchete și ÎCCJ cu SRI.

EXCLUSIV Finanțele pregătesc modificări pentru a aplica Legea prevenirii firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Firmele scapă de amenzi de până la 20.000 lei și suspendarea activității CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele pregătesc modificări pentru a aplica Legea prevenirii firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Firmele scapă de amenzi de până la 20.000 lei și suspendarea activității

În mai anul acesta, magistrații Curții de Apel București au admis cererea avocaților lui Puiu Popoviciu de a trimite către DNA o adresă prin care sunt solicitate lămuriri privind implicarea SRI în dosarul Ferma Băneasa.

Printre spețele arbitrale de la ICSID în care statul român are calitatea de pârât se numără și cea demarată în 2016 la solicitarea Nova Group Investments BV, holdingul înregistrat în Olanda al lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, decedat în 2017. În acel moment, Dan Adamescu executa o pedeapsă cu închisoarea după ce fusese condamnat pentru mituirea unor judecători, fiind cercetat și în alte dosare penale.

Nova Group Investments BV a acuzat autoritățile românești că i-au distrus deliberat afacerile, prin procedurile judiciare declanșate împotriva acționarilor grupului, care ar fi fost motivate politic.

Curtea de Apel București a emis pe 6 iunie 2016 un mandat european de arestare pentru Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. În baza acestui mandat, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, a fost inițiată procedura de predare a acestuia. Ulterior, la finalul lunii martie 2018, DNA anunța că Alexander Adamescu a fost arestat preventiv la Londra după ce, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, avocatul său a prezentat în instanță un document neasumat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu
gabriel popoviciu
louis freeh
fbi
protocoale sri
baneasa investments
dosarul ferma baneasa
extradare puiu popoviciu londra
belvedere residences
metav bucuresti