EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice

EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 iun 2023

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a atacat în instanță Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice, cu scopul anulării unor autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie - noiembrie 2022, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În noiembrie anul trecut, Nicușor Dan a înaintat Primăriei Sectorului 2 o plângere prealabilă prin care solicita revocarea unui număr de 38 de autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie – noiembrie 2022.

Motivația acestei plângeri este dată de faptul că aceste autorizații ar fi fost emise în baza documentației de urbanism PUZ Sector 2, ale cărei efecte juridice au fost suspendate în perioada februarie 2022 – februarie 2023.

EXCLUSIV Fostul bancher de top Dominic Bruynseels și-a vândut magazinele din Oradea, închiriate de Mega Image, familiei Iepure și medicilor Cristian Pop și Daniel Angelescu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul bancher de top Dominic Bruynseels și-a vândut magazinele din Oradea, închiriate de Mega Image, familiei Iepure și medicilor Cristian Pop și Daniel Angelescu

Această notificare s-a transformat în 38 de dosare înaintate Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului București prin care primarul general cere anularea autorizațiilor de construire.

Printre beneficiarii acestor autorizații sunt nume importante de pe piața imobiliară, precum dezvoltatorul spaniol Gran Via; Lion Capital (fost SIF Banat-Crișana) – care are autorizație pentru dezvoltarea unor magazine Kaufland, Lidl și Hornbach în locul fostei fabrici Helitube din Colentina și a fostei fabrici Filan, ambele din Sector 2; One United Properties, care a obținut autorizația de construire pentru peste 600 de apartamente ce ar trebui ridicate în cadrul One Lake Club, pe un teren cumpărat de la Ion Țiriac amplasat pe malul Lacului Tei, și pentru One High District, care va avea alte 786 de apartamente ce ar trebui construite pe un teren cumpărat de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea; grupul israelian Longbridge, care a fost autorizat să dezvolte peste 1.000 de apartamente pe un teren din Sectorul 2 deținut anterior de fostul primar George Pădure; sau omul de afaceri Andrei Ceaușescuautorizat să construiască un ansamblu cu 600 de apartamente în zona Fabrica de Glucoză din Sectorul 2.

EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, intră în liga mare a dezvoltatorilor imobiliari cu un nou proiect, pe un teren de la Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, intră în liga mare a dezvoltatorilor imobiliari cu un nou proiect, pe un teren de la Becali

Lor li se adaugă alți investitori imobiliari mai mici, dar și persoane fizice.

În luna mai a acestui an, primarul general a mai înaintat Primăriei Sectorului 2 o plângere prealabilă prin care solicită revocarea unui număr de 397 de autorizații de construire și desființare emise în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, potrivit unui document obținut atunci de Profit.ro.

Sursele Profit.ro din piața imobiliară spun că și această plângere se va transforma în deschiderea unor dosare în instanță după modelul pus acum în practică.

UPDATE 21:30
„Nicușor Dan nu are calitate să ceară anularea autorizațiilor de construire conform legislației în vigoare. Conform legii, în afară de prefect, autorizația poate fi atacată de o persoană cu un interes legitim, dacă prin construire îi sunt lezate drepturile, îi produce pagube. Ori nu este cazul. El nu face altceva decât să blocheze piața imobiliară, să ducă spre faliment firme, pentru că nu va câștiga. Dar existând procese pe rol - vor fi probabil aproximativ 500 în Sectorul 2, finanțările se blochează. De ce logistică are nevoie Sectorul 2 pentru 500 procese? Și un alt aspect ciudat. De ce doar la Sectorul 2? Și Sectoarele 3 și 4 au emis acte în baza PUZ-urilor suspendate“, a declarat, pentru Profit.ro, Antoanela Comșa, directorul general al Granvia România. 

Ea mai spune că sunt clienți ai investitorilor imobiliari vizați de procese care au încasat avansuri pentru apartamentele ce ar trebui construite și se întreabă retoric ce se va întâmpla cu banii acestora și dacă vor rămâne blocați până când instanțele vor rezolva sutele de procese intentate. 

Contactată de Profit.ro pentru un punct de vedere pe acest subiect, Primăria Sectorului 2 nu a răspuns până în acest moment.

Trebuie menționat că dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle a obținut în instanță încetarea suspendării PUZ-ului Sectorului 2 în februarie 2023.

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat săptămâna trecută că Tribunalul București a dispus anularea Planului Urbanisti Zonal (PUZ) Sector 2, fiind al cincilea anulat de către instanță. Edilul a adăugat că acel PUZ Sector 2 a însemnat „dispariția a zeci de hectare de spațiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nicusor dan
autorizatii