EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."

EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 13 iun 2023

Construcții Erbașu, unul dintre cei mai mari constructori români, deținut de antreprenorul Cristian Erbașu, și-a înființat o firmă specializată în recrutarea muncitorilor imigranți din Asia și Africa, cu scopul de a-și stabiliza fluxul de personal, perturbat până acum de instabilitatea angajaților asiatici care folosesc România, cum a anunțat Profit.ro, doar ca poartă de acces spre piața muncii din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Construcții Erbașu a înființat, pe acest fond, firma Erwork, al cărei principal obiect de activitate este contractarea, pe baze temporare, a personalului.

„Erwork este gândită ca o firmă-tampon, pentru o stabilitate mai mare a forței de muncă în cadrul grupului Erbașu. Din cauză că salariații asiatici sunt instabili, îi vom aduce în România prin această firmă și abia după ce ajung aici îi încadrăm în cadrul grupului nostru de firme.

EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă

Firma va fi doar pentru grup, nu va recruta pentru exterior. Până acum, muncitorii îi angajam direct pe firma-mamă sau pe alte firme din grup, fără a avea o stabilitate. Vom continua să apelăm la firme externe de recrutare, dar din Erwork vom face un leasing termporar, până ce angajații își obțin toate documentațiile din România, și la câteva luni, după ce vedem că sunt stabilizați, îi transferăm către firmele la care avem nevoie de oameni.

Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți, mai ales pakistanezii. Majoritatea pleacă din România“, a declarat, pentru Profit.ro, Cristian Erbașu. 

Pentru grupul Construcții Erbașu lucrează acum 350 de angajați străini, dar ar fi trebuit să fie peste 600 de muncitori după procesul de recturare derulat, lucru care nu s-a întâmplat din cauza că aceștia au folosit România doar ca poartă de acces spre piața muncii din vestul Europei.

EXCLUSIV Fostul bancher de top Dominic Bruynseels și-a vândut magazinele din Oradea, închiriate de Mega Image, familiei Iepure și medicilor Cristian Pop și Daniel Angelescu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul bancher de top Dominic Bruynseels și-a vândut magazinele din Oradea, închiriate de Mega Image, familiei Iepure și medicilor Cristian Pop și Daniel Angelescu

„Cei mai mulți am avut 500 de muncitori străini o dată. Ținta noastră este de circa 1.000 de angajați din Asia și Africa, care se adaugă celor 3.000 de angajați români pe care îi avem în grup. Nu cred că vom avea nici la anul viitor 1.000 de imigranți. Cum vin, cum pleacă. Probabil că în cadrul firmei Erwork va fi o variaței de personal, dar cei care rămân pe celelalte firme din grup sperăm că vor fi mai stabili“, explică Erbașu.

Potrivit acestuia, dacă toate proiectele derulate cu fonduri europene clasice și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar fi finanțate, deficitul forței de muncă la nivelul sectorului construcțiilor ar fi la nivelul a sute de mii de angajați. În construcții lucrează acum în în jurul a circa 20.000 de angajați străini.

EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, intră în liga mare a dezvoltatorilor imobiliari cu un nou proiect, pe un teren de la Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, intră în liga mare a dezvoltatorilor imobiliari cu un nou proiect, pe un teren de la Becali

Guvernul a aprobat pentru 2023 menținerea numărului de vize acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat în 2022 față de 2021, de la peste 5.000 la aproape 11.000.

Cu circa trei milioane de cetățeni care au părăsit țara de aproximativ 19 milioane de locuitori pentru un trai mai bun în Vest, România mizează acum pe muncitorii asiatici - inițial vietnamezi, acum nepalezi și indieni - pentru a acoperi nevoia de locuri de muncă la hoteluri, restaurante, în babysitting și construcții, munci pe care românii le ocolesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii erbasu
erwork
muncitori asiatici