EXCLUSIV Sergio Mollo, proprietarul Mecanica Fină, se relansează pe piața imobiliară și experimentează prima emisiune de obligațiuni în euro la bursă

EXCLUSIV Sergio Mollo, proprietarul Mecanica Fină, se relansează pe piața imobiliară și experimentează prima emisiune de obligațiuni în euro la bursă
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 ian 2020

Omul de afaceri italian Sergio Mollo, proprietarul fostului producător de instrumente pentru măsură Mecanica Fină, lucrează, în paralel, la realizarea a două ansambluri rezidențiale în cartierul bucureștean Obor, o investiție de peste 80 milioane de euro ce presupune construcția a circa 1.300 de apartamente, potrivit informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorul intenționează să înceapă anul acesta dezvoltarea primului său proiect imobiliar realizat de la zero, un ansamblu rezidențial cu circa 800 de apartamente a cărui primă etapă presupune demolarea unei structuri rămase nefinalizate pe platforma Mecanica Fină de lângă piața Bucur Obor.

Cu gândul la finanțarea proiectelor sale imobiliare, Sergio Mollo experimentează acum prima emisiune de obligațiuni în euro de pe Bursa de Valori București (BVB) deschisă publicului larg, cu o dobândă fixă de 3,25% pe an și o scadență de trei ani. Investitorul așteaptă acum autorizația ASF, iar emisiunea de un milion de euro este programată pentru luna februarie, detalii și pe această temă putând fi văzute mai jos, în premieră.

Din 2001, când a preluat de la stat Mecanica Fină – fabrică ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, Sergio Mollo s-a ocupat doar cu renovarea a circa 10.000 de metri pătrați din halele și depozitele fostei întreprinderi și închirierea lor. În 2007-2008 a încercat să construiască un spațiu expozițional într-o clădire a Mecanica Fină, a demolat fațada clădirii, însă criza a blocat proiectul la stadiul de structură. Din 2009 a fost sistată și activitatea de producție a fabricii.

„Am intenționat să ridicăm aici o clădire de 25.000 de metri pătrați, dar lucrările au fost suspendate din cauza crizei financiare, iar acum, după consultări cu proiectanții, am decis că, economic, este mai bine să demolăm și să reconstruim. Acum vrem să construim niște apartamente de închiriat, de gen aparthotel. Proiectul va fi realizat în etape. Prima fază reprezintă demolarea structurii existente și construcția unei noi clădiri. Noi sperăm ca anul acesta să obținem autorizațiile și tot în acest an să începem construcția“, a declarat, pentru Profit.ro, Sergio Mollo, proprietarul Mecanica Fină.

Omul de afaceri mai deține, lângă platforma Mecanica Fină, și căminul studențesc Campus Est cu 180 de locuri de cazare.


Fosta fabrică Mecanica Fină se întinde pe o suprafață de teren de circa 40.000 de metri pătrați, unde încă funcționează o serie de hale și spații de birouri închiriate. Proiectul imobiliar ce va înlocui aceste clădiri se bazează pe un Coeficient de Utilizare al Terenului de 4, care permite construcția a 80.000 de metri pătrați, calculat la un cost de construcție de circa 48 de milioane de euro, potrivit lui Mollo.

Peste drum de platforma Mecanica Fină, Sergio Mollo mai deține un depozit de 12.000 de metri pătrați, închiriat pe jumătate, unde a funcționat până anii trecuți distribuitorul de materiale de construcții Rocast.

EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, a cumpărat terenul pe care Marius Ivan pregătea un mini-oraș în Voluntari. Momentan are opțiunile deschise: dezvoltare sau vânzare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, a cumpărat terenul pe care Marius Ivan pregătea un mini-oraș în Voluntari. Momentan are opțiunile deschise: dezvoltare sau vânzare

Acum, Mollo dorește să renoveze și să închirieze spațiul rămas liber, însă a lansat și un Plan Urbanistic Zonal cu ideea ca, „în viitorul apropiat“, cum spune el, să dezvolte un ansamblu rezidențial cu spații comerciale. Proiectul presupune construcția a aproximativ 55.000 de metri pătrați, echivalentul a circa 500 de apartamente, iar costul de dezvoltare este estimat la 600 de euro/metru pătrat, adică în jur de 33 milioane de euro. Certificatul de urbanism primit deja în vederea elaborării PUZ-ului prezintă construcția unui ansamblu de clădiri cu o înălțime cuprinsă între 5 și 12 etaje.

„Zona poate deveni atractivă în momentul în care și Aversa, care are o suprafață destul de mare și un proiect avansat, se va decide să înceapă. Dacă am construi acum, cu toate ruinele dimprejur, nu ar fi un proiect atractiv. Dar, așa cum se prezintă acum [proiectele, n.red.], cu dezvoltarea fabricilor Aversa, Diasfin, Carmesin și Mecanica Fină, s-ar schimba imaginea zonei“, explică proprietarul Mecanica Fină.

Ruinele fabricii Aversa, care se întind pe un teren de 10 hectare, aparțin omului de afaceri canadian Michael Topolinski. El a anunțat că va construi aici „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“. Construcția proiectului, denumit SkyLight Residence, este programată să înceapă în trimestrul al treilea din 2020 și să cuprindă spații cu funcțiuni mixte de 95.000 de metri pătrați, printre care un magazin Lidl, potrivit proprietarului Aversa.



 

Bani pentru investiții

Cu gândul la finanțarea proiectelor sale imobiliare, Sergio Mollo experimentează acum, cum a anunțat Profit.ro în decembrie, prima emisiune de obligațiuni în euro de pe Bursa de Valori București (BVB) deschisă publicului larg, cu o dobândă fixă de 3,25% pe an și o scadență de trei ani. Investitorul așteaptă acum autorizația ASF, iar emisiunea de un milion de euro este programată pentru luna februarie.

„În general, obligațiunile emise până acum pe BVB au fost private, adică sub 150 de persoane și  nu au fost deschise la public. Noi vom face prima emisiune în euro deschisă publicului. Vrem să vedem dacă există interes. Aceasta este o sursă potențială de finanțare pentru proiectele imobiliare, dar avem niște discuții și cu bănci din Elveția dispuse să ne acorde finanțare“, mai spune omul de afaceri.

Familia de sirieni care deține en-gros-ul Smart Expo pregătește un ansamblu rezidențial în Colentina. În afacere a fost și chinezul Zheng Siyong, declarat indezirabil în România CITEȘTE ȘI Familia de sirieni care deține en-gros-ul Smart Expo pregătește un ansamblu rezidențial în Colentina. În afacere a fost și chinezul Zheng Siyong, declarat indezirabil în România

Mollo a mai declarat că a purtat o discuție de principiu cu constructorul austriac Strabag, care ar urma să ridice cele două ansambluri rezidențiale.

Sergio Mollo este activ și în sectorul agricol, prin intermediul firmei Itagra, care deține circa 1.800 de hectare de teren în comuna ialomițeană Borănești, pe care cultivă, cu precădere, floarea soarelui, porumb și grâu.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 11 luni ale acestui an au fost încheiate circa 490.000 de tranzacții, cu 7,1% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
sergio mollo
mecanica fina
aversa