EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 28 feb 2023

Tranzacția prin care o firmă a grupului SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro, este pusă sub semnul întrebării după o decizie de acum a Tribunalului București. Judecătorii au anulat și cesiunea creanței First Bank către grupul SIF Banat-Crișana, relevă documentele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La sfârșitul anului trecut, CITR, administratorul judiciar al Interagro, a anunțat că a fost semnat contractul de vânzare a terenului fostei fabrici Tutunul Românesc către compania SIF SPV TWO, parte a grupului SIF Banat-Crișana, pentru suma de 33,59 de milioane de euro. Tranzacția a fost catalogată drept cea mai mare tranzacție din București din ultimii ani și una dintre cele mai mari tranzacții în insolvență din 2022. 

EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“

Firma SIF SPV TWO a fost declarată, în luna mai a anului trecut, câștigătoare a licitației organizate de CITR, sens în care a plătit un avans de 16,6 milioane de lei, echivalentul a 3,45 milioane de euro.

În octombrie 2022, First Bank, cel mai mare creditor al Interagro, a decis să cedeze către SIF SPV TWO creanța garantată pe care o avea asupra Interagro, proces în urma căruia SIF1 a devenit principalul creditor având de recuperat în urma vânzării activelor Interagro o sumă de 132,2 milioane de lei, plus o creanță chirografară în valoare de 7,8 milioane lei.

EXCLUSIV Dragoș Vasile, distribuitorul tabletelor Vonino, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia. Terenul a fost pus sub sechestru în dosarul Economat, în care este cercetat și Marian Vanghelie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Vasile, distribuitorul tabletelor Vonino, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia. Terenul a fost pus sub sechestru în dosarul Economat, în care este cercetat și Marian Vanghelie

Judecătorii Tribunalului București au decis însă acum să anuleze măsura CITR prin care s-a constatat faptul că SIF și-a îndeplinit obligația de plată asumată, „prin modalitatea de stingere a restului de preț prin compensarea parțială a acestuia până la concurența sumei de 134,4 milioane lei“.

De asemenea, a fost anulată măsura CITR prin care s-a luat act de cesiunea creanței First Bank către SIF și, pe acest fond, s-a anulat, în parte, și programul de plată a creanțelor. Ambele sentințe au drept de apel în 7 zile de la publicarea hotărârii în Buletinul Procedurilor de Insolvență.

„Din punctul nostru de vedere, tranzacția a respectat toate condițiile de legalitate și nu este afectată. Nu cunoaștem considerentele instanței, pentru că motivarea deciziei nu a fost comunicată încă. Sentința nu este definitivă”, a declarat, pentru Profit.ro, Florin Constantin, partener în cadrul CITR.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții SIF Banat-Crișana nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

FOTO Ofertă pe piață - Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă pe piață - Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, scoasă la vânzare

Ambele decizii ale tribunalului au fost declanșate de contestații ale creditorului Tabogo Property, o companie controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski.

Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, a declarat în luna mai a anului trecut, când a câștigat licitația, că se intenționează continuarea activității imobiliare, de închiriere, care se desfășoară acum pe platforma fostei fabrici de țigarete.

EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani

Terenul fostei fabrici Tutunul Românesc are 6,2 hectare, este evaluat la 33,59 milioane de euro, fără TVA, și amplasat în inima noului pol de dezvoltare imobiliară Orhideea-Grozăvești din vestul Bucureștiului.



 

SIF Banat-Crișana a fost implicată și în cea mai mare tranzacție cu teren a anului 2020, când a plătit 32,7 milioane de euro companiei sud-coreene Doosan pentru platforma IMGB din sudul Bucureștiului. Între timp, SIF1 a batut palma cu dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital și retailerii Dedeman, Kaufland, Lidl și Altex pentru vânzare unei mari părți din terenul fostei platforme IMGB.

Interagro și Ioan Niculae au fost condamnați pentru evaziune fiscală. În februarie 2021 Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Direcția Națională Anticorupție a instituit sechestru și asupra terenului Interagro din Grozăvești.

FOTO One United Properties achiziționează fosta platformă Titan Mar de la Adriean Videanu pentru a ridica One Cotroceni Towers CITEȘTE ȘI FOTO One United Properties achiziționează fosta platformă Titan Mar de la Adriean Videanu pentru a ridica One Cotroceni Towers

Omul de afaceri Ioan Niculae, fondatorul Interagro, intenționa să construiască pe terenul fostei fabrici un complex care includea trei turnuri de birouri cu 36, 30 și 14 etaje, locuințe, un hotel și un spital privat.

Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de CA Immo) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutunul romanesc
sif banat-crisana
interagro
ioan niculae
michael topolinski
citr