Fabrica Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80 - scoasă la vânzare de Fisc. Terenurile fabricii, de 10.000 de metri pătrați, atractive pentru dezvoltatori imobiliari

scris 5 dec 2017

Fabrica Clujana, cea mai mare fabrică de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80, a fost scoasă la vânzare de Fisc ca metodă de a recupera din datoriile bugetare. Astăzi, Clujana funcționează într-un vechi spațiu din Cluj-Napoca, iar după eventuala vânzare, când ar trebui să elibereze spațiul, și-ar putea continua activitatea în altă parte. Terenurile pe care se află clădirile fabricii, de aproximativ 10.000 de metri pătrați, pot fi atractive pentru dezvoltatorii imobiliari, în contextul în care piața imobiliară din Cluj-Napoca este una dintre cele mai "încinse" din țară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Întreaga proprietate, care însumează peste 9.540 de metri pătrați, este ofertată la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

În Cluj-Napoca, la fel ca în alte orașe principale din țară, marile fabrici au fost înlocuite de ansambluri rezidențiale, malluri sau clădiri de birouri. Terenurile fostelor fabrici construite în perioada comunistă, cu o amplasare foarte bună, au fost cumpărate de dezvoltatori imobiliari, iar producția, în cazul în care nu a fost oprită, a fost mutată la periferie ori chiar în afara orașelor. Așa s-a întâmplat și cu alte fabrici din Cluj-Napoca, precum Flacăra, Tehnofrig, Napochim sau Feleacu.

ANAF vine din nou cu cifre despre contribuții: 157.800 de angajatori au restanțe de 16 mld. lei. Însă nu menționează că 6,6 mld. lei sunt restanțe doar ale companiilor statului din top 10 datornici CITEȘTE ȘI ANAF vine din nou cu cifre despre contribuții: 157.800 de angajatori au restanțe de 16 mld. lei. Însă nu menționează că 6,6 mld. lei sunt restanțe doar ale companiilor statului din top 10 datornici

În cazul Clujana, datoriile către stat, se ridicau, la finalul lunii septembrie, la 13 milioane de lei, din care 5,1 milioane lei la bugetul de stat, 5,5 milioane lei contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Fabrica are însă semne de revenire, după ce anul trecut a intrat pe profit, cu un câștig de 213.000 lei, la afaceri nete de 9,9 milioane lei.

În 2015, a avut un rezultat negativ de 3,2 milioane lei la afaceri similare, de 9,6 milioane lei. Anul trecut, în fabrică lucrau 301 angajați.

Mai jos, zona în care se află fabrica Clujana

Fabrica Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80 - scoasă la vânzare de Fisc. Terenurile fabricii, de 10.000 de metri pătrați, atractive pentru dezvoltatori imobiliari

Clujana ar putea produce încălțăminte în parcul industrial Tetarom

Potrivit publicației Ziar de Cluj, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat în urmă cu aproximativ două luni că hala de producție a Clujana poate fi mutată într-o clădire din parcul industrial Tetarom, unde anterior a lucrat și producătorul de telefoane Nokia.

Trei hoteluri de pe litoral ale fraților Micula au fost scoase la vânzare de Fisc. Cei doi frați au încercat să le vândă la începutul anului CITEȘTE ȘI Trei hoteluri de pe litoral ale fraților Micula au fost scoase la vânzare de Fisc. Cei doi frați au încercat să le vândă la începutul anului

Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial, ca societate pe acțiuni, a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România sub un nou nume, "Dermata".

În 1948, fabrica a fost trecută în proprietatea statului de către regimul comunist și redenumită "Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi "Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final "SC Clujana SA". În anii '80, fabrica a ajuns cea mai mare de acest gen din estul Europei, cu 8.000 de angajați și secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Potrivit Adevărul, decăderea Clujana a început după Revoluție, iar în 1999 a fost decisă închiderea operațională a fabricii, pe fondul situației financiare dezastruoase a întreprinderii. După închiderea fabricii au fost proteste de stradă ale muncitorilor, deoarece disponbilizații nu și-au primit la timp plățile compensatorii. După ce a trecut în administrarea mai multor firme private, în 2003, fabrica a devenit din nou „de stat”. Administrarea fabricii a fost preluată în 2003 de Consiliul Județean Cluj, care este și acționar majoritar.

După preluare, Consiliul Județean a repornit producția, inițial în sistem lohn, apoi și cu producție proprie.

viewscnt
Afla mai multe despre
clujana
fabrica
licitatie
anaf
fisc
dezvoltatori imobiliari