FOTO AFI Europe a început construirea primului său parc de retail din România. "Am avut niște dificultăți la început cu retailerii, care erau angajați în alte proiecte."

FOTO AFI Europe a început construirea primului său parc de retail din România. "Am avut niște dificultăți la început cu retailerii, care erau angajați în alte proiecte."
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2022

Dezvoltatorul cu capital israelian AFI Europe, proprietarul mall-ului AFI Cotroceni, a început construirea primului său parc de retail din România, pe un teren de aproximativ opt hectare situat în centrul municipiului Arad, care va cuprinde trei centre comerciale, respectiv o galerie de magazine, un hipermarket și un magazin de bricolaj.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piatra de temelie pe șantierul proiectului a fost pusă simbolic de către reprezentanții dezvoltatorului și autoritățile locale, la 14 ani de când AFI anunțase pentru Arad construirea unui mall și a unei clădiri de birouri. În 2008, a fost pusă piatra de temelie pentru proiectul inițial, dar criza financiară care a urmat a blocat investiția, iar ulterior proiectul a fost modificat.

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere CITEȘTE ȘI Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere

Parcul de retail este construit pe o suprafață de aproximativ opt hectare, însă imobilele vor ocupa 30.600 metri pătrați, în timp ce suprafața închiriabilă va fi de 29.400 metri pătrați. Va exista și o parcare subterană de 950 de locuri, scrie Agerpres.

Reprezentanții AFI Europe au declarat, la Arad, că gradul de ocupare al proiectului este deja de 70%.

"Terenul este cumpărat în urma cu 15 ani și am așteptat să găsim momentul potrivit și oportunitățile potrivite ca să ne demarăm investiția. Cred că la acest moment am găsit conceptul care să se potrivească acestei zone centrale.

FOTO AFI Europe a început construirea primului său parc de retail din România.

Am avut niște dificultăți la început cu retailerii, care erau angajați în alte proiecte, momentan avem marea majoritate a locurilor care urmează să fie închiriate contractate", a declarat directorul general al AFI Europe România și Cehia, Doron Klein.

FOTO Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, cu turn central de forma donjonului medieval - la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, cu turn central de forma donjonului medieval - la vânzare

În cadrul parcului comercial, recent a fost inaugurat primul restaurant de tip drive-thru McDonald's din Arad, cu 148 de metri pătrați. Se vor mai construi un hipermarket Carrefour cu o suprafață de 5800 metri pătrați, un magazin de bricolaj Leroy Merlin (9.000 metri pătrați) și centrul comercial AFI, care îi va avea printre chiriași pe Media Galaxy (3.000 metri pătrați) și Decathlon (2000 metri pătrați). Mixtul de chiriași ai AFI cuprinde și alte brand-uri internaționale, cum ar fi Sinsay sau Cropp.

Ridicarea construcțiilor va costa aproximativ 25 de milioane de euro, terenul fiind cumpărat în urmă cu 15 ani. Complexul comercial ar urma să fie deschis pentru public în 2023. 

AFI Europe pregătește ultimele detalii pentru construcția a 3 turnuri cu 448 de apartamente în apropierea stației de metrou Pipera, pe un teren preluat de la divizia de investiții a CITR, care abandonase proiectul chiar după începerea vânzărilor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro

Un alt proiect, anunțat de Profit.ro, cu apartamente de închiriat este pregătit de companie în spatele mall-ului AFI Cotroceni, unde are circa 5 hectare de teren disponibil.

AFI Europe a livrat în prima parte a anului 2020 prima fază a proiectului rezidențial AFI City din Bucureștii Noi, care cuprinde 190 de apartamente și 228 de locuri de parcare, vândute în totalitate, conform anunțurilor companiei. Această primă etapă de dezvoltare a necesitat o investiție de 16 milioane de euro și a reprezentat intrarea AFI Europe pe sectorul rezidențial din România.

AFI Europe, controlată indirect de companiile israeliene Big Shopping Center și Mega Or Holdings, a intrat pe piața românească în 2005 și a ajuns să aibă active imobiliare în valoare de peste 1,3 miliarde de euro. Compania a dezvoltat și gestionează AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, cu o suprafață închiriabilă de aproape 90.000 metri pătrați și peste 300 de magazine; AFI Ploiești, cu o suprafață de 34.000 de metri pătrați și peste 100 de magazine; și AFI Brașov, cu o suprafață de 45.000 de metri pătrați.

În august 2020, AFI Europe a cumpărat portofoliul de birouri din România al NEPI Rockcastle într-o tranzacție de 307 milioane de euro care a urcat compania pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, frații Pavăl și Liviu Tudor. Pe lângă cele 4 proiecte de birouri preluate de la NEPI Rockcastle, AFI Europe mai deține două clădiri de birouri, în suprafață de 25.000 de metri pătrați, la Brașov, AFI Park din București, format din 5 clădiri cu o suprafață de 70.000 de metri pătrați, și are în dezvoltare AFI Tech Park, care va avea 56.000 de metri pătrați. Faza întâi a proiectului a fost livrată în 2018, iar faza a doua este programată spre livrare anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
afi europe
parc de retail